Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Sosedje se nad dejavnostjo Airbnb radi pritožujejo

Luka Tetičkovič, Novice Svet24, 23.06.2017 07:00:00

Finančna uprava RS (Furs) bo v času turistične sezone poostrila nadzor nad oddajanjem nepremičnin v turistični najem.

Delite na:
Sosedje se nad dejavnostjo Airbnb radi pritožujejo
Profimedia

Posameznik lahko oddaja in oglašuje oddajanje prostih zmogljivosti v turistične namene le, če ima to ustrezno registrirano, so opozorili. Furs opozarja, da lahko fizične osebe, ki želijo turistom oddati v najem sobo, del stanovanja ali celotno stanovanje za kratko časovno obdobje, to dejavnost opravljajo kot registrirani sobodajalci ali kot samostojni podjetniki, ki so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti. Če oddajajo nepremičnino v turistični najem na Hrvaškem, so dolžni dohodke napovedati tudi v Sloveniji in opraviti vpis v davčni register.

Inšpektor vas identificira na podlagi oglasa

Na Fursu so pojasnili, da njihovi inšpektorji opravljajo sprotni nadzor s spremljanjem medijev, kjer je najpogostejše oglaševanje, delujejo pa tudi na podlagi prijav prijaviteljev. Pri tem imajo nemalo težav z identifikacijo osebe, ki stoji za oglasom. Ko jim to uspe, sledi poziv domnevnemu kršitelju, ki je dolžan predložiti vse ustrezne dokumente, na podlagi katerih se ugotavlja dejansko stanje. Če obravnavani oddajanje zanika in trdi, da je stanovanje prazno, lahko Furs poda poizvedbo na elektropodjetja ali komunalo.

Obišče vas tudi na terenu

Fursove uradne osebe so pooblaščene za vstop na zemljišča, v prostore in objekte, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti ali pridobivanje dohodkov. Če obravnavani ne sodeluje in inšpektorja ne povabi v svoje zasebno stanovanje, ki ni uradno namenjeno poslovni dejavnosti, lahko Furs pridobi odločbo o hišni preiskavi, kar so v več primerih tudi že storili.

Problemi drugje – kakopak pri sosedih

Vasja Veber, ki bil lani eden od pobudnikov za ureditev oddajanja nastanitvenih kapacitet prek aplikacije Airbnb, meni, da je zakonodaja na tem področju do neke mere primerna. Vsaj način, kako državi odvajati dajatve. Zaplete se na povsem drugem področju: pri stanovanjskem zakoniku pod pristojnostjo ministrstva za okolje in prostor. »Malce brez zveze je, da se je država lotila restriktivnih ukrepov, še preden bi zakonsko omogočila dejavnost oddajanja stanovanj.«

Veber poudarja, da razen v Sloveniji ni še nikjer slišal za zakonodajo, ki bi ti zapovedovala, da moraš poiskati soglasje 75 oziroma 100 odstotkov etažnih lastnikov, če želiš svojo nepremičnino v večstanovanjskem bloku oddajati v turistične namene. »Za večino dejavnosti je mogoče razumeti smiselnost takšnega predpisa, nima pa smisla v primeru, da pride nekdo nekam prespat. To je namreč normalna raba stanovanja – turist pride prespat, nekaj poje, se oprha in gre po ogledih.«

Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) odgovarjajo, da imajo stanovanja funkcijo bivanja, in ne opravljanja poslovne dejavnosti, pod kar štejejo tudi oddajanje nepremičnin prek aplikacije Airbnb. »Zavedati se je namreč treba, da stanovalci v večstanovanjskih stavbah v večini primerov dejavnosti Airbnb niso naklonjeni,« se je glasil njihov odgovor. Zadržki ministrstva glede znižanja števila potrebnih soglasij izhajajo tudi iz pritožb lastnikov stanovanj.

»Prejeli smo več pisem, v katerih se lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah pritožujejo nad tem, da njihovi sosedje (ki praviloma v stanovanju sploh ne bivajo, ampak so ga kupili prav za oddajanje prek Airbnb) oddajajo stanovanje turistom,« pojasnjujejo na MOP in dodajajo, da se največ sporov pojavi glede kršitev hišnega reda, obratovalnih stroškov in uporabe skupnih prostorov, kot so dvorišče in parkirna mesta.