kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Okrasni vrt v loncih

Anjuta Lazič, Ženska, 28.05.2017 11:00:00

Vzgoja rastlin v posodah ponuja različne možnosti vrtnega oblikovanja.

Delite na:
Okrasni vrt v loncih

Z njimi si popestrimo balkon ali teraso, tlakovane površine ali pa jih uporabimo zgolj za povečanje vrta. Posode pa lahko postavimo tudi na vrt, kjer pritegnejo pogled. V starejših vrtovih večkrat srečamo lepo oblikovane in skrbno zasajene posode, ki poudarjajo določene dele vrta ali pa pretrgajo njihovo monotonost.

Tudi tisti, ki nimajo svojega vrta ali pa je ta zelo majhen, si lahko uredijo pravi vrtni raj. Seveda pa je tudi za vzgojo rastlin v posodah potrebno nekaj znanja. Vsaka rastlina za sajenje v posode ni primerna, oziroma nam ne bo dala želenih rezultatov. Ker je rastni prostor v posodi močno omejen, je zelo pomembno, da uporabljamo kvaliteten substrat, da rastline redno gnojimo in vzdržujemo.

Preden se lotimo ustvarjanja našega vrta, moramo najprej vedeti, kaj sploh želimo. Kadar želimo doseči le dekorativni učinek, v posode sadimo predvsem okrasne rastline. Ni potrebno, da je to le sezonsko cvetje, dobro bodo dobro uspevale tudi trajnice in manjše grmovnice. Vsi tisti, ki si poleg cvetja želijo imeti na svojem vrtu tudi kaj koristnega, lahko posode zasadijo z zelišči, zelenjavo ali jagodičevjem. V večje posode pa lahko posadimo tudi manjše sadno ali okrasno drevo.

Izbira posod

Ne glede na to, kaj želimo posaditi, moramo vedeti, da so posode, v katere sadimo, obenem tudi okras. Zaradi tega vedno izbirajmo takšne, ki se skladajo z okoljem. Kupujmo lepe in kakovostne posode, ki jih bomo lahko uporabljali več let. Seveda ni potrebno, da vse stare posode zavržemo. Lepše ohranimo, slabše uporabimo za vzgojo rastlin.

Vedno lepe so glinene posode, saj delujejo zelo naravno, so pa nekoliko manj trpežne. Trpežnejše so dvakrat žgane, je pa tudi njihova cena nekoliko višja. Potem so tu še glinene glazirane posode, lesene, pa takšne iz umetnih mas in še bi lahko naštevali. Važno je, da izberemo takšne, ki so nam všeč in se bodo obenem lepo skladale z okoljem.

Kaj lahko sadimo v posode?

V posode lahko sadimo rastline, ki so manjše rasti in imajo počasnejšo rast. Sadimo lahko trajnice, poletno cvetje, zelišča, zelenjavo, jegodičevje, okrasno grmovje ter manjše sadno in okrasno drevje. Nagradne rastline lahko sadimo posamično ali pa jih med seboj kombiniramo. Če želimo saditi cvetje, lahko sadimo le sezonskega, ali pa dodamo različna zelišča. Če imamo veliko korit, ki jih vsako leto znova zasajamo s sezonskim cvetjem, to predstavlja veliko dela in precejšen strošek. Rastline lahko zasadimo tudi tako, da je del zasaditve trajen, pri čemer uporabimo različne trajnice, nato pa k zasaditvam dodamo še nekaj sezonskega cvetja. Te zasaditve bodo v času premora cvetenja še vedno lepe in zanimive. Kombiniramo lahko tudi zelenjavo, sadje in zelišča.

Sajenje v posode

Ker so rastline v posodah omejene, si za sajenje vzemimo čas. Vse se začne pri drenaži, ki je za dobro rast ključnega pomena. Po dnu posode potresemo prod. V manjših posodah naj bo drobnejši, v večjih debelejši. Prod prekrijemo s prepustno kopreno. To naredimo zaradi tega, da se prst in prodniki ne bodo mešali med seboj in bo voda lažje odtekala. Posodo nato napolnimo z mešanico kakovostne prsti in komposta, ki smo mu primešali nekaj počasi topnega gnojila.

Posodo napolnimo le toliko, da lahko vanjo postavimo rastlino, ki jo nato počasi zasujemo s substratom. Rastline posadimo tako globoko, kot so rasle prej. Okrog rastlin zemljo rahlo potlačimo in rastline zalijemo. Ko se bo zemlja usedla, jo po potrebi dodamo. Čisto na koncu površino posode prekrijemo z zastirko. Priporočljiva je uporaba drobnega lubja, ki površino ščiti pred izsušitvijo, onemogoča rast plevelom, obenem pa služi tudi kot dekoracija.

Oskrba rastlin v posodah

Ker so rastline v posodah omejene, je za lepo rast potrebno malo več nege. Poleg rednega zalivanja in gnojenja moramo rastline oskrbovati s svežim substratom. To naredimo vsako leto ob presajanju. Tako kakor sobne rastline je treba tudi zunanje rastline presajati v večje posode. Če pa posode ne mislimo zamenjati, razrasle rastline le razdelimo in posadimo nazaj v isto posodo in svež substrat. Večji problem pa se pojavi pri velikih rastlinah v velikih posodah. Tam lahko problem za nekaj let rešimo tako, da substrat zamenjamo le v vrhnjem delu posode, ko pa ugotovimo, da to ni več dovolj, bo rastlino treba presaditi.

Pomembno je, da v posode ne sadimo prevelikih rastlin. Za to je škoda časa in denarja. Nekaj časa bodo morda še lepe, ko pa se bodo korenine razširile po vsej posodi, se bo rast ustavila, kasneje pa bodo rastline začele propadati.

Kombinacija barv in struktur

Ne glede na to, kaj zasajamo, naj bodo naše zasaditve domiselne. Upoštevati moramo tako barvo kot tudi strukturo rastlin. Kadar govorimo o barvah, ne mislimo le na barve cvetov, ampak tudi na barvo listja. Včasih že kombinacija različno obarvanih listov naredi tako dober učinek, da cvetja sploh ne potrebujemo. Potem pa so tu še različne oblike in velikosti listov kar naredi zasaditev še bolj zanimivo. Ljubitelji cvetja pa bodo najverjetneje izbirali več cvetočih rastlin. Pri tem je zelo pomembno, da izberemo primerne barve. Lepe in umirjene kombinacije dobimo, kadar zasajamo različne rastline v eni sami barvi, ali pa izberimo dve skladni barvi. Včasih pa je že dovolj, da med zelene rastline posadimo le eno cvetočo in učinek bo čudovit. .