kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Stavimo na blato in sol!

Mateja Bevk, Maja, 13.07.2017 16:00:00

Mrtvo morje je predvsem zaradi svojih terapevtskih učinkov znano turistom z vseh koncev sveta.

Delite na:
Stavimo na blato in sol!

Voda Mrtvega morja vsebuje 29 odstotkov soli (v običajnem morju je je samo 4 odstotke), kar telesu omogoča, da v vodi lebdi in se istočasno regenerira. Ker je v vodi, soli in blatu iz Mrtvega morja vrelec mineralov, kot so jod, kalcij, cink, magnezij in drugi (skupaj jih je kar 26), se med namakanjem v takšnih razmerah koža obnavlja, akne sušijo, celice množijo, gube radirajo, lasje vpijajo sijaj, skratka v Mrtvem morju naša lepota oživi.

Mrtvo morje leži na meji med Izraelom, Zahodnim bregom in Jordanijo, kar 420 metrov pod morsko gladino, njegova edinstvena geografska lega pa ustvarja klimo naravnega zdravilišča, kakršne ni nikjer drugje. Čeprav je ob Mrtvem morju več kot 300 sončnih dni na leto in povprečna temperatura več kot 19 stopinj Celzija, se je v vodi možno kopati ure in ure, ne da bi ob tem potrebovali sončno kremo. Posebna atmosferska plast, ki leži nad tem območjem, varuje kopalce pred škodljivimi UV-žarki ter ustvarja odlično vlažnost in toplino zraka. Vlažnost je okoli 35-odstotna, vsebnost kisika v zraku je izredno visoka, kar so idealne razmere tudi za zdravljenje astme in alergijskih težav. A najbolj zdravilni in lepotilni so minerali, ki so tako v vodi in soli kot tudi v blatu Mrtvega morja. Blato uporabljajo za terapevtske obloge telesa in obrazne maske, saj oži pore, deluje kot naravni zaviralec staranja, pomaga pri luskavici, lajša artritis. Kopeli z dodatkom soli iz Mrtvega morja pa spodbujajo obnovo mišičnih vlaken, sproščajo, odpravljajo vnetja in krče v mišicah.

Če si ne morete privoščiti, da bi odpotovali ob Mrtvo morje in v živo preizkusili njegovo vsestransko moč, ni nič hudega. Negovalne izdelke z izvlečki iz Mrtvega morja dobite v vsaki drogeriji in lekarni, še najbolje pa je kupiti kar sol in blato v prahu ter ju uporabiti v domačih lepotilnih receptih.

Minerali iz Mrtvega morja pomagajo koži

➽ magnezij: pomaga pri zastajanju vode in upočasni staranje.

➽ Kalcij: izboljša prekrvitev ter pomaga suhi in problematični koži.

➽ Kalij: uravnava vlago v koži ter izboljša in vzdržuje kakovost kože.

➽ Natrij: potreben je za ohranjanje limfne tekočine v ravnovesju. Posredno tako odpravlja celulit in ohranja splošno zdravje.

BLATO

Blato Mrtvega morja ima veliko blagodejnih učinkov, med drugim deluje na kožo razstrupljevalno, jo revitalizira in očisti. Iz kože odstrani odvečno maščobo in mrtve kožne celice, zato je koža po uporabi mehka, gladka, sijoča in bolj prožna. Na lasišču blato deluje intenzivno proti prhljaju, izredno blagodejno pa učinkuje tudi proti raznim kožnim težavam: luskavici, dermatitisu, ekcemu ali aknam. Blato Mrtvega morja kupite v prahu (500 g stane okoli 12 evrov) in ga zmešate v masko. Takole gre:

Najprej si umijte obraz, odstranite ličila. Nato v vročo vodo pomočite manjšo brisačko, jo ožemite in za 30 sekund položite na obraz, da odprete pore.

V skodelici si zmešajte blatno masko - žlico blata v prahu, malo vode ali zeliščnega čaja ter štiri kapljice eteričnega olja mirte in dve kapljici eteričnega olja sivke.

Predel okoli oči si zaščitite tako, da ga namažete z nekaj kapljicami kokosovega olja. Na ta predel blata ne nanašajte.

S prsti in v krožnih gibih previdno porazdelite blato po obrazu in pod brado. Izognite se vsem predelom, kjer je koža ranjena.

Udobno se namestite v naslonjač ali ulezite na kavč za 20 minut in počakajte, da se maska posuši. Če začutite močan, pekoč občutek na koži, masko odstranite že prej - lahko da ste na blato ali katero od sestavin alergični.

S toplo vodo masko sperite in si obraz namažite s kokosovim oljem ali z vlažilno kremo.

SOL

Sol iz Mrtvega morja je odlična za vse tipe kože - od suhe do mastne in občutljive. Pomaga odpravljati mozolje, uravnava izločanje loja in mehča predele trde kože. Uporabite jo lahko na najrazličnejše načine, na primer v kopelih, pilingih ali si iz nje naredite obrazno prho proti aknam ali vnetim mozoljem.

Domača kopel za mehko kožo

V staro najlonsko nogavico dajte skodelico soli iz Mrtvega morja in enako količino ovsenih kosmičev. Položite v pripravljeno kopalno vodo in se namakajte vsaj 20 minut. Minerali in soli se bodo vpili v kožo, kosmiči pa ustvarili vlažilni plašč, ki bo kožo zgladil in zmehčal. Za vidne učinke si takšno kopel najprej pripravite pet dni zapored, nato vsak drugi ali tretji dan, kasneje pa enkrat na teden, dokler težave ne izzvenijo.

Piling

Če imate suho ali trdo kožo, si pripravite luščilo iz soli iz Mrtvega morja in z dodatkom različnih olj. Na približno pol skodelice soli dajte četrt skodelice olivnega olja. Piling sprva uporabljajte dvakrat ali trikrat tedensko, kasneje, ko se pokažejo rezultati, pa samo enkrat na teden.

Obrazna meglica

Imate mastno kožo? Potem bo čistilna meglica, ki jo zmešate iz malo soli iz Mrtvega morja in studenčnice (lahko tudi prekuhane in ohlajene vode iz pipe), čudovito osvežila vašo polt in pomagala iz nje odstraniti plast maščobe. Če vas doleti izbruh mozoljev, pa jih bo pomagala pozdraviti hitreje. Tekočino nalijte v stekleničko z razpršilom in uporabljajte večkrat čez dan.