Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Moj vrtiček v kuhinji

Lara Jelen, Maja, 29.04.2017 16:00:00

Sveža zelišča in začimbnice vedno pri roki.

Delite na:
Moj vrtiček v kuhinji

Do poletnih mesecev, ko se bodo začimbnice bogato bohotile na našem vrtu, bo treba še malo počakati. Do takrat pa si lahko svoj mali sveži in priročni vrtiček napravimo kar v svoji kuhinji. Uspeva v vseh vremenskih razmerah in v vseh letnih časih!

Začimbe v lončkih v kuhinjo prinesejo svežino, predvsem pa bodo popestrile vaše jedi in odišavile prostor.

Dovolj svetlobe in zmerno zalivanje

Začimbe vam lahko z malo spretnosti odlično uspevajo v lončkih v kuhinji. Pogoj je le dovolj svetel prostor, kamor jih postavite, in zmerno zalivanje. Rožmarin, denimo, je navajen na vroče mediteransko podnebje in suha tla, zato ga zalivajmo šele takrat, ko je zemlja suha na otip. Začimbnice bodo odlično uspevale na okenski polici, medtem ko jim bo tik ob štedilniku verjetno prevroče in se bodo hitro poslovile. Sploh baziliko bo vročina, ki nastane med kuhanjem, hitro zdelala. Ko rastlina postane prevelika za lonček, jo presadimo v večjega ali prestavimo ven, na vrt.

Bazilika

Nežno zeleni in prijetno dišeči listi bazilike bodo polepšali kuhinjo in izboljšali okus jedi. Zalivajte jo takrat, ko vas na to opomni z rahlo ovenelimi oziroma manj čvrstimi listi. To bo spodbudilo rastlino, da začne proizvajati več eteričnih olj, kar bo izboljšalo njen okus. Pretirano zalivanje prav tako ni dobro, saj preprečuje proizvodnjo eteričnih olj, posledica pa je manj izrazit okus. Če je le možno, jo zato zalivajte vsaj en dan pred uporabo v jedeh. Bazilika v kuhinji navadno ne postane preveč košata, če bi se vam to vseeno zgodilo, pa lahko njeno rast upočasnite s trganjem mladih poganjkov.

Meta

Meto je dobro imeti pri roki. Metin čaj je lahko v pomoč pri slabi prebavi in napenjanju, želodčnih bolečinah ter preprečevanju dražljaja na bruhanje. Sveža zaloga v lončku je tako vedno dobrodošla. Ker meta najbolje uspeva v vlažnih razmerah, naj bo zemlja vlažna na otip. Hkrati je treba paziti, da voda ne stoji v lončku. Svežo meto, baziliko, rožmarin, timijan, žajbelj in origano uporabljamo tako, da iz lončka utrgamo katero izmed stranskih vejic ali pa z rastline smukamo lističe.

Koriander

S koriandrom boste imeli največ dela, če boste želeli, da vam v kuhinji dobro uspeva. Potrebuje malo vode, vendar zelo pogosto. Malo ga je treba zaliti vsakič, ko se zemlja izsuši, v nasprotnem primeru bo šel hitreje v cvet. Novi listi nastajajo pri dnu, zato koriander (in enako peteršilj) obiramo malo nad to točko, da omogočimo rast novim poganjkom. Koriander se posuši in propade, ko nastanejo semena.

Drobnjak

Vsestranski drobnjak je odličen za kuhinjo. Je nezahteven za vzgojo, ustreza mu vlažna zemlja, odrezana stebelca pa bo rastlina nadomestila z novimi poganjki. Pazimo samo, da jih ne odrežemo preveč, kakšen centimeter od dna bo ravno prav. Režemo jih s škarjami in ne z nožem. Na prerevno zemljo vas bo rastlina opozorila s porumenelimi stebli. V tem primeru jo je smiselno malce pognojiti.

Nega odrezanih začimb

Odrezana zelišča, ki jih ne boste porabili takoj, lahko shranite enako kot solato v hladilnik. To velja za večino zelišč in začimb (meto, meliso, peteršilj, timijan, origano idr.), nasprotno pa bazilike ni priporočljivo shranjevati v hladilniku, saj bodo njeni listi hitro počrneli. Če se le da, jo uporabimo takoj, ko jo odrežemo, ali jo postavimo v kozarček z vodo in na sonce. Podobno, v kozarčku z vodo, lahko hranimo tudi druge sveže začimbe.

Shranjevanje

Začimbe, za katere bomo dobro poskrbeli, nam bodo svojo hvaležnost izkazale z dobro rastjo. Presežke lahko shranimo na različne načine. Eden izmed teh je, da jih zamrznemo in uporabimo v roku enega meseca. Seveda okus ne bo enak, kot ga imajo sveže uporabljena zelišča, a bo vseeno dober. Lahko pa začimbe tudi posušimo, sploh origano, žajbelj, meto, rožmarin in timijan. V takšni obliki bodo obstojni in uporabni za kuho najdlje časa.

Ali ste vedeli?

➺ Sveže začimbe vsebujejo več antioksidantov (snovi, ki domnevno preprečujejo raka in bolezni srca) kot nekatere vrste sadja in zelenjave.

➺ Rožmarin je bogat z antioksidanti, ki pomagajo ohraniti vitalnost in upočasnijo staranje.

➺ Rimljani so verjeli, da uživanje mete zvišuje inteligenco, vonj po meti v domu pa je veljal za simbol gostoljubja.

➺ Bazilika v kuhinji nam morda diši, ta aroma pa odganja komarje in muhe.

➺ Metini listi ali olje odvračajo mravlje, zato je lahko nekaj listov po omarah ali na pultu zelo koristnih.

➺ Sveža zelišča spodbujajo prebavo hrane, predvsem maščob, in iz telesa pomagajo odpraviti strupe.

➺ Drobnjak blagodejno vpliva na krvni obtok in pomaga zniževati krvni tlak.

➺ Semena zelišč so našli v prazgodovinskih jamah, ki so bile v uporabi pred 500.000 leti. Tudi naši davni predniki so zelišča uporabljali v prehrambne in zdravstvene namene.