mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nakit, pika na »i«

Milena Majzelj, Ženska, 21.06.2017 11:00:00

Barbara Kračman Germ, oblikovalka steklenega nakita iz Ljubljane.

Delite na:
Nakit, pika na »i«

Nakit je že od nekdaj priljubljen modni dodatek ne samo žensk, ampak tudi moških. Pri njegovem ustvarjanju ima pomembno vlogo oblikovalec, ki materialu doda pravo vrednost in takšen izdelek večkrat postane celo umetniško delo.

Prave steklene umetnine ustvarja oblikovalka Barbara Kračman Germ, ki že dvajset let živi in dela v slovenski prestolnici in je ena redkih oblikovalk steklenega nakita, ki ga nosijo ženske v Sloveniji in na tujem.

Povabilo v New York

Čeprav je bila povabljena na teden mode v New York, se je odločila, da ne bo širila svoje dejavnosti, ampak rajši ostala v lokalnem okolju, v mestu in z ljudmi, ki jih ima rada. »Slava in blišč tujega sveta te hitro premamita, ampak jaz se nisem pustila zapeljati. Preveč rada imam svojo domovino, da bi jo kar tako zapustila, « je začela svojo pripoved.

Rodila se je v Nemčiji in ko ji je bilo deset let, se je z družino vrnila v Slovenijo. Po izobrazbi je steklarka. Na pobudo očeta, ki je bil laboratorijski steklopihač in je imel umetnostno obrt v Ljubljani že vpeljano in si je želel naslednika, je končala steklarsko šolo v Rogaški Slatini. »Očeta sem osrečila, ker sem šla po njegovih stopinjah in njegovo delo nadgradila na svoj način, s svojo ustvarjalnostjo. Počasi sem rasla. Ustvarjam cenejši in dražji nakit, da ustrežem strankam z različnimi željami in zmožnostmi. « Po očetovi smrti so skupaj z mamo in sestro prevzele očetovo delavnico, vendar ne za dolgo. Kmalu je ostala sama v trgovinici, si ustvarila družino in razmišljala, kako naprej. Leta 2000 si je njena hči zaželela steklene uhane in prstan. Naredila je nekaj kosov in jih prinesla v trgovinico. Zelo hitro jih je prodala. To je bil njen začetek poti ustvarjanja steklenega nakita.

»Moj nakit je sestavljen iz steklenih delov, ki jih s steklopihaško tehniko izdelam sama nad odprtim ognjem. Tališče je pri 1600 stopinjah Celzija. Takrat se začne postopek oblikovanja. Pri oblikovanju uporabljam različna orodja. Včasih stekleni kos tudi poslikam z barvami za steklo, ki jih po poslikavi vžgem v posebni peči. Postopek pihanja stekla je zahteven in od oblikovalca zahteva precej znanja in prakse. Z nekaterimi kosi se ukvarjam cele tedne, zato dosegajo visoke cene. Včasih so dražji od srebrnega ali zlatega nakita. Gre za dizajnerski nakit, kjer je vsak kos unikaten in neponovljiv in zaradi tega je tudi cena višja. Takšen nakit je trenutno v svetu velik trend in ga nosijo tudi ženske, ki so sicer lastnice draguljev.«

»Navdih najdem vsepovsod, v vsakdanjem življenju, na potovanjih, v naravi, sanjah in vesolju. Preprosto – nakit, ki ga ustvarjam, to sem jaz. Izražam se skozi vsak kos, pa naj bo majhen ali velik in izstopajoč. Uživam v postopku nastajanja, od začetka do konca, ko ga nekdo kupi in z veseljem nosi.«

Pred kratkim je bila na pobudo skritega kupca nagrajena s plaketo kakovosti mesta Ljubljana. Pri ocenjevanju je dosegla najvišje število točk za kakovost, urejenost in založenost prodajalne.

»Stekleni nakit sam po sebi ni nevaren,« pravi in doda: »Zavedati pa se moramo, da se lahko razbije, če pade na tla, tako kot kozarec. Če ravnamo z njim s kančkom previdnosti, ga lahko nosimo dolgo časa. Se ga pa da tudi popraviti, kot čevlje …«

Kaj kdo nosi ?

Pri svojem delu je opazila, da mlade ženske najrajši nosijo prstane in uhane, ženske srednjih let, ki veliko časa posvečajo svojim družinam, ne nosijo skoraj nobenega nakita, ker nimajo časa in energije zase, kajti vso porabijo za družino. Ženske v tretjem življenjskem obdobju, stare nad 60 let, pa nosijo najboljše in najbolj »odštekane« kose. Pravijo, da jih v službi ne morejo več obsojati, imajo več časa zase, počutijo se svobodne in samozavestne ter z veseljem nosijo, kar kupijo. Njeno prodajalno obišče vsako jesen veliko tujk, ki si privoščijo unikatne kose.

»Človek mora biti to, kar je, in nositi takšen kos nakita, ki mu pristoji. Ko se dobro počutimo v svoji koži, tudi dobro izgledamo. Nakit je pika na »i« ali »začimba« vsakega stajlinga. Lahko je samo broška, prstan ali ogromna ogrlica. Vsem ženskam želim, da si upajo biti to, kar so in da to pokažejo skozi nakit, če ga imajo rade. Ko si to dovolimo, smo srečni. Življenje je preprosto in takega moramo živeti.«