Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zahtevno življenje ob muhastem monarhu

Alenka Koželj, Ženska, 25.07.2017 11:00:00

Ko je Henrik VIII. opazil Katherine Parr, se je odločil, da jo hoče za ženo. Ker ugovori niso bili mogoči, je to tudi postala.

Delite na:
Zahtevno življenje ob muhastem monarhu

Henrik VIII. je nedvomno eden izmed najbolj razvpitih angleških vladarjev. Da bi se lahko poročil z mikavno Anne Boleyn in se ločil od nesrečne Katarine Aragonske, je angleško vero ločil od katoliške, nato pa je ljubljeno novo ženo brez pomislekov dal ubiti zaradi domnevne nezvestobe. Jane Seymour mu je povila težko pričakovanega moškega dediča, a kmalu po porodu umrla, kar je vladarja povsem strlo. Katherine Howard naj bi ga prevarala in zato končala z glavo na tnalu. Biti Henrikova žena ni bil mačji kašelj in malokatera ženska bi se v tej vlogi znašla boljše od učene in verne Katherine Parr, ki je s kraljem ostala poročena vse do njegove smrti.

Rodila se je leta 1512 in odraščala pri stricu. Imela je solidno izobrazbo, ki jo je vedno cenila. Pozneje v življenju se je učila celo latinščine in grščine, bila pa je tudi tista, ki je spodbujala izobraževanje mlade Elizabete I. in jo tako vzgojila v eno najbolj sposobnih monarhinj v zgodovini človeštva. Katherine so prvič poročili leta 1529, a njen bolehni mož je umrl že tri leta po poroki. Njen drugi mož, s katerim se je poročila leto pozneje, je imel kar štirideset let in Katherine je bila že njegova tretja žena. Bolehnega soproga je požrtvovalno negovala vse do njegove smrti leta 1543. Še vedno mladostna vdova je svobodneje zadihala in se zaljubila v Thomasa Seymourja. Upala je, da se bo kmalu lahko poročila iz ljubezni, a usoda je hotela drugače: opazil jo je kralj in se nemudoma odločil, da jo hoče za ženo. Ugovori niso bili mogoči in poroka je bila 12. julija 1543. Za Katherine se je začelo zahtevno življenje družice muhastega in nepredvidljivega angleškega monarha.

ŽIVETI KOT KRALJICA

Katherine se je, čeprav je ni načrtovala, v svoji novi vlogi imenitno znašla. Vzljubili so jo tako Henrikovi otroci kot tudi podaniki. Bila je skrbna mačeha, predana žena in intelektualno živahna kraljica, ki je celo sama napisala dve verski knjigi. V njenih sobanah so potekale zanimive verske debate. Bila je odkrita in zavzeta pripadnica protestantske vere in uživala v teoloških diskusijah. O tem, kako močno ji je kralj zaupal, priča dejstvo, da jo je, ko je odšel na vojaški pohod nad Francijo, postavil za svojo regentko. Ko pa je bil doma, je Henrik užival v njeni družbi in pustil, da je negovala njegovo bolno nogo, ki mu je povzročala nevzdržne bolečine, zaradi katerih je bil še bolj nepredvidljiv in popadljiv.

VEDNO PREŽEČA NEVARNOST

Ko se je poročil s Katherine, je bil, kar se zakona tiče, Henrik na precej slabem glasu: od dveh žena se je ločil, dve je dal ubiti. Ni bil več očarljiv in športen mladenič, temveč se je precej zredil, bil impotenten in bolehen. Biti njegova kraljica v tem obdobju je bila težka naloga, ki jo je Katherine opravljala z vso odliko. Pa vendar je kljub svoji ustrežljivosti in spoštovanju, ki ji ga je mož izkazoval, prišla zelo blizu žalostni usodi Anne Boleyn in Katherine Howard. Nekoč, ko je, kot je bilo med njima v navadi, pestovala Henrikovo bolečo nogo, je načela versko temo. Hotela je, da bi Henrik dosledneje podpiral protestantsko vero. Kralj je vzkipel: nezaslišano se mu je zdelo, da bi se kdo, še posebej pa ženska in njegova žena, zoperstavljal njegovi verski politiki. Katherine se je znašla v hudi nevarnosti. Svojemu zdravniku je Henrik zaupal, da bo kraljico dal aretirati in ta sklep je prišel na ušesa tudi njegovi na smrt prestrašeni ženi. Nemudoma se je odpravila h kralju, da bi rešila, kar se rešiti da: razložila mu je, da je popolnoma podložna njegovim odločitvam in da je pogovor začela zgolj zato, da bi mu olajšala bolečine v nogi. Zagotovila mu je, da mu je neomajno pokorna in da popolnoma zaupa v njegove odločitve. Kralj je, vidno olajšan, popustil in Katherine je ušla gotovi smrti.

NOVO ŽIVLJENJE

Leta 1546 se je Henrikovo zdravje močno poslabšalo. Medtem ko je bolehal, je Katherine skrbela za njegove otroke. Umrl je januarja leta 1547. Katherine je bila svobodna in ponudila se ji je priložnost, da se končno poroči iz ljubezni s svojim ljubljenim Thomasom Seymourjem, kar je zelo kmalu (zlobni jeziki so pravili, da celo nesramno prekmalu) uresničila: s Thomasom sta se vzela še istega leta. Novembra leta 1547 je Katherine presrečna izvedela, da je prvič v življenju nepričakovano zanosila. Hčerka Mary se ji je rodila avgusta leta 1548, a sreča ni dolgo trajala: že nekaj dni po otrokovem rojstvu je Katherine zbolela za vročico in umrla 5. septembra istega leta. Njeno življenje je bilo polno težkih preizkušenj, ki pa jih je premagovala z dostojanstvom in močno vero.