mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Z droni nad kriminal

Tadeja Ivančič, Vklop, 19.06.2017 18:02:10

Ko Tony Stark kupi policijsko postajo.

Delite na:
Z droni nad kriminal

Fox nas k ogledu proceduralne serije APB vabi z napovedjo, da gre za policijsko oddajo za 21. stoletje. Pa je to res?

Milijarder in policija. Gideon Reed je poslovnež, ki je mastno obogatel s tehnološkimi novotarijami (beri: orožjem). Ko umorijo njegovega najboljšega prijatelja in sodelavca in se preiskava nikamor ne premakne, postavni gospod Reed vzame stvari v svoje roke. Dobesedno. Chicaški mestni odbor prepriča, da mu dovolijo odkup 13. policijske postaje, na katero začne grmaditi vse možne tehnološke igračke in tudi sam prevzame nadzor nad ekipo. Reed je nekakšna mestna različica Tonyja Starka (Iron Man), ki hoče družbi vrniti dobro, potem ko je zaslužil s slabim. Režiser Len Wiseman: »Reed je hibrid Starka, Elona Muska in Billa Gatesa.« Na začetku zgodbe se Reed odpravi na policijo in uslužbence vpraša, ali imajo forenzike, ali imajo na voljo vse tisto, kar je videl v serijah na televiziji. »V resnici večina ameriških policijskih postaj nima ničesar od tega, nimajo laboratorijev,« pravi avtor serije Matt Nix. Zato potrebujemo Reeda, je prepričan.

Droni. »Vsak delček tehnologije in ideje, ki jih uporabljamo v seriji, so tehnologija, ki se uporablja danes ali se prav zdaj razvija. Govorili smo z mnogimi futuristi in inženirji z različnih področij o tem, kako bi sodobno tehnologijo lahko uporabili v policijskem raziskovanju. Začeli smo se spraševati, zakaj tehnologije, kot jo ima denimo Apple, ne uporabimo za tovrstne namene,« opisuje Wiseman. Serija pa le ni tako tehnološko napredna, kot bi si morda predstavljali. Še najatraktivnejši so posnetki dronov, Reed pa prebivalcem ponudi tudi aplikacijo APB, s katero naj bi policiji pomagali odkrivati zločine. Češ da je to učinkovitejše od klasičnih klicev v centralo 112 (v ZDA 911).

Težave. Da APB ne ponuja ničesar res revolucionarno novega, česar nismo videli že v Policistih v Los Angelesu, Na kraju zločina ali pa Lovu na osumljenca, niti ni tako moteče. Gledalci imamo še vedno zelo radi policijske serije, čeprav so jih posneli na stotine, in APB je po svoje gotovo spektakularna. Toda da bi prebivalci dovolili, da bi kar neki bogati arogantnež postal lastnik varuhov postave, javne službe? Kaj pa, če bi tehnologijo v roke dobili napačni ljudje? Etika? S tem se serija APB ne ukvarja in morda je prav zato že po eni sezoni dobila dvojko.