stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Ločevanje z juho

Mateja Bevk, Maja, 21.06.2017 09:00:00

Iz New Yorka prihaja nov trend - hujšanje s kostno juho, ki velja za nov zdravilni napitek.

Delite na:
Ločevanje z juho

Kostno juho skuhamo iz govejih kosti z nekaj začimbami. Pri nas ta juha nikakor ni novost, saj že stoletja velja za nadvse krepčilno in jo kuhamo zlasti, kadar smo bolni ali potrebujemo posebno hranljivo jed. V njej je namreč cel kup dragocenih hranil, ki podmažejo sklepe, pospešijo prebavo, krepijo imunski sistem, gladijo kožo, nasitijo z malo kalorijami in krotijo volčjo lakoto.

Ker kostna juha velja za nevtralno jed, jo lahko vključimo tudi v ločevalno dieto, saj jo lahko kombiniramo tako z ogljikovimi hidrati kot z beljakovinami. Učinek? Telo se razstrupi in hitreje predela maščobne rezerve.

Shujševalni načrt

Dietni načrt predvideva vsak dan tri obroke: zajtrk, eno običajno ločevalno jed in eno jed s kostno juho. Tudi pri lakoti med obroki si enostavno pogrejte lonček kostne juhe, drugim prigrizkom pa se odpovejte.

Osnovni recept za kostno juho

Dva kilograma govejih kosti položite v večji lonec skupaj z veliko olupljeno čebulo, kosom ingverja (približno 20 g), olupljenim strokom česna in čajno žličko soli. Prelijte s petimi litri vode. Na visoki temperaturi juho zavrite, nato temperaturo znižajte in kuhajte pet ur. Iz juhe odstranite kosti, ostalo pa precedite skozi cedilo. Ohladite in postavite v hladilnik. Juha lahko želira - čim trši je žele, tem bolj hranljive so bile kosti.

100 ml juhe vsebuje 20 kcal, 1 g beljakovin, 2 g maščob, 0 g ogljikovih hidratov.

Zajtrk na izbiro

Opečenec z banano: Dve popečeni rezini polnozrnatega opečenca obložite zžlico skute, narezano banano in ščepcem cimeta. 310 kcal, 9 g maščob, 10 g beljakovin, 45 g ogljikovih hidratov

Maline z zrnatim sirom: Umijte 100 g malin in jih zmešajte z 200 g zrnatega sira. 240 kcal, 9 g maščob, 25 g beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov

Dan 1

Kosilo: Krompirjeva juha

Olupite in nakockajte dva srednje velika krompirja. Stresite v 300 ml kostne juhe, segrejte in 15 minut kuhajte na srednji temperaturi. Mlado čebulo narežite na obročke in skupaj z žlico sesekljanega peteršilja zamešajte v kuhano juho.

200 kcal, 6 g maščob, 4 g beljakovin, 30 g ogljikovih hidratov

Večerja: Babičina zeljna sarma

Štiri liste zelja kuhajte v vodi 10 minut, debele stržene odstranite. Nasekljajte eno čebulo in naribajte manjši korenček. Oboje zmešajte skupaj z 200 g mletega mesa, soljo in poprom. Maso razdelite na dva dela, vsakega ovijte s po dvema zeljnima listoma in učvrstite s sukancem. Sarmi popecite na žlici olivnega olja, nato pa zalijte z 200 ml zelenjavne jušne osnove (instant). Dodajte 5 g posušenih gob in lovorov list ter pokrito kuhajte 40 minut. Za konec med omako primešajte žlico smetane ter potresite s sesekljanim peteršiljem.

400 kcal, 21 g maščob, 49 g beljakovin, 6 g ogljikovih hidratov

Dan 2

Kosilo: Sirova jajčna solata

Dve jajci skuhajte v trdo, olupite in narežite na četrtine. Liste pol glavice radiča narežite v obliko zvezd in položite na krožnik. Paradižnik, polovico rdeče paprike in 30 gavde nakockajte. Zmešajte žličko olja z žličko jabolčnega kisa, žlico vode, žličko nasekljanega drobnjaka, soljo in poprom. Omako zmešajte s paradižnikom, papriko, sirom in 50 g koruze iz pločevinke, porazdelite po radiču in obložite še z jajčnimi četrtinami.

318 kcal, 28 g maščob, 27 g beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov

Večerja: Juha z rezanci in zelenjavo

Mlado čebulo narežite na obročke, polovico rdeče paprike pa na majhne koščke. Segrejte 300 ml kostne juhe ter ji dodajte papriko in 30 g drobnih testenin (zvezdic). Kuhajte od 6 do 8 minut. Primešajte čebulo in postrezite.

150 kcal, 6 g maščob, 5 g beljakovin, 25 g ogljikovih hidratov

Dan 3

Kosilo: Ribja enolončnica

Sesekljajte majhno čebulo, četrt glave ohrovta brez trde sredine pa narežite na drobno. Oboje vkuhajte v 300 ml kostne juhe. Primešajte ji še dve žlici kisle smetane in čajno žličko gorčice ter pokrito kuhajte na nizki temperaturi 20 minut. Narežite 120 g fileja trske na 3 cm široke trakove in položite na ohrovt v loncu. Pokrito kuhajte še nadaljnjih 12 minut.

310 kcal, 19 g maščob, 26 g beljakovin, 6 g ogljikovih hidratov

Večerja: Pečeni rezanci s sirom

Skuhajte 50 g špagetov brez jajc. Narežite čebulo na kolobarje in jih povaljajte v polnozrnati moki. V ponvi jih hrustljavo zapecite na žlici olja. Vzemite čebulo iz ponve in na preostanku olja prepražite kuhane špagete. Primešajte jim čebulo ter začinite s soljo in poprom. Potresite s 30 g naribanega ementalca, pokrijte in pri nizki temperaturi počakajte, da se sir stopi. K testeninam pojejte še dva narezana paradižnika.

420 kcal, 22 g maščob, 16 g beljakovin, 40 g ogljikovih hidratov

Dan 4

Kosilo: Korenčkova juha z jajcem

Korenje naribajte in ga stresite v 300 ml kostne juhe. Kuhajte tri minute. Stepite jajce in ga med nenehnim mešanjem počasi vlivajte v juho. Začinite s soljo in poprom.

190 kcal, 14 g maščob, 5 g beljakovin, 3 g ogljikovih hidratov

Večerja: Kislo zelje s klobasicami

Majhno nasekljano čebulo in 50 g narezane goveje salame prepražite na žlici olja. Dodajte 300 g kislega zelja in dve brinovi jagodi ter dobro premešajte. V ponev prilijte tri žlice vode, pokrito kuhajte od 5 do 7 minut, nato pa na zelje položite še 70 g narezanega piščančjega zrezka in kuhajte še nadaljnjih 10 minut.

380 kcal, 30 g maščob, 19 g beljakovin, 5 g ogljikovih hidratov

Dan 5

Kosilo: Juha z mesnimi cmočki

100 g mletega mesa solite in poprajte ter z žličko suhega majarona zgnetite v maso. Iz nje naredite približno 2 cm velike kroglice. Narežite polovico paprike in mlado čebulo. Segrejte 300 ml kostne juhe, vanjo položite papriko in mesne cmočke in kuhajte 20 minut. Preden postrežete, dodajte v juho še narezano čebulo.

200 kcal, 9 g maščob, 32 g beljakovin, 4 g ogljikovih hidratov

Večerja: Solata s šunko in bulgurjem

V 150 ml vrele vode stresite 50 g bulgurja in pri nizki temperaturi kuhljajte 15 minut. 100 g zamrznjenega korenja in 100 g zamrznjenega graha skuhajte v slanem kropu, nekaj vode od kuhanja prihranite za kasneje. Na trakove narežite 40 g puranje šunke. Za preliv zmešajte žličko kisa, žličko olja, žlico vode od kuhane zelenjave, žlico kisle smetane in žličko sesekljanega peteršilja. Zelenjavo, šunko in omako zmešajte z bulgurjem in potresite s 40 g sira feta.

420 kcal, 14 g maščob, 23 g beljakovin, 49 g ogljikovih hidratov