Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako spregovoriti o spolnosti?

R.Š., Maja, 22.05.2017 11:00:00

Od prve menstruacije do prvega seksa.

Delite na:
Kako spregovoriti o spolnosti?

Vaš otrok je že (skoraj) najstnik, zato je že čas, da načnete pogovor o »tistih« zadevah . Nikar se ne izogibajte pogovoru o spolnosti, saj to lahko zaznamuje otrokov odnos do spolnosti do te mere, da bo zanj seks nekaj umazanega, nenormalnega in prepovedanega. Če ne bo izvedel od vas, bo odgovore poiskal drug je. Svojega mladostnika poučite tud i o odgovorni spolnosti in zaščiti. Pri vsem skupaj je najpomembnejše, da o tej temi govorite odprto, iskreno, potrpežljivo, predvsem pa brez zadrege in sramu.

O menstruaciji

Starše hčera okoli desetega leta starosti čaka pogovor o menstruaciji. Če vas bo hči spraševala o tej temi, ji seveda iskreno in brez sramu odgovorite na vsa zastavljena vprašanja. Če nikoli ne bo začela govoriti o tem, pa boste morali v akcijo stopiti sami - seveda nevsiljivo in prijazno. Kdaj in kaj ji torej povedati?

Izkoristite trenutek, ko sta s hčerko sami, saj ji zagotovo ne bo prijetno govoriti o teh stvareh pred občinstvom, še posebno ne pred moškimi oziroma fanti. Morda lahko začnete pogovor med skupnim nakupovanjem ali pa hčer povabite na tortico. Najprej jo nevsiljivo vprašajte, koliko ve o puberteti. Po njenem odzivu boste videli, ali je pripravljena na pogovor ali ne. Če ne bo pripravljena sodelovati, nikar ne obupajte, temveč poskusite spet kdaj drugič. V nasprotnem primeru pa ji razložite tisto, česar še ne ve. Povejte ji, da se njeno telo med puberteto spreminja in da je del teh sprememb tudi menstruacija.

Ko je govor o prvi menstruaciji (strokovno ji rečemo menarha), lahko od odraščajočega dekleta med drugimi pričakujete naslednja vprašanja, na katera tudi odgovarjamo.

1. Zakaj imamo dekleta/ ženske menstruacijo?

Ko dekle dobi prvo menstruacijo, to pomeni, da je njeno telo pripravljeno na nosečnost. Menstrualni cikel, če računamo od prvega dne krvavitve, običajno traja 28 dni. Hormoni spodbudijo dozorevanje jajčeca v jajčniku, to pa nato skozi jajcevode potuje v maternico. Če ni oplojeno, se izloči z maternično sluznico kot menstruacija. Včasih se pred menstruacijo ali prvi dan pojavljajo bolečine v trebuhu in prsih, kar pa je povsem običajno.

*Ne pozabite dodati, da je za nosečnost v najstniških letih še veliko prezgodaj in da bo lahko imela družino kasneje, ko bo na otroka tudi čustveno in finančno pripravljena.

2. Kdaj dekle dobi prvo menstruacijo?

Tega ne ve nihče, saj nekatera dekleta dobijo menstruacijo prej kot druga, večina pa okrog 12. leta. Običajno se menstruacija pojavi v roku dveh do treh let od začetka razvoja prsi, veliko deklet pa nekaj mesecev pred prvo menstruacijo opaža bel izcedek na spodnjicah.

3. Kaj naj naredim, ko dobim menstruacijo?

Razložite ji, kako se uporabljajo higienski vložki in tamponi, ter povejte, da bo za uporabo slednjih potrebovala nekaj vaje. Poudarite, da je treba tako vložke kot tampone redno menjati (na tri do štiri ure), ter jo poučite o osebni higieni, ki je v tistem času še posebej pomembna.

4. Kaj če dobim prvo menstruacijo v šoli?

V torbi naj ima vedno spravljen higienski vložek za vsak primer. Če jo bo menstruacija presenetila in bo vidna na hlačah, pa naj si okrog pasu zaveže pulover ali majico z dolgimi rokavi ter prosi učiteljico, da ji dovoli domov.

5. Kako zanesljivi so vložki oziroma tamponi?

Tamponi so, kar se tiče vpijanja, bolj zanesljivi od vložkov, pa tudi bolj diskretni. Res pa je, da dandanes tudi vložki odlično opravljajo svojo nalogo in so prav tako diskretni, da jih ne bo opazil nihče. Če se bo odločila za uporabo tamponov, ji seveda povejte, da je uporaba vložkov še vedno boljša oziroma bolj zdrava izbira.

O samozadovoljevanju

Samozadovoljevanje je še vedno tabu, vendar je čas, da presežete te okvire in se sprijaznite, da je masturbiranje, kot temu tudi rečemo, nekaj povsem normalnega in zdravega, saj smo ljudje spolna bitja, otrokov spolni razvoj pa zato normalen del odraščanja.

Ali ste vedeli, da se samozadovoljujejo že predšolski otroci? Običajno se to začne v času navajanja otroka na kahlico, ko so genitalije razgaljene in jih otrok začne raziskovati. Malčki se ne samozadovoljujejo in razmišljajo o spolnosti kot odrasli, temveč jim to početje zgolj daje ugodje ter služi sproščanju napetosti in raziskovanju telesa.

Samozadovoljujejo se tudi najstniki. Strokovnjaki ocenjujejo, da se do 15. leta že samozadovoljuje do orgazma skoraj vsak fant, med dekleti pa četrtina njih. Morda boste kdaj celo sami naleteli na ta za starše zagotovo neprijeten prizor. V tem primeru je najbolje, da se odzovete povsem umirjeno; mirno zapustite prostor, kasneje pa se na prijazen in razumevajoč način pogovorite s svojim otrokom o tem. Povejte mu, da je masturbiranje nekaj povsem naravnega, zato naj mu nikar ne bo nerodno. Nikar ga ne obsojajte in mu ne zastavljajte neprijetnih vprašanj. Dovolite mu, da vas vpraša, kar ga zanima, in mu jasno povejte, da se na vas lahko vedno obrne po odgovore in nasvet.

O spolnosti

Morda vam je nerodno govoriti o spolnosti, vendar vedite, da svojo negotovost in zadrego prenašate tudi na otroka. Raziskave so pokazale, da imajo mladostniki iz družin, kjer se odprto govori o spolnih temah, prvi spolni odnos kasneje kot otroci iz družin, kjer je spolnost tabu, poleg tega je pri njih večja verjetnost, da bodo uporabljali zaščito.

Pogovor o spolnosti je dobro načeti že zgodaj oziroma še preden mladostnik na sebi opazi in občuti fizične (pa tudi čustvene) spremembe. Če ne bo seznanjen z informacijami o spolnosti, se namreč lahko prestraši ali postane zaskrbljen, odgovore na svoja vprašanja pa bo seveda poiskal drugje: pri prijateljih, znancih, v literaturi, različnih medijih in na spletu.

Dobra iztočnica za pogovor o spolnosti je na primer TV-program, saj tako v filmih kot v oglasih kar mrgoli prizorov s seksualno vsebino. Pogovor tako lahko začnete kar »mimogrede«. Vprašajte svojega mladostnika, ali ga morda kaj zanima, pa si ne upa/ mu je nerodno vprašati. Če ne bo želel sodelovati v pogovoru ali pa boste opazili, da mu je res zelo neprijetno, ne silite vanj, le povejte mu, da se lahko vedno obrne na vas. V nasprotnem primeru pa začnite pogovor v slogu: »Zdaj, ko imaš dekle/fanta, si zagotovo želiš, da ne bi ostala le pri poljubih. Te morda kaj zanima, bi me rad/a kaj vprašal/a? Vedno sem ti na voljo.« Otroku odgovorite na njegova vprašanja jasno, iskreno in seveda brez zadrege in sramu. Poučite ga o odgovorni spolnosti in zaščiti (naštejte tudi različne vrste zaščite) ter mu razložite posledice neodgovornega ravnanja. Med pogovorom bodite potrpežljivi, razumevajoči, odprti, dajte otroku vedeti, da vam lahko zaupa, predvsem pa mu povejte, da je povsem normalno in zdravo govoriti o tako pomembnih stvareh, kot je spolnost.