Kulinarična matematika
Koliko hrane in pijače na osebo?
Kadar kuhamo za več ljudi kot običajno, je zelo pomembno, da pravilno preračunamo količino hrane, ki jo potrebujemo na osebo. Tako ne bo nihče od mize vstal lačen, pa tudi z ostankom hrane ne bomo imeli težav.
ZA GLAVNO JED
Juha
Za predjed 200-250 ml
Za glavno jed 400-500 ml
Meso (surovo)
Meso brez kosti (npr. mleto meso) 120-150 g
Pečenka 150-200 g
Meso s kostjo 150-200 g
Perutnina (surova)
Meso brez kosti 120-150 g
Meso s kostjo 200-250 g
Zelenjava (nepripravljena)
Za prilogo 150 g
Solata (presna)
Listnata solata 50-80 g
Druga solata 100-180 g
Žita
Za prilogo 50-80 g
Za glavno jed 75-100 g
Kruh 75-125 g
Testenine
Suhe za prilogo 50-80 g
Suhe za glavno jed 100-125 g
Sveže za prilogo 80-100 g
Sveže za glavno jed 100-125 g
Stročnice (suhe)
Za glavno jed 60-100 g
Krompir
Pečen, gratiniran, v oblicah 150-200 g
V solati, ocvrt, za juho 200-250 g
Sir
Za zajtrk 30-50 g
Za predjed 70-100 g
Za fondi 200 g
Sadje
Sveže 120 g
Za kompot 150-200 g
KOLIČINE HRANE NA OSEBO ZA NEDELJSKI ZAJTRK ALI IZDATNO MALICO
Kruh 100-150 g
Maslo 25 g
Marmelada, med 25 g
Sir, salama 50 g
Jogurt, skuta, mleko 150 ml
Kosmiči 50-80 g
Jagodičevje, sadje 50 g
Jajca 1
Napitki
Mleko 150-200 ml
Kava, čaj 200-300 ml
Sok 200-300 ml
KOLIČINA HRANE NA OSEBO ZA PRIGRIZEK
Obloženi kruhki 8-10 kosov
Kruh 50 g
Sir, mesnine 30-100 g
Zelenjava 25 g
Napitki
Sadne bovle 200-400 ml
Vino 300 ml