požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Gladka, mehka in sijoča

Mateja Bevk, Maja, 20.06.2017 16:00:00

Koža brez vraščenih dlak in ureznin po depilaciji

Delite na:
Gladka, mehka in sijoča

Vsaka ženska, ki si odstranjuje dlake, ve, da se pri tem lepotnem postopku hitro lahko kaj zalomi. Med britjem samo za trenutek nismo pazljivi, pa je ureznina tu; pri depilaciji, kjer se dlaka izpuli s korenino vred, rado prihaja do vraščenih dlak, uporaba depilacijske kreme pa na koži lahko sproži alergijo ali jo celo ožge, čemur pravimo kemična opeklina. Kako se tem nadlogam izogniti, da bo naša sveže pobrita in depilirana koža takšna, kot si jo želimo: svilnato gladka, mehka in sijoča? Ponujamo vam nekaj receptov!

Vraščene dlake

Vraščene dlake - dve besedi, ki nam postavita pokonci vse preostale dlake na telesu. Ko dlaka raste, se zaradi zamašene pore obrne navzdol namesto navzgor in se kot črviček začne razraščati pod kožo. Gre za zoprno nadlogo, ki vizualno spominja na mozoljček, zdravstveno gledano pa se lahko razvije tudi v velik problem, če se pora, v kateri je ujeta dlaka, vname. Da se to ne bi zgodilo, se je treba vraščenih dlak čim prej znebiti, kar najlažje storite takole:

Z aspirinom in medom

Aspirin vsebuje salicilno kislino, med pa je naravno vlažilno, antiseptično in antibakterijsko sredstvo. Oboje skupaj omili infekcijo in zmanjša oteklino. Zdrobite tri tablete aspirina ter jim dodajte eno žlico medu in pol žlice vode. Pasto nanesite na predel, kjer imate vraščene dlake, in pustite učinkovati 10 minut. Ostranite s toplo vodo in brisačko.

Temni madeži pod pazduho

Ste morda opazili, da je zaradi pogostega britja vaša koža pod pazduhami postala temnejša? Gre za naravni odziv oziroma zaščitno reakcijo kože, ki se želi zavarovati pred zunanjimi vplivi in začne izločati več melanina. Možno pa je tudi, da se na njej začno kopičiti odmrle celice, ki ji dajejo nekakšen sivkast, pepelnat videz. Kako se tega rešiti? Možnosti je več:

Limona je naravno belilo

Zaradi vsebnosti kislin in antiseptičnih lastnosti lahko nekatere vrste sadja naravno posvetlijo kožo. Zlasti limone so za ta namen odlične. Preprosto si z notranjo stranjo lupine bio limone podrgnite po temnem delu pazduhe ter tako odstranite odmrle kožne celice in posvetlite kožo.

Mleko posvetli kožo

Vitamini in maščobne kisline iz mleka naravno posvetlijo kožo. Zmešajte jedilno žlico mleka z jedilno žlico moke in žlico skute. Dobljeno maso nanesite na kožo in pustite učinkovati 15 minut. Sperite z mrzlo vodo.

Proč z agresivnimi dezodoranti

Za temne lise pod pazduhami je lahko kriv tudi preveč agresiven dezodorant. Raje izberite naravni dezodorant - brez parabenov, aluminija in umetnih parfumov.

Hitra pomoč pri urezninah

Samo en napačen gib je dovolj, da se nam iz noge med britjem ulije kri. Običajno imamo pri roki toaletni papir, s katerimi ustavljamo krvavitev, še bolje pa si lahko pomagamo z naslednjimi metodami:

Kapljice za oči:na ureznino nanesite kapljice za oči. Pomagajo skrčiti krvne žilice in tako ustavijo krvavitev.

Hamamelis ali nepozebnik:med britjem imejte vedno na dosegu roke izdelek, ki vsebuje nepozebnik. Ta rastlina namreč hitro celi rane in vnetja, zoži površinske žilice ter preprečuje krvavitve in pordečitve kože.

Pomoč v svinčniku:krvavitev lahko ustavite s posebnim sredstvom v obliki svinčnika. Gel, ki ga nanesete na poškodovano mesto, bo rano razkužil in zaprl. Povprašajte v drogeriji ali lekarni.

Ledena kocka:krvne žilice oži in zapira tudi led. Poleg tega z ledom lahko ohladite noge, pomirite kožo ter jih tako naredite še bolj gladke.

Kajenski poper:potresite rano s kajenskim poprom in kri bo nehala teči.

Opekline

Uporabljate depilacijsko kremo? Zavedati se morate, da vsebuje kemikalije, ki oslabijo dlake, da jih po nekaj minutah zlahka postrgamo s kože. Postopek je poceni, hiter in ga lahko izvedemo kar doma, ima pa tudi nekaj slabosti. Najpomembnejša je ta, da lahko uporaba depilacijske kreme sproži alergije, poškodbe kože, izpuščaje in lupljenje kože ter celo opeklino. Slednja se zgodi, če izdelek pustite predolgo na koži, in zahteva takojšnje ukrepanje, da preprečite hujše poškodbe kože in morebitne brazgotine. Storite takole:

  1. Opeklino takoj sperite s hladno vodo. Pod curkom jo hladite vsaj 20 minut, seveda brez uporabe mila, ki lahko kožo dodatno razdraži.
  2. Na opeklino nanesite tanko plast antibiotične kreme, da preprečite infekcijo.
  3. Če opeklina boli, lahko uporabite gel z analgetikom, ki ga kupite v lekarni. Po potrebi obiščite tudi zdravnika, sploh pri večjih opeklinah.
  4. Rano pokrijte s tanko gazo in jo pritrdite z mikroporom. Tako boste rano zaščitili pred zunanjimi vplivi.
  5. Za vnaprej pa si zapomnite: depilacijsko kremo pred nanosom na kožo vedno testirajte na majhnem predelu kože. Uporabite jo šele po tem, ko se prepričate, da vam ne škodi.