kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pomen barv v interjerju

Dunja Strašek, Ženska, 28.06.2017 16:00:00

Nekatere barve nam ustrezajo, druge ne, zato je dobro vedeti, ob katerih barvah se počutimo dobro in ob katerih ne.

Delite na:
Pomen barv v interjerju

Ne glede na vsa pravila je izbor barv stvar okusa vsakega posameznika. Barve lahko pomirjajo ali spodbujajo k aktivnosti, izražajo energičnost, optimizem, mir in vedrino. Rdeča je barva moči in energije, oranžna izžareva vedrino in jo povezujemo z optimizmom in družabnostjo, rumena je spodbujajoča in krepi domišljijo, zelena je barva sprostitve in vzbuja stabilnost, modra pomirja in jo povezujemo s težnjo po harmoniji, skrivnostno vijoličasto pa z ustvarjalnostjo. Rjava barva daje občutek zbranosti, bela občutek zračnosti in preprostosti, siva pa je značilna za individualnost. Pravila seveda ne veljajo absolutno, šteje namreč le občutek, ki nas prevzame v prostorih različnih barv.

Kar vam je ljubo, ne pa pravila

Za posamezne prostore veljajo splošna priporočila, katere barve je dobro uporabiti. Za otroške sobe, na primer, je priporočljivo izbrati tople barve, kot so rumena, oranžna, rdeča, ker pritegnejo pozornost in stimulirajo aktivnost. Rumena barva je odlična tudi za kuhinje in jedilnice, ker je topla in spodbuja tek. Hladne barve, kot so zelena, modra in vijoličasta pomirjajo in povečujejo koncentracijo, zato so idealne za spalnice ali pisarne. Vendar pa lahko na primer v pisarnah vidimo tudi oranžno, ker vliva energijo, ali v katerem drugem prostoru katero drugo barvo preprosto zato, ker se stanovalci ob njej počutijo prijetno. Glavno torej je, da ne glede na splošna priporočila izberete barve, ki so ljube vam in ob katerih se počutite dobro.

Popravite dimenzije prostora

Z barvami lahko vizualno popravite dimenzije prostora. Če želite prostor razširiti, uporabite hladne in svetle tone. Če pa ga želite zožiti, vam lahko pomagajo topli toni ali svetli kontrastni odtenki. Strop lahko vizualno znižate, če ga prebarvate v temnejši ali toplejši odtenek od barve na stenah, ter zvišate, če uporabite nasprotno – temnejše odtenke na stenah in svetlejše na stropu. Dolg prostor optično skrajšate tako, da zadnjo steno prebarvate v katero od živahnih barv.

Poživite svoj svet

Moderne ureditve prostorov so običajno minimalistične, minimalizem se izraža tudi z barvami. Bela in svetle barve ter črna in rjave barve oziroma videz lesa so najpogosteje uporabljane barve v oblikovanju interjerjev. Da bi prostore poživili in jim vnesli nekaj značaja, dodajte tudi tretjo barvo. Tako bodo prostori dobili novo dimenzijo.

Barve skladno z osvetljenost jo prostora

Pomemben element za doživljanje barv je osvetljenost prostora z dnevno svetlobo – kako so pozicionirana okna, njihova velikost, koliko sončne svetlobe prepuščajo. Stene, ki so izpostavljene sončni svetlobi, prebarvajte v manj intenzivne odtenke, ker sončna svetloba močno barvo še poudari, medtem ko se lahko v temnejših in slabše osvetljenih prostorih s sončno svetlobo poigrate z živahnejšimi odtenki, saj bo tako prostor bolj prijazen. Medsebojne vplive in učinke barv pa lahko poživite tudi s svetilnimi telesi.