Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Čudovita naravna kozmetika iz regratovih cvetov

Metka McCully Žigon, Pomagaj si sam, 07.07.2017 11:00:00

Izvlečki iz regratovih cvetov pomagajo razpokani koži, celijo razpokane pete, učinkujejo tudi rahlo protibolečinsko, zato z njimi masiramo boleča mesta.

Delite na:
Čudovita naravna kozmetika iz regratovih cvetov

Regrat je ena mojih najljubših rastlin, čeprav mi je čiščenje drobnih listkov za solato prav zoprno. Pri nas na Primorskem nabiramo njegove liste vso zimo, seveda če ta ni tako mrzla, kakor je bila pretekla. Regratova solata spomladi je prava poslastica in zdravilo. Pa saj vse to že veste. Danes se bom posvetila lepim in zdravilnim regratovim cvetovom. Ti so mi bili navdih za doma pripravljene kozmetične izdelke.

Ker tam, kjer rase, cveti obilno, ga boste hitro nabrali. Pustite pa še kakšen cvet za čebele in nabirajte le v čistem okolju, na travniku ali njivi, stran od cest ter tam, kjer veste, da ni bila uporabljena kmetijska kemija ali polita gnojnica (četudi je naravna). Nabirajte v sončnem, suhem vremenu. Povabite tudi otroke, ki radi sodelujejo pri takih opravilih.

Macerat iz regratovih cvetov

Ta je osnova številnih naših izdelkov. Lepe cvetove naberemo in jih damo za nekaj ur ali do naslednjega dne sušit, ker vsebujejo veliko vode. Nato jih stresemo v steklen kozarec za vlaganje, približno do tretjine njegove višine. Prelijemo jih z izbranim oljem, do vrha. Sama največkrat uporabim kakovostno domače olivno olje. Če želite manj mastne izdelke, uporabite mandljevo olje. Lahko pa macerat naredite tudi z avokadovim, sončničnim, konopljinim ali kakšnim drugim oljem.

Cvetove namakamo v olju od 4 do 6 tednov in vse skupaj pogosto pretresemo. Nato precedimo in shranimo v sterilni temni steklenici.

Kogar srbijo prsti in bi postopek rad pospešil, lahko da kozarec s cvetovi in oljem v pečico ali segreva v vodni kopeli. Temperatura pečice naj bo največ od 50 do 60 stopinj. Kozarec občasno pretresemo in segrevamo dan ali dva. Nato precedimo. Oljni izvleček po tem hitrem postopku sicer ni tako kakovosten kakor tisti, ki je narejen po klasični dolgi poti, a regratove pripravke imamo takoj narejene.

Regratova masažna ploščica

Uporabimo jo lahko za nego vsega telesa ali le za roke. Odlična je za suho kožo. Kdor ima zelo suho kožo na kolenih, petah, komolcih, jo lahko uporabi le na teh delih. Če nas boli glava, si z njo malce natremo senca in jih nekaj minut narahlo masiramo.

Sestavine:

  • 1 velika žlica naribanega čebeljega voska
  • 1 velika žlica karitejevega masla
  • 1 velika žlica oljnega izvlečka regratovih cvetov
  • po želji nekaj kapljic eteričnega olja sivke

Priprava: Vosek in karitejevo maslo stalimo v vodni kopeliin primešamo regratov izvleček. Če želimo, dodamo kakšno kapljicino eteričnega olja. Premešamo in vlijemo v silikonske modelčke. Pustimo nekaj ur,da se strdi. Nato vzamemo iz modelčkov in shranimo na hladnem do uporabe.

Kopalne kocke z regratom

Po spomladanskem delu na vrtu si privoščite naslednje razvajanje. Pripravite si toplo kopel in vanjo dajte eno ali dve kocki ter uživajte vsaj 15 minut. Po kopeli pa se namažite z regratovo masažno ploščico, če imate suho kožo, ali z regratovim balzamom.

Sestavine:

  • ½ skodelice sode bikarbone
  • ¾ skodelice citronske kisline
  • ¼ skodelice na fino zmlete morske soli
  • 3 žlice regratovega macerata
  • 2 žlici karitejevega masla
  • 10 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče
  • 5 kapljic eteričnega olja limone

Če želite lepo rumene kocke, dodajte 1 čajno žličke kurkume, ki izdelek naravno obarva in hkrati neguje kožo.

Priprava: Vse suhe sestavine zmešamo v skledi. Karitejevo maslo stalimo. Vlijemo ga v skledo k drugim sestavinam, dodamo še regratov macerat in vse dobro premešamo. Dodamo eterična olja in ponovno premešamo. Mešanico natlačimo v silikonske modelčke in damo za 1 uro v hladilnik, da se strdi. Nato previdno vzamemo iz modelčkov ter do uporabe shranimo na ne pretoplem mestu.

Regratov balzam

Priprava je enostavna in potrebujete le dve sestavini. Prileže se po kopeli, z njim namažemo vse telo ali pa le utrujene noge ali roke po delu na vrtu.

Sestavine:

  • ¼ skodelice regratovih cvetov
  • ½ skodelice kokosove maščobe

Priprava: V vodno kopel damo regratove cvetove in kokosovo maščobo. Počasi na res nizki temperaturi segrevamo in kuhamo. Pazimo, da ne izpari vsa voda v spodnji posodi. Po 2 urah odstavimo in precedimo. Zmes dobro iztisnemo. Nato damo v hladilnik in počakamo, da se malce strdi (15 minut). Vzamemo ven in z mešalnikom na metlice zmešamo, da postane na videz smetanasto. Spravimo v ustrezne sterilne lončke.

Uporabljamo lahko za nego vsega telesa po kopanju ali le za stopala in utrujene roke. Po želji lahko dodamo kakšno kapljico svojega priljubljenega eteričnega olja.

Regratov balzam za lase

Priprava je enostavna, lasje pa bodo lepši in bolj bleščeči kakor po tako opevanih kozmetičnih izdelkih. Če ne dodamo eteričnega olja, lahko regratov kis uporabimo tudi za pripravo solate, ker vsebuje veliko mineralov in vitaminov.

Sestavine:

  • 1 skodelica regratovih cvetov
  • 2 skodelici jabolčnega kisa
  • 10 kapljic eteričnega olja rožmarina

Priprava:Regratove cvetove damo v kozarec za vlaganje in jih prelijemo s kisom. Pustimo na toplem mestu 3 tedne. Občasno pretresemo. Nato precedimo in ožmemo. Dodamo eterično olje in spravimo v temno čisto steklenico.

Uporaba: Lase kot običajno umijemo s šamponom in dobro splaknemo. V lonec damo od 2 do 3 žlice regratovega kisa in liter mlačne vode. Po zadnjem splakovanju las jih prelijemo z razredčenim kisom in ne splakujemo več. Nato lase posušimo in oblikujemo kakor običajno. Lasje bodo zdravi in sijoči. Ko se lasje posušijo, vonj po kisu popolnoma izgine.