stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kaj pripraviti iz ostankov pečenega piščanca

Zvonka Labernik, Ženska, 19.07.2017 09:00:00

Če za mizo ni pretirano zavzetih jedcev, nam od celega pečenega piščanca gotovo ostane kakšen kos. Po navadi so to prsi, ki so tudi najbolj pust del mesa.

Delite na:
Kaj pripraviti iz ostankov pečenega piščanca

Preostalo meso čim prej tesno zaprimo v posodo in shranimo v hladilnik. Za vse vrste že pečenega ali kuhanega mesa, za piščančje pa še posebej velja, da ga v hladilniku ne hranimo več kot 3 dni, saj se kljub hladnemu okolju začne proces škodljivega razkrajanja.

Že pečeno piščančje meso je vsestransko uporabno za pripravo najrazličnejših jedi. Ker je že pečeno, bomo jedi z njim zelo hitro pripravili.

Če smo v stiski s časom, piščančje prsi le narežemo na tanke rezine in z njimi obložimo kruh. Dodamo še kako zelenjavo, skuto ali sir, nekaj rezin kumaric, paradižnika, paprike ali redkvic, pa je malica pripravljena. Nekoliko več dela zahteva priprava solate, ampak se splača potruditi, saj je zelo okusna, ne glede na to, kakšno zelenjavo uporabimo.

Piščančje meso je zaradi svojega nevtralnega okusa zelo primerno za pripravo nadevov za testenine, štruklje ali palačinke.

Na koščke narezano meso je lahko sestavina gratiniranih testenin in narastkov z ajdo, rižem, proseno ali ajdovo kašo.

Meso lahko zmeljemo ali drobno sesekljamo, zmešamo z moko, jajci, začimbami in zelišči ter iz zmesi oblikujemo kroglice ali polpete. Te lahko potem ocvremo v olju ali spečemo v pečici.

Piščančja solata z grahom, feto in kislico

Kose pečenega piščanca, ki so nam ostali od nedeljskega kosila, lahko porabimo za pripravo krepke mesne solate. Dodamo ji poljubno sezonsko zelenjavo, sir in dišavnice, pa je krepka večerja pripravljena.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 300 g oluščenega mladega graha,
  • 1 l vode,
  • ½ žličke soli,
  • 400 g na kocke narezanih pečenih piščančjih prsi,
  • 350 g na kocke narezane fete,
  • 50 g očiščene in na trakove narezane kislice,
  • 4 sesekljane listke sveže mete,
  • 2 sesekljana listka sveže bazilike,

za solatni preliv:

  • 4 žlice kisle smetane,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 2 žlici balzamičnega kisa,
  • 1 strt strok česna,
  • ½ žličke morske soli,
  • ¼ žličke kajenskega popra.

Priprava:

  1. Grah 15 minut kuhamo v osoljeni vodi, nato ga odcedimo in ohladimo.
  2. V skledi zmešamo piščančje prsi, grah, feto, kislico, meto in baziliko.
  3. Posebej zmešamo sestavine za preliv. Polijemo ga po solati in jo dobro premešamo.
  4. Preden solato ponudimo, jo za 1 uro postavimo v hladilnik.