profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Z Neisho po Ameriki

Nejc Simšič, Avenija, 07.08.2017 11:00:00

Da s slavnimi že v vsakdanjem življenju ni zmeraj prav lahko, ni nobena skrivnost.

Delite na:
Z Neisho po Ameriki

Toda z zvezdnico se odpraviti na tritedensko potovanje, in to z avtom po Ameriki – to pa že po definiciji meji na vnaprejšnjo katastrofo, mar ne? Nejc Simšič si je upal in v družbi svoje prijateljice Neishe po dolgem in počez prečesal ZDA ter doživel in preživel marsikaj – kar je v ekskluzivnem potopisu razkril posebej za Avenijo.

Odločitev je, kot vse pri njiju, padla spontano. Bila je hladna jesen, sedela sta s pijačo v roki, klepetala in sanjarila o daljnih krajih. Amerika! O cilju samem v trenutku ni bilo nobenega dvoma več. Kaj pa posamezni kraji? Po nekajurnem tuhtanju in nekaj slastnih koktajlih je bila pot začrtana: 21 dni in kar sedem zveznih držav! Obisk »redneckov« in prečudovitih mest južnega dela ZDA, kjer je doma country glasba.

RANA URA, ZLATA URA

»Odločila sva se za čisto pravi 'road trip' z avtom po sedmih zveznih ameriških državah, na poti pa se nama je pridružila še prijateljica Tina. Od nekdaj nas je zanimal jug Severne Amerike, njegova zgodovina in vse naravne znamenitosti. Neisha pa si je še posebej želela obiskati 'valilnico' bluza in džeza, New Orleans, in glasbeno mesto Nashville, kjer je doma country glasba. V Atlanto smo leteli iz Benetk prek Amsterdama, pristali zvečer in se takoj odpravili spat. Zjutraj ni bilo sledu o utrujenosti zaradi časovne razlike, kar je bila, glede na dolgo vožnjo pred nami, super novica! Najeli smo veliko terensko vozilo, da smo imeli dovolj prostora za prtljago in nakupljene reči. V skoraj treh tednih smo prevozili okoli 4500 km. Za krmilom smo se menjavali, tako je vsak od nas prevozil približno tretjino poti. Naše vodilo je bilo Rana ura, zlata ura in osredotočenost na kilometre pred nami. Prepotovali smo Georgio, Južno in Severno Karolino, Tennessee, Misisipi, Louisiano in Alabamo. Na poti smo izbirali hotela s fitnesom, saj po kakovostnem spancu zjutraj obvezno sledi vadba, nato pa v miru zajtrk. In to nič dieten, ampak obilen, da smo zdržali do popoldneva. Največja slabost ameriških zajtrkov? Količine in sladkor. In to čisto povsod, v vseh živilih. Čeprav smo želeli jesti kolikor se da zdravo, to le ni šlo vsakič po načrtu.«

ZVEZDNIŠKE MUHE

Če verjamete ali ne: Neisha je na potovanju čisto drugačna kot doma. Ne po značaju, ampak pri navadah! Seveda bi marsikdo pričakoval, da bo skupaj z zvezdnico dobil tudi merico zvezdniških muh. A pri njej je to daleč od resnice.

»Neverjetno, kako hitro in učinkovito se Neisha uredi v kopalnici. S krasno pričesko in popolnoma naličena je urejena v vsega 15 minutah. Zahvala za to gre verjetno številnim nastopom, kjer se je izurila v pravo 'bojevnico lepote'. In prav ta njena bojevniška plat je še toliko bolj prišla na plan ob obisku nakupovalnih središč. Obleke in čevlje gladko spregleda. Ko pa gre za kozmetiko in ličila, lahko rečem samo, naj mi bog pomaga! Takrat je kot otrok v tovarni čokolade, želi preizkusiti vse in temu primerno tudi teče čas. Nato pa opravičevanje za zamudo … ampak saj smo na dopustu, a ne? Če Neishi za darilo podariš kozmetiko, si lahko prepričan, da je niti v sanjah ne bo podarila naprej, saj zares vse preizkusi in porabi. Njen kozmetični kovček je bil že ob prihodu dobro založen, da ne govorim, kako nabasan je bil šele ob odhodu domov! Seveda pa je pri vsakem kupljenem izdelku sledila še kratka učna ura o uporabi, sestavi, učinkih … Res neprecenljivo – sploh za moškega!«

UČNE URE ZGODOVINE

Na popotovanju po sedmih zveznih državah se je druščina ustavila v kar osemnajstih mestih! Pravilo, ki so se ga brez pardona držali: v vsakem je bil obvezen ogled vsaj ene lokalne zanimivosti, ki jih na poti res ni manjkalo. »Popolnoma nas je prevzela indijanska vas Čerokijev v Severni Karolini, dom legendarnih Indijancev. Njihov naravni rezervat se razteza na 56 tisoč akrih. Ogled gore Chimney Rock, ki je znana po svoji obliki dimnika, ki sega iz gore, je res nekaj posebnega. Južna pokrajina je prostrana, z obiljem zelenja in gozdov. Vsa mesta so pisana in živahna, je pa res, da kljub številnemu prebivalstvu niso pretirano svetovljanska. A to ima svoj čar, saj tako res lahko začutiš primarno kulturo, utrip in avtohtonost mesta.«

Nepozaben je bil tudi obisk U. S. Space and Rocket Centra v Huntsvillu v Alabami. »Neisha je že po naravi zelo radovedna, vesolje pa je že od nekdaj ena njenih najljubših tem. Zato ne preseneča, da jo je najbolj navdušil ogled vesoljskega središča v Alabami. Gre za uradno središče Nasinega vesoljskega centra Marshall, v katerem imajo največjo zgodovinsko razstavo raket in predmetov, povezanih s potovanjem v vesolje. Pravi zabaviščni park za odrasle!«

Navdihnil jih je tudi New Orleans Jazz & Heritage Festival v Louisiani, na katerem se ves teden od jutra do poznega večera vrstijo koncerti številnih izjemnih glasbenikov, od Usherja in Lorde do Pittbulla, Maroon 5 ter svetovno znanih džezovskih glasbenikov. Neisha je vse hotela videti v živo!

Zanjo je bil zelo čustven ogled največjega akvarija v Ameriki v mestu Chattanooga v Tennesseeju, ki je razdeljen na morski in sladkovodni svet. Kako prevzeto si je glasbenica ogledala neverjetno pester nabor morskih živali, se sploh ne da opisati, da o pisanih meduzah velikankah, ki so jo čisto hipnotizirale, sploh ne govorimo. Rezultat: zdaj si želi imeti doma akvarij z meduzami!

DOBROSRČNOST IN ZASOLJENE CENE

Kar popotnik na tovrstni poti najbolj ceni, je ameriško gostoljubje, ki ga je bila tudi naša trojica deležna na vsakem koraku. Neisha je bila po vrnitvi povsem navdušena, in če bi le imela možnost, bi se za kakšno leto ali dve z veseljem preselila v ZDA, še posebej v Nashville, saj tam v zraku kar diši po ustvarjalnosti. »S prebivalci smo imeli res zelo pozitivne izkušnje – zelo prijazni, zgovorni so. Presenetile so nas le zasoljene cene in številni nepredvideni stroški, kot so doplačila ob rezervacijah, davek, ki v cenikih ni vključen, in obvezne napitnine. Toda tak je ameriški sistem, zato smo se s tem hitro sprijaznili, čeprav je denar kar letel iz denarnice. Dejstvo je, da na potovanje ne gremo varčevat, ampak uživat. In tako smo se pozabavali tudi mi – in to v stilu. Na vsakem koraku. Če potegnem črto, je bilo doživetje nepozabno, in z veseljem bi ga ponovili!