Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Potovanja, na katera bi v življenju morala vsaka ženska

Lea Pufek, Bodi Zdrava, 22.07.2017 11:00:00

Potovanja nas namreč bogatijo in učijo ter spreminjajo naša življenja. To dokazujejo celo znanstvene raziskave.

Delite na:
Potovanja, na katera bi v življenju morala vsaka ženska

Tudi če ne spadamo med pustolovce in v življenju razen za letni dopust ne najdemo časa za uresničevanje svojih radosti, se v vsakem od nas verjetno skriva tiha želja, da bi vsaj za nekaj časa pustili vse za seboj in odpotovali.

Ne glede na to, kakšne vrste človek ste, verjetno verjamete, da imajo potovanja moč spremeniti in postaviti vaše življenje na glavo. Ko imamo vsega dovolj, navadno pomislimo na to, da bi odpotovali kam daleč stran, kjer bi lahko počeli samo tisto, kar nas v danem trenutku bodisi veseli ali pa to potrebujemo. Čeprav pri mnogih ta pustolovska želja ostane neizpolnjena, je včasih že to dovolj. Raziskave namreč kažejo, da že samo poigravanje z mislijo na potovanje ali oddih in tiho načrtovanje blagodejno vplivata na naše počutje. Načrtovanje poti, tudi če nanjo v resnici ne bomo šli, nas spravi v boljšo voljo, povrne optimizem, izboljša počutje, storilnost in na splošno dvigne voljo do življenja. Samo pomislite, kako na človeka potem vpliva dejansko potovanje! Raziskave pravijo, da potovanja močno vplivajo na počutje posameznikov, odlično vplivajo na njihovo uspešnost in pripomorejo k napredku v njihovi karieri, močno pa vplivajo tudi na posameznikovo samozavest in pogled na življenje. Potovanja so torej ena najbogatejših izkušenj v življenju, še najbogatejša pa so tista, ki tako ali drugače pomagajo oblikovati in spreminjati naša življenja. Čeprav letni dopust – kjer koli že je – ni nič manj pomembna in blagodejna izkušnja, pa obstajajo potovanja, na katera bi vsak od nas v življenju moral iti. Predvsem zato, ker bi se z njih vrnil drugačen.

Potovanje iz strasti

Seveda je najpomembnejše, da v življenju vsaj enkrat odpotuje nekam, kjer boste lahko počeli tisto, kar vas zares veseli, kar je vaša strast. Potovanje, na katerega vas vodi strast, je tista najvišja oblika izpopolnjenosti, saj gre za oddih, kjer lahko res počnete tisto, kar je vaša življenjska strast ali zanimanje. Če ste ljubitelj joge, odpotujte v kraje, kjer joga predstavlja vsakodnevni način življenja, če ljubite zgodovino, obiščite kraje, ki veljajo za zibelke raznih civilizacij. Če od vsega v življenju najraje posedate v kavarni, jeste tortico in berete knjigo, odpotujte v eno od prestolnic, ki slovijo po kavarniški kulturi, če obožujete kuhanje in hrano, obiščite Francijo ali Italijo. Sledite svoji strasti in uresničite tiste svoje najgloblje želje.

Potovanje za oddih

Na potovanje največkrat pomislimo takrat, ko potrebujemo oddih. Ko smo v življenju preobremenjeni in potrebujemo odmor. Potrebujemo počitek, odklop od vsega. Preprosto se moramo sprostiti in napolniti baterije. Pogosto s tem namenom vsako leto odidemo na dopust na morje, a navadno tam nismo nič manj obremenjeni, saj smo še vedno obdani s stvarmi, ki nas povezujejo z divjim vsakdanjikom – z računalniki, mobilnimi telefoni, brezžično povezavo, elektronsko pošto in vsem preostalim, zaradi česar smo kljub dopustu še vedno dosegljivi in zato še kar pod stresom. Tisti pravi oddih so po navadi počitnice v oddaljenih krajih, ki jih telefonski signal in brezžična povezava ne dosežeta: oddaljeni morski otoki in letovišča ali samotne hribovske koče.

Potovanje brez družbe

Za mnoge to velja za enega najbolj osvobajajočih potovanj: potovati sam. Vsak od nas bi se moral sam na pot odpraviti vsaj enkrat v življenju. Ta izkušnja namreč močno vpliva na našo samozavest, prav tako pa je to edino potovanje, kjer se vam ne bo treba ozirati na nikogar drugega. Počeli boste lahko zgolj in izključno tisto, kar boste želeli. Zares je takšno potovanje tisto, ki vam bo največ dalo in bo prelomnica v vašem življenju.

Potovanje h koreninam

Da bi zares razumeli, kam gremo, pravijo, da moramo najprej razumeti, od kod prihajamo. Zato je potovanje h koreninam prav tako eno od potovanj, ki lahko temeljito spremeni naše življenje. Vsak od nas tako ali drugače prihaja iz drugih koncev sveta ali države in pot nazaj tja, od koder izhajamo, nas lahko močno obogati. Četudi je to zgolj na drugem koncu Slovenije.

Potovanje v zadnjem trenutku

Gre za neverjetno drzen podvig, ki si ga vsi v enaki meri želimo in se ga bojimo. Če bi vas v tem trenutku poklical prijatelj ali partner in rekel, da ima za vas letalsko karto za pot nekam, kamor si že od nekdaj želite, a morata oditi takoj naslednji dan zjutraj, bi šli? Tudi iz spontanih potovanj se lahko veliko naučimo. Predvsem to, da znamo kdaj pa kdaj v življenju tudi popustiti vajeti in iti s tokom. Nenehna obsedenost z nadzorom nad vsako točko v življenju je tista, ki povzroča največ stresa. Zato včasih preprosto spakirajte in se odpravite do najbližje avtobusne ali železniške postaje ter se odpeljite tja, kamor pač pelje takoj naslednji avtobus ali vlak. Zakaj pa ne?

Potovanje s prijateljicami

Ne glede na to, koliko ste stari, ali ste samski ali poročeni, imate otroke ali ne, potovanje s prijateljicami ni nikoli neprimerno. Za srečo, zdravje in daljše življenje je pomembno, da negujemo vezi s prijatelji, kažejo raziskave, zato so oddihi, ko si čas vzamemo samo zanje, nadvse pomembni.

Aktivno potovanje

Kadar govorimo o potovanjih, navadno razmišljamo o odkrivanju novih krajev, nikoli pa ne pomislimo, da je potovanje lahko tudi kolesarjenje po Toskani, pohod po najlepših naravnih parkih po Evropi ali romanje v katerega od svetih krajev. Potovanja, kjer smo ves čas v stiku z naravo in svojim telesom, so prelomna, iz izkušenj pravijo tisti, ki so se nanje podali.

Prostovoljsko potovanje

Morda te vrste potovanje res ni za vsakogar, a tisti, ki so takšno potovanje izkusili, pravijo, da je neponovljiva izkušnja. Kot prostovoljec se lahko pridružite raznim skupinam in z njimi odpotujete v turistično ne tako oblegane predele sveta, kjer lahko poleg tega, da spoznate drugo plat življenja in ljudi z vsega sveta, pridobite tudi ogromno novih izkušenj, delite in uporabite svoje znanje ter nekomu pomagate izboljšati življenje. Kaj še lahko želite lepšega?