Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Posvečeno nadležnim ženskam

M. S., Vklop, 22.09.2017 18:02:12

Napet triler, ki vas bo popeljal na rob tolmuna pogubljenih.

Delite na:
Posvečeno nadležnim ženskam

Paula Hawkins je zablestela s kriminalko Dekle na vlaku, ki je postala ena največjih literarnih uspešnic, doživela nadvse uspešno ekranizacijo z Emily Blunt v glavni vlogi in Hawkinsovo postavila na prestol.

Ali se bo na njem obdržala? Recimo, da ima žanrsko konkurenco v podobno uspešni Gillian Flynn, vsi pa seveda nestrpno pričakujemo tudi, kako prepričljiv bo Dan Brown z Izvorom, ki ga v izvirniku pričakujemo ta mesec.

Kdo je Paula Hawkins?

Britanka se je uspešno izognila erotičnim kriminalkam po kopitu Petdeset odtenkov sive in »znanstveni fantastiki« po vzoru Somraka, čeprav ima pod psevdonimom Amy Silver za pasom štiri spregledane romantično-komične romane, skoraj zagotovo pa se ne bo mogla izogniti večnim primerjavam z deli Gillian Flynn. Mračne skrivnosti, glavni oz. vsaj izstopajoči ženski liki, bremena preteklosti in vsakdanjost okolja, v katerem se zgodba odvija. Zapleti, ki pritegnejo oba spola, in kar je morda najpomembneje – Hawkinsova se ni ujela v lasten recept za uspeh. Lahko vam zagotovimo, da če vam je bilo všeč Dekle na vlaku, vas bo Pod gladino, knjiga, ki je posvečena »vsem nadležnim ženskam«, navdušila.

Tolmun pogubljenih

Nel Abbott je pisateljica, ki želi napisati roman na podlagi številnih skrivnostnih in usodnih primerov izginotja žensk v rodnem Beckfordu. Tudi njo, tako kot vse prebivalce Beckforda, privlači in hkrati odbija skrivnostni, temačni in nezadržno privlačni tolmun. Kraj za zabavo, kraj za brezskrbno preživljanje otroštva, družinske piknike in druženje, a tudi kraj za umiranje. Skalovje nad njim je spolzko in strmo; včasih se zgodi nesreča, spet drugič pač ne. Tolmun pogubljenih je stoletja kaznoval nadležne ženske – čarovnice, spogledljivke, lahkoživke, svojeglave upornice – in Nel je bila tista, ki je raziskovala, brskala in kopala ter zbirala in zapisovala mnoge primere. Kaj je odkrila, da se je še sama pognala v tolmun? Ali kot sumi njena mladoletna hči – jo je tja nekdo porinili?

Nelina odtujena sestra Jules je tista, ki se mora, vsem mučnim in zakopanim spominom navkljub, vrniti v Beckford, se hočeš nočeš spopasti s potlačenimi strahovi, vedno prežečimi nočnimi morami in tolmunom. Tudi ona je bila blizu pogube in prav Nel je bila tista, ki ji je rešila življenje. Zakaj se potem ni odzivala na njene klice na pomoč? Morda jih ni prav razumela ali pa jih ni hotela razumeti? Morda pa se je to moralo zgoditi, da se je enkrat za vselej spoprijela in obračunala s strahovi.

Pod gladino

Dekle na vlaku smo brali kot pripoved treh likov; tokrat jih prvoosebno pripoveduje kar enajst, za nameček prebiramo še zgodbe, ki jih je Nel zapisala v Tolmun pogubljenih. Lokalni policisti, učitelji, ravnateljica, čarovnica, mame, očetje, hčere in sinovi, prijatelji in sovražniki, vsak s svojo zgodbo, prelomljeno obljubo, vsaj enim dejanjem, ki se ga sramuje, in vsaj eno usodno napako. Preteklosti se ne da spremeniti ... je mogoče vsaj ublažiti posledice? Nel odkriva in se izgublja, izgublja tla pod nogami in zdi se, da bo vsak hip omahnila.

Hawkinsovi je treba priznati, da izvrstno krmari zgodbo, ki le redko zaniha v suspenzu, hkrati pa pretkano odmotava spretno zapleten klobčič več usod, ki so med seboj prepletene mnogo tesneje, kot se sprva zdi. Komu zaupati? Kdo laže, da bi obvaroval druge, in kdo prikriva, da bi obvaroval sebe ter sebi bližnje? Kdo koga ljubi in kdo koga sovraži? Kar je avtorici uspelo s prvencem, je tokrat še nadgradila – Pod gladino je mračno branje, ki vas bo zasvojilo. Prihodnje leto menda že lahko pričakujemo film, seveda pa nas še bolj zanima, ali si bo Paula Hawkins vzela nekaj časa in postregla z novo mojstrovino ali pa bo podlegla pritiskom založbe (in bralcev) ter (pre)kmalu postregla z nečim mlačnim. Naj se uči na napakah Dana Browna …