stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Ločevanje s peteršiljevim trikom

Mateja Bevk, Maja, 18.06.2017 15:00:00

Naslednji dietni recepti so lahko prava izbira. Peteršilj v njih poveča shujševalni učinek, poskrbi pa tudi za trdnejše zdravje.

Delite na:
Ločevanje s peteršiljevim trikom

Princip diete je povsem preprost: vsak obrok naj bo sestavljen bodisi iz beljakovin bodisi iz ogljikovih hidratov. Prednosti takšnega ločevanja so učinek razkisanja telesa, hitrejše hujšanje, močnejši imunski sistem, več energije in boljša volja.

Osnovna navodila

Prvi dan jejte samo solato in zelenjavo - surovo ali rahlo dušeno na malo olja. Količino si prilagodite glede na svoj apetit. Dodatno popijte od 2 do 3 litre vode, ki razstrupi telo ter ga pripravi na hujšanje.

Svoje obroke načrtujte vnaprej, na primer zvečer za naslednji dan ali še bolje kar en teden vnaprej.

Skuhate lahko dvojno količino in eno zamrznete za drugič.

Pri maščobah dajte prednost hladno stiskanemu olju. Tudi maslo, mleko, smetana in mastne morske ribe so dobra izbira, vendar le v majhnih količinah.

Zakaj prav peteršilj?

Peteršilj je v dieto vključen zato, ker vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Vsebnost vitamina C je kar trikratna v primerjavi z limono. Bogat je tudi s kalijem, ki veže nase strupe in odpadke ter pomaga telesu lažje razgrajevati maščobe. Poleg tega peteršilj varuje pred skušnjavami, saj ima zelo dobro lastnost, da skrbi za naravni občutek sitosti.

Zajtrk na izbiro

Čokoladni kosmiči: Zmešajte 125 ml mandljevega mleka, tri žlice ovsenih kosmičev, žlico kokosovih ostružkov, čajno žličko nesladkanega kakava,žlico nasekljanih lešnikov in čajno žličko medu. Pustite stati čez noč. Mešanici zjutraj dodajte še pol banane. 380 kcal, 20 g maščob, 45 g ogljikovih hidratov, 9 g beljakovin

Omleta s paradižnikom: Narežite 50 g šunke in jo zamešajte v dve razžvrkljani jajci, dodajte žlico mineralne vode. Solite po potrebi. Specite na žlici olja. Pečeni omleti dodajte šest razpolovljenih češnjevih paradižnikov in potresite s tremi vejicami nasekljanega peteršilja. 270 kcal, 15 g maščob, 5 g ogljikovih hidratov, 29 g beljakovin

Jagodna skuta s cimetom: Z vilicami zmečkajte 150 g jagod. Zmešajte jih z 250 g skute (20 % mm), žlico mineralne vode, pol čajne žličke cimeta in čajno žličko medu. 320 kcal, 11 g maščob, 29 g ogljikovih hidratov, 28 g beljakovin

Dovoljeni majhni prigrizki čez dan: Sadje, naravni jogurt ali oreščki. Čez dan popijte tudi od 2 do 3 litre tekočine, najbolje vode ali nesladkanega čaja.

Dan 1

Kosilo: Testenine s pestom

Na žlici olivnega olja na hitro prepražite sesekljan strok česna. Ko se ohladi, mu primešajte tri vejice sesekljanega peteršilja, čajno žličko sezama, žlico pinjol in zeliščno sol. Zmešajte v kremno pasto. Vmešajte jo v 60 g kuhanih testenin.

430 kcal, 27 g maščob, 35 g ogljikovih hidratov, 10 g beljakovin

Večerja: Porova kremna juha

Manjši por narežite na kolobarje in jih podušite na žlici masla. Prelijte z 250 ml zelenjavne jušne osnove ter pokrito kuhajte 10 minut. Juhi dodajte 30 g sira in žlico smetane. Spasirajte s paličnim mešalnikom in postrezite s tremi vejicami sesekljanega peteršilja.

350 kcal, 23 g maščob, 32 g ogljikovih hidratov, 7 g beljakovin

Dan 2

Kosilo: Solata z ovčjim sirom

Narežite dva paradižnika, zdrobite 60 g ovčjega sira in zmešajte s pol šopka rukole. Začinite z žlico olivnega olja, soljo in poprom. Postrezite s petimi razkoščičenimi olivami.

300 kcal, 22 g maščob, 14 g ogljikovih hidratov, 12 g beljakovin

Večerja: Bučkini špageti s klobaso

Na žlici olja popecite 100 g na kolute narezane piščančje klobase. Vzemite iz ponve in na preostali maščobi prepražite sesekljano majhno čebulo in strt strok česna. Primešajte dva olupljena paradižnika in žlico paradižnikove mezge. Začinite s soljo, poprom, origanom in dvema žlicama smetane. Klobaso dajte v omako in malce pokuhajte. 300 g bučke narežite na rezance in jih popecite v ponvi na žlici olja (5 minut). Servirajte jih z omako in sesekljanim peteršiljem.

480 kcal, 44 g maščob, 8 g ogljikovih hidratov, 17 g beljakovin

Dan 3

Kosilo: Kuskus z gobami

Na vroči ponvi brez maščobe prepražite žlico pinjol. Postavite na stran. Nato na žlici olja steklasto prepražite sesekljano čebulo, dodajte 100 g narezanih šampinjonov in jih rjavo zapecite. 70 g kuskusa prelite z 250 ml zelenjavne jušne osnove in pustite stati 20 minut. Kuskusu primešajte gobe ter postrezite s pinjolami in sesekljanim peteršiljem.

430 kcal, 18 g maščob, 52 g ogljikovih hidratov, 14 g beljakovin

Večerja: Papaja in kozice v solati

Narežite dve v trdo kuhani jajci ter jih skupaj s petimi listi zelene solate, 60 g jogurta in čajno žičko majoneze zmešajte v solato. Dodajte 70 g pečenih kozic in postrezite s koščki papaje. Vse skupaj potresite s sesekljanim peteršiljem.

350 kcal, 18 g maščob, 14 g ogljikovih hidratov, 29 g beljakovin

Dan 4

Kosilo: Piščančje prsi s kolerabo

Olupite in narežite kolerabo in jo podušite na čajni žlički masla. Prilijte 60 ml zelenjavne jušne osnove in na nizki temperaturi kuhajte od 10 do 12 minut. Tri vejice peteršilja sesekljajte in skupaj z žlico kisle smetane primešajte kolerabi. Postrezite s 100 g rezin prekajenih piščančjih prsi.

310 kcal, 12 g maščob, 17 g ogljikovih hidratov, 36 g beljakovin

Večerja: Zelenjavna kvinoja

Zavrite 125 ml zelenjavne jušne osnove. Dodajte ji 60 g kvinoje in pokrito kuhajte 20 minut. Na žlici olivnega olja prepražite šest mandljev, dodajte jim nariban košček ingverja, 100 g narezanih šampinjonov, 100 g narezanih bučk in narezano papriko. Ko se zelenjava zmehča, ji primešajte kvinojo, solite in poprajte. Postrezite s štirimi češnjevimi paradižniki, pol šopka nasekljane sveže mete in sesekljanim peteršiljem.

410 kcal, 19 g maščob, 71 g ogljikovih hidratov, 14 g beljakovin

Dan 5

Kosilo: Solata s klobaso

Narežite 100 g kuhane perutninske hrenovke, sesekljajte čebulo in narežite kumaro. Vse skupaj zmešajte. Začinite s prelivom iz treh vejic sesekljanega peteršilja, žlice kisa, žlice olja, žlice vode, soli in popra. K solati dodajte še štiri češnjeve paradižnike.

300 kcal, 18 g maščob, 19 g ogljikovih hidratov, 29 g beljakovin

Večerja: Krompir s šparglji in feto

Pečico segrejte na 200 stopinj. 150 g mladega krompirja operite, razpolovite ter natrite z žlico olivnega olja, soljo in poprom. Krompir pecite na papirju za peko približno 30 minut. Spasirajte štiri vejice peteršilja, žlico naribanega parmezana, žlico olivnega olja, sol in poper. Žlico pinjol prepražite na ponvi brez maščobe in jih primešajte pestu. 300 g zelenih špargljev narežite na tretjine ter jih na žlici olja prepražite. Krompir postrezite s pestom in šparglji, čez jed pa potresite še 30 g nadrobljenega sira feta.

500 kcal, 56 g maščob, 42 g ogljikovih hidratov, 33 g beljakovin