nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Zelenjavna strjenka s stročjim fižolom in bučkami

Zvonka Labernik, Ženska, 20.09.2017 08:58:39

Tale strjenka je na ogled zelo mikavna, saj se v prerezu lepo vidijo posamezne plasti fižola.

Delite na:
Zelenjavna strjenka s stročjim fižolom in bučkami

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g stročjega fižola,
  • 1½ žličke soli,
  • 1 cel olupljen strok česna,
  • ½ polpekočega feferona,
  • 20 g želatine v prahu,
  • 3 žlice mrzle vode,
  • 4 na tanke vzdolžne rezine razrezane bučke,
  • 200 g kremnega sira,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke zmlete kumine,
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,
  • 1 žlica sesekljanega svežega šetraja.

Priprava:

  1. V kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, strok česna in ½ feferona, 15 minut kuhamo stročji fižol.
  2. Želatino zmešamo z mrzlo vodo in jo pustimo 10 minut, da nabrekne.
  3. Kuhan fižol odcedimo in nekaj vode prihranimo. Polovico fižola ohladimo, preostalega pa še vročega skupaj s prihranjeno vodo obdelamo v kašo in vmešamo želatino.
  4. Posebej v kropu, ki smo mu dodali ½ žličke soli, 2 minuti blanširamo rezine bučk. Odcedimo jih in ohladimo.
  5. Ko se fižolova kaša ohladi, vmešamo kremni sir, kislo smetano, preostalo sol, poper, kumino, peteršilj in šetraj. Zmes za 1 uro postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi.
  6. Podolgovat globok model obložimo z rezinami bučk tako, da jih del gleda čez robo modla.
  7. Na bučke naložimo ¼ ohlajene fižolove zmesi, čez pa razporedimo plast celega fižola. Postopek ponovimo s preostalo zmesjo in celim fižolom. Zadnja plast naj bo cel fižol, ki ga prekrijemo z bučkami. Model pokrijemo s plastično folijo in za vsaj 3 ure damo v hladilnik.
  8. Preden strjenko ponudimo, jo iz modla zvrnemo na pladenj in razrežemo na rezine.