900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Tijana Bass in Sanja Cherish sanjata o Rihanni

Simona Dečko, Avenija, 04.07.2017 11:00:00

Potiskane majice z oblikovalskim podpisom so modni krik, ki je obnorel modne navdušenke po vsem svetu.

Delite na:
Tijana Bass in Sanja Cherish sanjata o Rihanni

Med slovenskimi med najbolj zaželene spadajo tiste s skrivnostnim podpisom Revolver Heart. Za njimi stojita sestri z umetniškim imenom Tijana Bass in Sanja Cherish, ki sta z združevanjem na videz nezdružljivega, iz na prvi pogled navadnih bombažnih majic, ustvarili vroče oblikovalske kose z edinstveno zgodbo.

Majice Revolver Heart imajo naboj, so samosvoje in ravno prav ekstravagantne, da so drugačne. S svojo sofisticiranostjo so obnorele tako modne navdušenke kot številne znane osebnosti, ki samosvoje dizajne nosijo tako na plažo kot v diskoteko ali v službo. Vsaka grafika je zgodba zase, ki popelje v neko drugo dimenzijo. A od kod so se vzele?

Za njimi stoji zgodba dveh sester, Tijane in Sanje Busić, z umetniškimi imeni Tijana Bass & Sanja Cherish, ki sta svojo ljubezen do mode, grafičnega oblikovanja in filozofije prenesli na tkanine. In vse se ni začelo tako poetično, kot se je pokazalo pozneje.

Borbeni duh družine, ki je prišla v Slovenijo iz Karlovca leta 1991 zaradi vojne in je tako na lastni koži doživela marsikaj, je veliko pripomogel tudi pri odločanju o imenu znamke: Revolver Heart. »Ime ponazarja dualizem tega sveta, te naše človeške realnosti. Grdo in lepo. Grobo in mehko. Smrt in življenje. Jin in jang ...,« razlaga Tijana, ki živi in deluje v Mariboru. Predvsem pa sta sestri želeli vzbuditi strast – strast do lepote in ljubezni, ki sta, kot menita, ključni komponenti za dobro, iz katerega se rodi nekaj novega.

Združevanje na videz nezdružljivega

Zanju je velik izziv združevanje na videz nezdružljivega. Njune grafike so edinstven kolaž, ki vključuje veliko domišljije, povezane z realnimi izkušnjami in vtisi, ki se izražajo v unikatnem spoju podob in simbolov. Sestri pravita, da se v vseh pogledih odlično dopolnjujeta, saj sta si njuni osebnosti diametralno nasprotni.

Nasploh pa sta bili v duhu umetnosti že vzgajani: že na Hrvaškem, od koder prihajata, so njuni starši imeli znano galerijo Top, v kateri so redno nastopali in razstavljali pesniki in slikarji, pa tudi modne revije niso bile neznanka. Njuna mama je potem v začetku devetdesetih imela svoj butik pod nazivom Queen v zelo popularni Jurčičevi pasaži v Mariboru. Takrat se je oblikovala njuna velika ljubezen do mode. Prav ta zgodovina o galeriji, modnih butikih in dejstvo, da tudi njun ata zelo rad riše, je nekoliko pripomoglo in nekako soustvarilo današnji umetniški duši Tijano in Sanjo. Starši ju tudi od nekdaj podpirajo in delajo z njima, Tijani pa močno ob strani stoji tudi fant Benjamin.

Sicer pa je bil »projekt Revolver Heart« pravzaprav srečno naključje. Tijana se je namreč sprva videla in delala kot glasbenica. Ko pa je napisala in posnela nekaj pesmi za svoj glasbeni album, se je odločila, da sama ustvari tudi grafike za posamezne pesmi. Sanji so bile takoj všeč, in padla je ideja, da izdelata tiskane majice kot imenitno orodje za komuniciranje z ljubitelji vsega lepega, ki jih radi imenujeta kar revolverji, saj jih vidita kot del svoje zgodbe: »To so posamezniki, ki so nama blizu in s katerimi deliva svojo življenjsko filozofijo,« se s kančkom nostalgije spominjata svojih začetkov leta 2013.

Ko majica dobi krilca

Sčasoma so nekatere njune majice postale prava uspešnica, bestsellerke, kot jima pravita. In prav vse imajo svoje ime, denimo Thousand Roses, Mouse Woman, Merlinka, Seva ... Za svoj vir navdiha naštevata arhitekturo, glasbo in svetovne prestolnice, kot so Berlin, Pariz, Barcelona, navdihujejo pa ju tudi vsakdanje življenjske zgodbe, ki skozi njune kolaže prehajajo iz ene dimenzije v drugo. Od vsega začetka uporabljata dve vrsti potiskov, sublimacijo in digitalni potisk, poleg osnovnega bombaža pa se zelo radi igrata z različnimi materiali, kot so čipka, muslin, svila in podobno. Lahko bi rekli, da je njun zaščitni znak najbolj prepoznaven model z volančki, ki na prvi pogled morda ni videti preveč zapleten za izdelavo, a vendar gre za zelo premišljen in dodelan kroj. Ta majica je nekaj posebnega, saj ima rokave iz finega muslina in mehkega tila, tako da kot mehko-trda osnova ustvarijo zelo zanimiv učinek; zdi se, kot da bi bombažna majica dobila krilca. Tijana in Sanja se vsake majice lotita kot novega projekta, vse je izpiljeno v celoto, od najmanjšega šiva do celotne podobe, ki vključuje papirnato etiketo in povzema zgodbo majice, pa vse do vrečkic, v kateri njuni naročniki dobijo svojo majico.

Pri oblikovanju grafičnega dizajna pa uporabljata staromoden način, torej svinčnik in papir, ter seveda računalniške programe za oblikovanje. Skica se rodi v glavi, potem dobi prvo podobo na papirju, nato pa jo računalniško obdelujeta do popolnosti. In seveda zmeraj znova presenečata: tako sta nedavno predstavili svojo kolekcijo kril iz tila, majice obleke, srajce in unikatne torbice in nahrbtnike, seveda s prepoznavnimi potiski.

Omejitev ne poznata

Sanja in Tijana radi rečeta, da pri kombiniranju majic Revolverheart omejitev tako rekoč ni. Sploh če pogledamo svetovni modni svet, lahko brez pomislekov rečemo, da je dobra majica tista pika na i še tako glamurozni stilski podobi. Priče temu so bili manekeni na modnih brveh Vivienne Westwood, Galliana, Jeana Paula Gaultierja: kajti ko so omenjeni še tako pompoznim kreacijam dodali opazne, so te postale osrednji fokus celotne kreacije. Nasvet je, da uporabite domišljijo in si majico upate kombinirati z najbolj nepričakovanimi videzi. To pomlad pa je še posebej aktualno napeto sožitje bele majice z mehkimi bogatimi krili iz tila najrazličnejših barvnih odtenkov.

Zvezdniški prijatelji

In ker smo omenili, da so njune majice obnorele številne zvezdnike, poleg slovenskih na primer tudi Severino in Jeleno Rozgo, ki sta v modnem pogledu sila zahtevni dami, nas je seveda zanimalo, ali je med znanimi še kdo, ki je njun sanjski »maneken«. »Zvezdnica, ki že nosi naše majice in na katero sva zelo ponosni, je Ana Bučević. Je avtorica, ki je prodala na tisoče knjig o samozavesti, močna ženska, ki je nedavno napolnila razvpiti Sava center v Beogradu in na svoj seminar pritegnila nepregledne množice poslušalcev. Še zmeraj pa sanjava, da bo Rihanna nekega dne nastopala v naši majici. Da, najine sanje so ambiciozne, a ne bi bile prave, če si ne bi upali veliko in z vsem srcem!«