Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naša stara zalivalka

Tina Guček, Dom2, 11.06.2017 16:00:00

V garažah ali vrtnih lopah najdemo najrazličnejše zavržene in pozabljene vrtne pripomočke.

Delite na:
Naša stara zalivalka

Prepričana sem, da je med njimi tudi stara in zarjavela zalivalka. Če je zob časa še ni pregriznil, bo morda še služila svojemu namenu. Če ni več uporabna, pa lahko postane prikupen dodatek na balkonu, terasi ali vrtu.

ČIŠČENJE

Zalivalko najprej ometemo pajčevin in njihovih prebivalcev. Pod tekočo vodo jo s čistili in grobo gobico umijemo, da odstranimo umazanijo, ki se je na zalivalki nabirala dolga leta. Postavimo jo na sonce, da se posuši.

BRUŠENJE

Hrapavo površino zbrusimo z brusnim papirjem. Najprej uporabimo grob brusni papir, za končno brušenje površine pa finega, da postane površina gladka.

Kovinski prah, ki je nastal na površini, ometemo z metlico, nato pa površino očistimo z vlažno krpo in počakamo, da se posuši.

BARVANJE

Za barvanje kovinskih površin uporabimo barvo za kovine. Izberemo akrilno barvo na vodni osnovi, ki jo je preprosto nanašati, uporabljene čopiče za barvanje pa lahko operemo z vodo. Če želimo biti zelo natančni in dosledni, najprej nanesemo temeljno barvo. Počakamo, da se posuši, in površino narahlo zbrusimo s finim brusnim papirjem. Površino po brušenju ponovno očistimo z vlažno krpo.

V naslednjih dveh nanosih s čopičem nanesemo želeno barvo. Po vsakem nanosu počakamo nekaj ur, da je barva na otip popolnoma suha. Če nimamo temelja za kovine, nanesemo le dva nanosa barve za barvanje kovin.

IZDELAVA VZORCA

Za izdelavo vzorca potrebujemo širok pleskarski zaščitni trak, gladek papir ali tanko folijo in izsekovalnik papirja v obliki rožice.

Barvo nanašamo s čopičem. Na gladek papir ali folijo (s katerega se bo lahko odlepil pleskarski trak) prilepimo pleskarski trak. Če je vzorec na izsekovalniku papirja prevelik, nalepimo ob vsaki strani širokega traku še tanjši trak.

Na tako pripravljenem traku si označimo točke na ustreznih razdaljah. Po oznakah z izsekovalnikom izrežemo rožice. Rožice shranimo.

Trak z izrezanimi rožicami previdno odlepimo od podlage in prilepimo na ustrezno mesto na zalivalki. Prav tako prilepimo tudi izsekane rožice. Robove pleskarskega traku s prsti močno pogladimo, da se dobro prilepijo ob podlago.

BARVANJE VZORCA

Z akrilnimi barvami pobarvamo mesta z vzorcem na zalivalki. Barvo nanašamo s čopičem. Čopič med barvanjem pomakamo malo v roza in malo v belo barvo, da nastane na podlagi cela vrsta barvnih odtenkov.

KO SE BARVA POPOLNOMA POSUŠI, LEPILNI TRAK PREVIDNO ODSTRANIMO.

Na podoben način na zalivalko narišemo še ravne črte. Vzporedno nalepimo dva pleskarska trakova, ki sta med seboj ustrezno oddaljena. Prostor med njima pobarvamo. Ko se barva posuši, trakova odlepimo.