stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Grenak okus za sladek rezultat

Marijana Mandić, Maja, 20.04.2017 15:00:00

Dieta, ki se je drži naziv hollywoodska, velja za eno najstarejših shujševalnih uspešnic.

Delite na:
Grenak okus za sladek rezultat

Pa ne samo to! Spada tudi med najučinkovitejše, saj obeta izgubo petih kilogramov v pičlih treh tednih. Kajpak navadam filmskih zvezd ni težko slediti, saj so vse, kar dieta predpisuje, z vitamini bogate grenivke, za katere tudi zadnje študije kažejo, da so nadvse shujševalne, mi pa dodajmo, da tudi pomladno osvežilne.

Za lažji začetek

Številni dietologi sok grenivke svetujejo predvsem za spodbudno, začetno in naglo izgubljanje telesne teže. Zadostuje, če vztrajate 12 dni, in že boste vitkejši za kilogram ali dva. Dnevno zaužijete tri obroke in en prigrizek, pri vsakem obroku pa morate pojesti polovico grenivke ali popiti pol skodelice nesladkanega, najbolje sveže iztisnjenega grenivkinega soka.

Čeprav grenivkam pripisujejo poseben encim, ki pomaga pri izgorevanju maščobe, te trditve za zdaj znanstveniki še niso potrdili. Pač pa študije dokazujejo, da gre hujšanje prej pripisati omejenosti dovoljenih živil, zmanjšanemu vnosu kalorij ter veliki izgubi tekočine, predvsem na račun kave in čaja. Dieta med obroki prepoveduje uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov in prigrizkov. Tako lahko zaužijete skupaj le 1000 kalorij na dan. Mnogi morda porečete, da je to res malo, avtorji diete pa zatrjujejo, da je pomembnejše počutje in da lakote sploh ne boste čutili.

Kaj bo na mizi?

Obroki so sestavljeni iz jajc, vseh vrst mesa ali rib, solat, večine vrst zelenjave, posnetega mleka, paradižnikovega soka in neomejene količine črnega čaja ali kave. Avtor diete trdi, da boste s spodaj predlaganim 22-dnevnim shujševalnim programom izgubili najmanj 4,5 kilograma. Nekatere različice diete dopuščajo tudi uživanje sadja in polnovrednih žit v obliki testenin, kosmičev in kruha.

Prednosti in slabosti diete

Grenivke vsebujejo zelo malo maščob, veliko vitamina A in C, vlaknine, beta karoten in natrij. Trenutno znanstveniki raziskujejo fitokemikalije v grenivkah, saj naj bi te varovale pred boleznimi. Nekatere raziskave namigujejo, da morda obstaja povezava med uživanjem grenivk in znižanjem ravni inzulina v krvi, kar preprečuje napade lakote in lahko pripomore k izgubljanju telesne teže.

Ker grenivke vsebujejo malo beljakovin, železa, kalcija in drugih pomembnih vitaminov in mineralov, priporočamo, da se diete držite le krajši čas. Če boste vztrajali dlje kot tri tedne, se boste najbrž počutili utrujene, čutili boste vrtoglavico, želodčno slabost ali pa ne boste mogli odvajati blata. Poleg tega lahko pretirano uživanje napitkov s kofeinom povzroči dehidracijo.

Držite se torej pomembnih navodil, ne dodajajte in ne odvzemajte dieti ničesar! Potrudite se, da izgubljenih kilogramov po shujševalnem programu ne bi pridobili nazaj.

Za koga je dieta primerna?

Dieta je primerna za ljudi dobrega zdravja, ki želijo v kratkem času izgubiti okoli pasu kar nekaj centimetrov. Kajpak naj se je ne bi lotevale nosečnice, tisti, ki sočasno jemljejo kakšna zdravila, sladkorni bolniki, ljudje, ki imajo težave s srcem in ožiljem, ter vsi, ki se tako ali drugače slabo počutijo že pred dieto. Najbolje bo, da vas, preden olupite prvo grenivko, pregleda zdravnik.

Primer jedilnika za en dan:

Vsak obrok mora vključevati polovico grenivke ali pol skodelice nesladkanega grenivkinega soka.

ZAJTRK: Pol grenivke ali 120 ml nesladkanega grenivkinega soka, 2 jajci, ki ju lahko pripravite na poljuben način, 2 rezini slanine, črna kava ali čaj.

KOSILO: Pol grenivke ali 120 ml nesladkanega grenivkinega soka, meso ali ribe, ki jih lahko pripravite na poljuben način, solata z manj mastnim prelivom, črna kava ali čaj.

VEČERJA: Pol grenivke ali 120 ml nesladkanega grenivkinega soka, meso ali ribe, ki jih lahko pripravite na poljuben način, zelenjava v obliki solate ali rahlo kuhana z žlico poljubnega olja, črna kava ali čaj.

PRIGRIZEK: Kozarec paradižnikovega soka ali kozarec posnetega mleka.