ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Preprosto dekle, ki veliko ve

Urška Krišelj Grubar, Pomagaj si sam, 21.04.2017 11:00:00

Špela Gornik Espelia, učiteljica zdrave in prijetne spolnosti, tantrična terapevtka in sinologinja.

Delite na:
Preprosto dekle, ki veliko ve
Revija Zarja

Špela, ki sicer dela kot prevajalka iz kitajščine v slovenščino, saj je med drugim diplomirana sinologinja, se predvsem vidi kot preprosto dekle. Ki pa ima za sabo dve desetletji učenja pri Učiteljih, čeprav šteje šele petintrideset let. Ja, zgodaj je začela. V zadnjem času največ pozornosti posveča tako imenovanemu čustvenemu razstrupljanju (emotional detox). Bomo povedali, kaj je to, pa kakšna je razlika med tantrično in erotično masažo in kako vedeti, da smo v dobrih rokah profesionalnega tantričnega maserja. Pa o ženskah, ki smo polne sramu, kadar je govor o tam spodaj, razen kadar je povezano z boleznimi, ki jih je med slovenskimi ženskami preveč. Špela je prepričana, da, če bi bile bolje opremljene z znanjem o svojih spolnih organih in, predvsem, če bi si dovolile biti ženske in bi nehale tekmovati med seboj, ne bi bilo bolečih menstruacij, migren, raka na materničnem vratu, težav v spolnosti ... Živele bi bolj polno in srečno.

Potem ko se je v Indiji učila novih veščin, je bila povabljena v enega od tantričnih templjev v Veliki Britaniji, kamor so jo povabili kot tantrično terapevtko. Nekaj posameznikov, s katerimi se je učila na Tajskem (v Tao Gardnu, domovanju slovitega mojstra Mantaka Chie), je prišlo v London samo zato, da bi lahko bili deležni njenega dotika in podporne energije. Mi smo jo obiskali na njenem domu v Ljubljani.

Od ženske se vse prevečkrat pričakuje, da bo spodobna, angelska, zagnana in neutrudna. In potem jezne naredimo to, kar hoče nekdo drug. Kam gre potem ta jeza?

Naša čustva so neposredni energetski odzivi na doživljaje. So oblika naše komunikacije telesa z nami, zato jih nikakor ne smemo ignorirati, kot smo bile naučene. Dovoliti si moramo izraziti tudi drugo plat. Zavedajmo se, da nam pozitivna občutja hranijo dušo, negativna občutja pa nas spodjedajo. Namesto da ignoriramo čustva, postavimo jasne meje ljudem, ki so jih spodbodli v nas. Jezo bi si morali dovoliti sprostiti tako, da ne škodujemo ljudem okoli nas. Če je ne sprostimo, se podobno kot druga čustva, ki jih zatiramo, naseli v naša tkiva, v naše mišice.

Ja, o tem govorimo, pišemo. Jasne meje. Ali se da to doseči kako drugače, da ne bo treba boleče postavljati mej, da bomo že oddajale tako energijo, da nam drugi ne bodo delali stvari, ki jih ne maramo?

Obožujem vajo, ki jo v tantričnih krogih imenujemo kali asana. Široko se razkoračite, tako da lahko udobno upognete kolena. Dvignite roke nad glavo, zravnajte hrbtenico, potem pa na hitro počepnite, stisnite vaginalne mišice, spustite roke na tla, iztegnite jezik in iz trebuha izdihnite ahhhhhh. Vdihnite in se zravnajte nazaj v stoječ položaj, temu sledi globok vdih, ki naj postopoma napolni prsni koš (spodnji, srednji, zgornji). Dovolite si občutiti vsa čustva, ki prihajajo na dan, in se pri tem zavedajte, da lahko vsako negativno čustvo pretvorite v pozitivno. Strah v blagost, jezo v prijaznost, neučakanost v spoštovanje in radost, pretiravanje v poštenje in žalost v pravičnost.

Poanta ni v tem, da to vajo izvajate, temveč v tem, da vas spomni, da morate tudi čustvom, ki so družbeno nesprejemljiva, dovoliti, da pridejo na plano. Seveda tako, da nikomur ne škodujete, sebi pa naredite veliko uslugo. Vsaka lahko najde svoj ventil, vaja je zgolj primer, s katerim nikomur ne moremo škodovati. Kali je hindujska boginja, mati in zaščitnica, ki je obenem boginja smrti. V naravi med življenjem in smrtjo ne obstaja vrednostna ločnica. Tudi čustvom bi morali dovoliti, da se rodijo in umrejo.

Takih in podobnih vaj nas v zadnjih letih učijo mnogi »guruji«. Imam občutek, da so ti ljudje, ki imajo znanje in neke posebne sposobnosti, pa se ob tem precej javno razkazujejo, zlahka ob vir, od koder črpajo. Kaj menite o tem?

Menim, da moramo biti pozorni na to, kaj je naše poslanstvo. Če se izpostavljamo, ker si enostavno želimo biti opaženi, potem je to absurdno. Toda če se izpostavljamo, ker imamo za tem višji namen – na primer spreminjanje dolgo zatrtih pogledov in spreminjanje sveta na boljše, potem se mi zdi to upravičeno. Je pa res, da izpostavljanje odnese veliko notranjega miru, ki je nepogrešljiv za izpeljavo teh namenov. Odgovornost vsakega posameznika je, da ne zaide s svoje poti in da z moralnega vidika neguje sebe in posledično okolico, to je njegov temelj. Na Kitajskem so za učiteljice spolnih veščin veljale ženske, ki so znale negovati skromnost in preprostost. Največji klasik spolnih veščin se imenuje Sunü jing, Klasik preprostega dekleta. Tudi sama sem preprosto dekle. A v Sloveniji si marsikdo to napačno razlaga. Mislijo, da nimaš, če ne vpiješ in se ne razkazuješ, kaj povedati. Posledično poslušajo glasne in ignorirajo tiste v ozadju, skromne, ki negujemo svojo srčno zavest tudi s spolnimi veščinami. Ja, vrednote v duhovnem svetu se močno razlikujejo od vrednot v tržno naravnani skupnosti. Sama ne želim prodajati. Želim si omogočiti takšno življenje, da lahko svobodno raziskujem področja, ki me privlačijo.

Kaj sploh pomeni biti ženska v naši družbi?

Ženska bi morala prebujati svetlobo, kar pa težko počne, če ji je udobno živeti v temi, kar se tiče njene čutnosti, spolnosti. Kultura nam je vcepila miselnost, da je pogoj za žensko celovitost to, da ima partnerja. V resnici je bolj kot to, ali smo žene, pomembno to, kaj nas žene, kaj nas poganja. Strast ni nekaj, kar se išče, je nekaj, kar se poraja, kar se čuti in se daje. Naš največji učitelj ni naš partner, temveč naši občutki poželenja, ki so podlaga naše volje do življenja, zato je pomembno, da jih znamo najti znotraj sebe.

Kje vidite problem sodobne iščoče ženske vi? Mogoče premalo zaupamo intuiciji?

Ženske se ne znamo iskreno vprašati, kaj si želimo in po čem hrepenimo. Izpolnjujemo pričakovanja drugih in upamo, da bomo sprejete, ljubljene. Moramo se naučiti biti iskrene, saj gre za naše življenje. In najpomembnejše, ob iskanju svojih občutkov poželenja ne smemo občutiti sramu. Bolje je, da namesto o ciljih razmislimo raje o tem, kako bi se rade počutile ob tem, ko bi jih uresničile. Te občutke poiščite sedaj. Kaj lahko storimo tukaj in zdaj? Storimo to! Z intuicijo večine žensk se je zgodilo enako kot z njihovimi vaginalnimi mišicami – opešale so in se pogreznile v globok sen brez sanj, ki se pogosto spremeni v nočno moro v obliki težav z inkontinenco, povešeno maternico, povešenim mehurjem ipd. Vse, česar ne uporabljamo, sčasoma oslabi. Da ne bi nastali opisani problemi in da ne bi trpela naša spolnost, ki je zdravilo za srčno zavest, moramo zagotavljati prožnost sramnično-trtične mišice.

In tega ste se vi učili. Pomagajo žadasta jajčka. Na delavnicah učite, kako jih uporabljati. Ampak kako naj ženske premagajo najprej sram ...

Sramu se bodo ženske najhitreje znebile tako, da si razširijo pogled. Da izstopijo iz okvirov kulture, v katero so bile rojene.

Kako pomembna za zdravje je zdrava yoni (op. a: izraz yoni prihaja iz sanskrita in pomeni sveto), torej zdrava vagina? Češpljica. Kako lepe izraze imamo zanjo, od kod pa izhaja yoni?

Meni je najbolj pri srcu izraz finka. Finka, ker je poleg danke in zato, ker bi morala biti vsaka ženska zelo fina pri tem, komu dovoljuje penetracijo. Z nepremišljenimi spolnimi odnosi ne tvegamo le nezaželene nosečnosti in spolno prenosljivih bolezni, temveč tudi vdor negativne m iselnosti, prepričanj ... Spolni odnos je mešanje energij na najbolj subtilnih ravneh in z najmočnejšimi učinki. V spolno življenje bi bilo treba vpeljati kozmetično kampanjo »ker se cenim «. In to pomeni preudarno izbiro spolnih partnerjev. Vstop naj bo dovoljen le najsvetejšim moškim! Pomembna je kvaliteta lepega dogodka, ne pa kvantiteta.

Kaj pa kakšna vaja za ženske, ki jim je nerodno in ne bodo prišle na delavnico, pa bi tudi rade imele zdravo in prožno yoni?

Zamišljajte si, da trtico približujete sramnici. Ob tem boste aktivirale mišične skupine medeničnega dna, ki ščitijo notranje organe pred gravitacijo. Vaja se bo ob rednem izvajanju izkazala tudi kot temelj za prenašanje spolne energije v višja energetska središča telesa. Spolno energijo je treba iz genitalij potegniti po vsem telesu. Z njo lahko delamo čudeže!

V zadnjem času sem intervjuvala nekaj terapevtov, duhovnikov, svetovalcev, ki se ukvarjajo z medosebnimi odnosi, ki so v današnji družbi okrnjeni . Kaj je po vašem vzrok tega, da smo tako nepotrpežljivi drug z drugim, da izgubljamo zaupanje in da potem tudi ljubljenje ni nekaj prijetnega, ampak bolj nekaj, kar mora ženska narediti, da bo mir v hiši ... recimo.

Pristni medsebojni stiki temeljijo na spoštovanju raznolike stvarnosti. Ne upoštevajte samo stvarnosti ljudi, ki vas obkrožajo, temveč se posvetite tudi svoji. Vsakršno početje, ki izvira iz moram, izčrpava vaše nadledvične žleze. Zato ne pretiravajte in si ob delu privoščite tudi počitek. Ne ozirajte se samo na zunaj in na izpolnjevanje potreb drugih, temveč se naučite obrniti tudi navznoter. Le tako si boste lahko povrnile svoj sij in avtentični žar, ki bo »zakuhal« hranljive medsebojne odnose. Moram spremenimo v uživam oziroma najdimo harmonijo med obema poloma.

Zelo veliko pozornosti namenjamo svojemu zunanjemu videzu. Se brijemo, šminkamo, hujšamo. Kaj to pomeni iz vaše perspektive?

Okolica nas neprestano spodbuja, naj prezremo zlorabe, in nas hkrati opominja, naj se nenehno osredotočamo na svoje pomanjkljivosti. Začelo se je z nesprejemanjem ženstvenih oblin, nadaljuje se z zavračanjem dlak, ki jim je bilo celo dodeljeno ime sramne dlake. Od žensk se pričakuje, ne samo da se bomo v tovrstnih zatiralskih okoliščinah vedle prijazno, temveč celo, da bomo svojemu zunanjemu videzu namenjale tri četrt svojega zaslužka. Na zunaj smo tako sicer urejene in negovane – kaj p a naša notranjost? Ali se j i sploh kaj posvečamo?

Ko sva šli na kavo, sem opazila, da nosite precej ponošene, a tople čevlje, in ste mi rekli, da nočete biti potrošnica.

Nisem še na tej stopnji, da bi si v hladnih dneh upala hoditi naokoli bosa, a imate prav – v omenjenih čevljih hodim vsak dan že od jeseni naprej. Naše želje so brez konca in kraja. Zato bi se morali vsi učiti, kako biti skromnejši in hkrati spremeniti svoje vrednote. Veste, pred časom sem se udeležila ene izmed tantričnih delavnic v Sloveniji. In, zanimivo, sama pričakujem, da bodo ljudje, ki želijo živeti malce bolj duhovno, opazili kaj več kot zgolj lupino. Pa sem videla prav nasprotno, ženske so se med seboj ocenjevale, ogledovale so si obleke. Takrat sem pomislila, da bi bilo boljše, glede na to, da se je delavnica imenovala tantrična, če bi bile vse kar gole. Pa ne bi bilo nič boljše, ker bi si medsebojno ocenjevale prsi in celulit. Žalostno je, da se ženske ne zavedajo, da s tem, ko se primerjajo, zaprejo svoje srce in se ne morejo zliti. Že vnaprej si zaprejo vrata. In v takšnem primeru je škoda, da zapravljajo denar in sploh hodijo na tovrstne delavnice. Ne preverjajte, kako so oblečeni ljudje okoli vas, namesto tega se raje vprašajte, kako vam ustreza energija ljudi okoli vas.

Kako naj ženske vemo, kdo je dober tantrik? In kako naj svojim moškim povemo, da se gremo tantrično zmasirat?

Dobre tantrike lahko najdemo tako med drvarji kot med politiki. Dvomim pa, da jih boste našle med moškimi, ki imajo zgolj drvarski slog in pohajajo naokoli z mično urejenimi bradicami, medtem ko si drznejo kritizirati vaše intimne dlake, ki so v nasprotju z njihovimi funkcionalne, so zaščita. Dober tantrik na vas ne bo gledal kot na nepremično sliko, temveč bo vzljubil dinamično žensko v vas.

Če razmišljate o tem, da bi šle na tantrično masažo, potem vam svetujem, da poslušate svoj notranji glas. Sama bi vam v prvi vrsti svetovala, da svojega tantričnega terapevta najprej poiščete v svojem partnerju.

Kaj pa če ni za stvar?

Če ni pripravljen na to, potem zaupajte svojemu občutku in priporočilom, ta pa naj ne temeljijo na širokoustenju. Pri nas terapevtih velja nenapisano pravilo, da vsakih deset terapij, ki jih opravimo, potrebujemo vsaj eno zase, da se prečistimo. Sama sem pri izbiri terapevtov najbolj pozorna na to, kako ti obravnavajo sebe in soljudi. Na terapije hodim v tujino.

Masaža trebušnega dela, ki je neke vrste refleksna masaža stopal – za kaj vse je priporočljiva taka masaža?

Popek je središče našega telesa, od tam tkemo vezi z drugimi ljudmi. Je tudi stičišče vseh energijskih poti, ki potekajo po našem telesu. Na trebuhu obstajajo refleksna območja, skozi katera lahko neposredno dostopamo do posameznih organov in jih razstrupljamo. Kitajci namreč menijo, da se največ zastalih čustev zadržuje znotraj naših petih glavnih organov, ki jim poveljuje srce, vladar naše biti. Vsako telesno neravnovesje je odsev in posledica dalj časa trajajočega čustvenega zastoja.

Pri vas traja ena masaža kar nekaj časa. Najprej se uskladite z osebo, tako da z njo popijete čaj. Kaj morate pred masažo vedeti o človeku? Kaj je tisto, kar najprej opazite na njem in katere informacije so za vas bistvene?

Človeka spoznavam skozi terapevtski postopek. Pomembna sta predvsem dva vidika: koliko se ti je oseba pripravljena odpreti in koliko se je pripravljena odpreti sama sebi. Med pogovornimi terapijami tvegamo, da nas bosta ego in um zavajala in lagala sama sebi. Pri terapevtskih masažah ta vidik odpade. Kako učinkovita bo masaža, je odvisno od tega, koliko se bo človek pripravljen sprostiti in predati vajeti v terapevtove roke. Ljudje se bojijo ranljivosti, zato je to zanje najbrž težko. In razumem jih, glede na to, da marsikdo, ki opravlja tovrstne terapije, za to osebnostno ni zrel. Ljudje se bojijo tudi spremembe, a hitreje ko se naučimo, da so spremembe edina stalnica v življenju, lažje živimo in uživamo.