GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

O moških, ženskah in ljubezni …v spomin na Gašperja Tiča

M.D., Vklop, 19.06.2017 08:10:44

Gašper Tič je včeraj umrl nasilne smrti, zato smo zbrali nekaj odgovorov na vprašanja, ki jih je v preteklosti dal za revijo Vklop!

Delite na:
O moških, ženskah in ljubezni …v spomin na Gašperja Tiča
Gašper Tič, 7. maj 1973 - 18. junij 2017 Jože Suhadolnik / MGL

Ko je režiral predstavo Moški so z Marsa, ženske pa z Venere, smo ga spraševali o ljubezni, o partnerstvu.

Spomnim se uspeha knjige Johna Graya Moški so z Marsa, ženske so z Venere. US Today je takrat zapisal: »Gray vam ponuja Berlitzevo šolo srca, prevod in razumevanje tistega nenavadnega tujega jezika, ki ga govori vaša žena.« Gašper, se strinjate s tem?

Neverjetno, koliko priročnikov ima neverjeten uspeh. In kako malo življenjskih zgodb. Očitno je lažje brati kot živeti. (smeh) Gre seveda za dober približek recepta. Približek, ker recepta ni, kar dokazuje statistika o ločitvah. Bolj kot s tujim jezikom se strinjam s tem, da vsak sliši skozi svoja ušesa. Pa ne le moški in ženska, vsak vsakogar. Torej verjetno ne gre za to, kaj povemo, ampak kako povemo, da bo sogovornik slišal, kar želimo povedati.

Vztrajati pri spreminjanju načina, kako razumeti partnerja ... Pa nam je to dejansko dano ali smo že »genetsko onesposobljeni« in je za to treba garati?

Spomnim se dokumentarca, v katerem so zlatoporočencem zastavljali vprašanje, kakšen je recept za srečen zakon. Največ jih je odgovorilo: »Kdo pravi, da je bil srečen?« (smeh) Najbrž je dolg zakon tudi stvar odločitve, volje in dela. A popolnoma legitimno je, da si nekdo tega želi, drug pa ne.

Ste med pranjem Grayeve knjige doživeli kakšen komični »aha efekt«?

Komični »aha efekt« doživim vsakič, ko mi najresnejše stvari v življenju uspe pogledati z distance.

Veliko parov ljubezen nekako omeji s stereotipi, železnimi navadami, celo tradicijo. Bi lahko rekli, da so to tihi ubijalci ljubezni?

Glasni. Prava ljubezen se, vsaj zame, skriva daleč od vcepljenih programov. Z njimi se resda ne omejimo prostovoljno, se jih lahko pa sami rešimo.

Je ljubezen lahko večna tudi potem, ko se partnerja razideta? Kako?

Prava ljubezen naj bi bila vselej večna. Je pa vprašanje, koliko parov je bilo in je skupaj zaradi prave ljubezni.

Kaj bi rekli, da je tipično slovenski odnos med partnerjema?

Če ne priznavam stereotipov, se ne bi naslanjal nanje. Poznam vsakršne pare. Skozi naše oči navadne, čudne, srečne, nesrečne, zabavne, dolgočasne, nore ... Če se imata dva v njem fino, je v vsakem primeru vse v redu. Ne bi pa rekel, da se imata v tipično slovenskem paru dva v njem fino. Pa ne le slovenskem. Ljudje večkrat vztrajamo daleč od resnice, ki jo on raje deli s prijatelji, ona pa s prijateljicami.

Katera je tista smešna malenkost, ki bi se jo ženske že enkrat za vraga morale naučiti o moških in obratno?

Ona, da je on moški, on pa obratno. Za začetek. Dalje pa, da drug drugemu nič nočeta, ampak se tako doživljata, če se počutita ogrožena. Da torej lahko spremeniš sebe in svoje dojemanje, ne pa partnerja. Tega pogosto ne razumem. Začnemo z nekom, ki nam je všeč točno tak pa tak, čez nekaj časa bi pa na njem točno to pa to spremenili.