milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Lep, privlačen in udoben majhen bivalni prostor

Dunja Strašek, Dom2, 18.05.2017 11:00:00

Garsonjere so najcenejša stanovanja, običajno so prva, ki si jih lahko privoščimo, ko gremo na svoje.

Delite na:
Lep, privlačen in udoben majhen bivalni prostor

Če živimo na majhni površini, je treba prostor dobro organizirati in urediti tako, da bo zadoščal različnim potrebam in aktivnostim, obenem pa bo prijeten in udoben za bivanje. Najpogosteje se namreč soočamo z vprašanji, kam z vsemi stvarmi in kako uskladiti vse dejavnosti vseh udeležencev. Nekdo bi rad spal, drug bi rad delal, a kako v istem prostoru? In kam spraviti vse stvari, da prostor ne bo videti kot skladišče?

Ker smo v garsonjerah s prostorom omejeni, je potreben temeljit razmislek o ureditvi prostora in nakupu opreme. Ključ učinkovitega urejanja garsonjere je, da ustvarjalno in organizirano izkoristimo vsak košček prostora. Če garsonjero uredimo minimalistično, daje občutek, da je prostor večji, a to tudi pomeni, da lahko vanj postavimo le najnujnejše. Vendar bo tako tudi bivanje prijetnejše in udobnejše.

PRAVO POHIŠTVO IN UREDITEV

Pohištvo za garsonjero mora biti sorazmerno prostoru, kar pomeni, da mora po velikosti ustrezati danemu prostoru, obenem pa mora biti nevtralno – po barvi in videzu je priporočljivo, da se zlije s stenami, torej naj bo svetle barve in tako ostane v ozadju. Zaželeno je minimalistično pohištvo, brez detajlov, ki pritegnejo pozornost, in bolj zračno, lahko pohištvo, ki ne deluje masivno in tako ne zasede preveč prostora. S tem ne mislimo samo površine, ampak tudi volumna. Idealno deluje plavajoče oz. tako imenovano viseče pohištvo, ki je pritrjeno na steno in ne stoji na tleh. S tem daje videz, da tloris prostora ni toliko zaseden, torej daje prostoru večjo zračnost.

Pohištvo namestimo tako, da prostor uredimo na posamezna področja, kot so spalni del in dnevni kotiček, ki sta običajno združena, kuhinja, ter delovni kotiček, če ga potrebujemo. Tako razdeljeni kotički so med seboj povezani s prostim prehodom, če pa želimo večjo zasebnost v posameznem kotičku – v spalnem delu ali v delovnem kotičku, ga lahko ločimo s predelno steno.

VEČNAMENSKA OPREMA

Kvadratura garsonjere je omejena in navadno zelo majhna, zato je dobrodošlo večnamensko pohištvo, ki zadosti mnogim potrebam. Pogosto si ne moremo hkrati privoščiti postelje in kavča, saj skupaj zavzameta preveč prostora. Rešitev je kavč, ki ga lahko raztegnemo v posteljo. Če se udobni postelji nikakor ne moremo odreči, lahko ločimo spalni del s predelno steno, dnevni prostor pa minimaliziramo tako, da zanj izberemo le udoben fotelj ali dvosed. Dobra rešitev je tudi dnevna postelja, ki jo podnevi uporabljamo kot kavč, ponoči pa je postelja.

Prostor lahko izkoristimo tudi z drugo opremo, ki združuje mnoge funkcije. To je lahko zložljiva postelja, ki jo podnevi zložimo v steno in v sebi vsebuje mizo, zložljiva miza, ki jo odpremo le, kadar obedujemo ali delamo, ter zložljivi stoli, ki prihranijo prostor, kadar jih ne potrebujemo. Namesto klubske mizice lahko namestimo manjšo leseno skrinjo, v katero spravimo različne stvari, saj prostora za shranjevanje v garsonjerah vedno primanjkuje. Dobrodošli so tudi manjši kosi pohištva, kot je klubska mizica ali predalnik na koleščkih, ki jih prosto premikamo po prostoru in tako prilagajamo dnevno-nočno ureditev.

NAJ BO UREJENA

Majhni prostori so videti povsem drugače, če so urejeni in pospravljeni. Stvari, ki ležijo tu in tam, zasedajo prostor in tako je videti preobložen in natrpan, kar daje občutek utesnjenosti. Zato moramo imeti v garsonjeri čim manj stvari in še posebej čim manj navlake – raznih papirjev, časopisov in revij na kupu, nepotrebnih škatel in podobnega. Vsega, česar ne potrebujemo, se znebimo, preostalo pa pospravimo in lično uredimo v škatle, na police, regale in v omare. Tako je lahko prostor videti veliko večji. Če potrebujemo za shranjevanje stvari dodaten prostor, namestimo še kakšno polico, izkoristimo lahko prostor nad kuhinjskimi omaricami, nad vrati, v kotih, in če je predsoba dovolj velika, postavimo tja vgradno omaro.

DEKORACIJA IN BARVE

V majhnem prostoru je priporočljivo uporabiti največ tri barve, od katerih je ena nevtralna osnova, drugi dve pa sta odtenka ene barve ali pa odtenka harmoničnih ali komplementarnih barv. Barvni dodatki so bolj izraziti na nevtralni osnovi, obenem pa pritegnejo pozornost na določen del in tako lahko kaj poudarimo in kaj nekoliko prikrijemo. Barvitost in poudarke ustvarimo s slikami, grafikami, preprogami, okrasnimi blazinami in raznimi dekorativnimi predmeti. Pomembno pa je, da so dekorativni predmeti, slike, fotografije in tudi okrasne rastline manjši, ker bi veliki kosi porušili ravnovesje prostora. Lahko pa izberemo en večji kos, vsi drugi predmeti pa so manjši.