stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Razstrupite in polepšajte kožo z aktivnim ogljem

Mateja Bevk, Zvezde, 21.06.2017 16:00:00

Ni samo zdravilo, je tudi lepotilo

Delite na:
Razstrupite in polepšajte kožo z aktivnim ogljem

Aktivno oglje na obrazu ali laseh na pogled ni videti nič kaj glamurozno, vendar ima dokazano številne lepotne učinke, če ga uporabljamo varno in zmerno. Primerno je celo za beljenje zob. Preizkusite!

Aktivno oglje se pridobiva iz oglja, ki ga aktivirajo in obdelajo tako, da povečajo njegovo vpojnost in površino. V zdravstvene namene se uporablja že stoletja, predvsem pri zastrupitvah z alkoholom in drogami, saj nase privlači strupe, toksine, nečistoče, mikroorganizme, in jih iz telesa odstrani, še preden vstopijo v krvni obtok. Podobno deluje tudi v lepotne namene: kot magnet privlači umazanijo in odvečna olja iz por, po izpiranju z vodo je potem vaša koža čista kot še nikoli. Poglejmo, kako še lahko aktivno oglje uporabimo v kopalnici.

Obrazna maska

Aktivno oglje je zlasti primerno za aknasto kožo in ga lahko uporabite v obliki maske. Potrebovali boste aktivno oglje v prahu, malo vode (lahko tudi rožne vode), gel aloe vere in po želji nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Vse skupaj zmešajte v enakih deležih (približno pol čajne žličke), le eteričnega olja dodajte le kapljico ali dve, v črno pasto. Nanesite jo na obraz, pustite, da se popolnoma posuši, nato jo odstranite s toplo vodo. Nasvet: Pazite pri izpiranju, ker lahko nastane prava packarija. Bolje, da niste oblečeni v svetla oblačila, ampak kakšno staro majico.

Belilo za zobe

Seveda si lahko kupite sodobno belilno zobno kremo, vendar ima aktivno oglje precej podobne učinke. Mikro porozni delci aktivnega oglja posrkajo vase vso umazanijo z zob in jih zdrgnejo do bleščeče čistoče, zobje pa so po čiščenju tudi nenavadno gladki. Takole gre: vlažno zobno ščetko pomočite v oglje in si umijte zobe kot običajno (oglje lahko usujete tudi kar čez zobno kremo). Izperite in občudujte svoj novi nasmeh.

Črtalo za oči

Verjeli ali ne, aktivno oglje v prahu lahko uporabite namesto črtala za oči. Tanek čopič rahlo navlažite in ščetine pomočite v oglje. Nato s čopičem na dlani delajte kroge, da se oglje spremeni v tekočo, gelu podobno konsistenco. Nanesite v majhnih količinah, saj je črna res intenzivna in vas zaradi tega lahko mimogrede spremeni v navdušenko nad punkom.

Čisti lasje

Tako kot kožo lahko aktivno oglje očisti tudi lasišče in lase. Svojemu običajnemu šamponu dodajte kapsulo ali zdrobljeno tableto aktivnega oglja in lase umijte kot običajno. Šampon bo odstranil z las površinske nečistoče, oglje pa bo iz por lasišča potegnilo tudi skrito umazanijo. Po umivanju z ogljem bodo lasje lažji, imeli bodo več volumna, o prhljaju ne bo več ne duha ne sluha, lasišče pa vas ne bo več srbelo ali bilo kako drugače razdraženo.

Pozor!

Aktivno oglje ni enako oglju za žar. Tega pridobivajo v posebnih pečeh iz odpadnega lesa in žagovine in ni primerno za uporabo na koži. Ker previdnost ni nikoli odveč, pa tudi aktivno oglje (kupite ga v lekarni v obliki kapsul, tablet ali že kar primešanega kozmetičnim izdelkom) pred uporabo preizkusite na manjšem predelu kože. Počakajte nekaj ur na morebitne alergijske reakcije.