Zamešajte svojega in se poigrajte z okusi!
Sladoled ne tekne le v vročih dneh, ampak velja za odličen posladek tudi po obilnem nedeljskem kosilu v vsakem letnem času.
Ledeni tiramisu
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g sira maskarpone
- 200 ml polnomastnega mleka
- 60 g sladkorja v prahu
- 80 g otroških piškotov
- 150 ml mlačne kave
- 4 žlice mandljevega likerja
Priprava:
- Piškote nadrobimo in prelijemo s kavo. Dobro pretlačimo.
- Maskarpone zmešamo s sladkorjem in polovico mleka v kremasto zmes.
- Preostalo mleko prilivamo med mešanjem. Nazadnje vmešamo še piškotno maso.
- Maso vlijemo v model in za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Potem jo vzamemo iz modela in dobro premešamo. To ponovimo še dvakrat.
Breskov sorbet
Sestavine za 4 osebe:
- 340 g jogurta z okusom vanilje (lahko je sojin)
- 30 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve esence
- 680 g zamrznjenih breskev
Priprava:
- Polovičke svežih breskev dan prej zamrznemo.
- Naslednji dan jih stresemo v mešalnik. Dodamo vse ostale sestavine in mešamo do želene strukture.
- Sorbet takoj ponudimo.
Jagodna zmrzlina
Sestavine za 4 osebe:
- 600 g jagod
- 1 bio limona
- 1 vaniljin strok
- 450 ml sladkornega sirupa
- meta
Za sladkorni sirup:
- 300 ml vode
- 300 ml sladkorja
Priprava:
- Dan pred pripravo sorbeta pripravimo sladkorni sirup. V vodo stresemo sladkor in zavremo. Ves čas mešamo, da se sladkor stopi. Sirup nalijemo v steklenico in shranimo v hladilniku.
- Naslednji dan umijemo jagode in jih s sredico vaniljinega stroka, sladkornim sirupom in limoninim sokom ukašimo. Nazadnje vmešamo še sesekljane lističe mete.
- Po želji maso precedimo in vlijemo v model. Čez noč zamrznemo.
Sladoled z robidami
Sestavine za 4 osebe:
- 240 g svežega kremnega sira
- 250 g robid
- 80 g sladkorja v prahu
Priprava:
- Robide in sladkor ukašimo in precedimo.
- Dodamo kremnemu siru in spet zmiksamo.
- Maso vlijemo v model in ga postavimo v zamrzovalnik. Čez dve uri premešamo in to ponovimo še dvakrat.
Majin nasvet
Sladoled lahko izboljšate s cvetovi sivke ali pa si zamešate tako zelo priljubljeni okus »Hugo«, in sicer tako, da jogurtu dodate nekaj bezgovega sirupa in lističev mete ter sok in lupino bio limete.
Mogoče vas zanima tudi