profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nagrada v roke slovenskih zvokov

Alesh Maatko, Novice Svet24, 23.04.2017 08:00:00

V avstrijskem Hitzendorfu je potekal 11. Oberkrainer Award, pod pokroviteljstvom Rudija Mallyja.

Delite na:
Nagrada v roke slovenskih zvokov
Slovenski zvoki in Veseli svatje Promo foto

Gre za veliki koncertni dogodek, na katerem mednarodna strokovna komisija nagradi najboljše ansamble narodnozabavne glasbe v evropskem glasbenem prostoru.

Letos smo imeli Slovenci med nagrajenci kar tri predstavnike. Kristalno skulpturo oberkrainer award za najboljši kvintet v letu 2017 so prejeli naši člani Slovenskih zvokov. Za najboljše debitante so člani strokovne komisije izbrali zasedbo Sekstakord, ki ji nagrada pomeni še dodatno motivacijo za nadaljnje delo. Če sta bili lanski dobitnici oberkrainer awarda za življenjsko delo Joži Kališnik in Joži Svete, dolgoletni pevki v Ansamblu bratov Avsenik, je letošnjo nagrado več kot zasluženo prejel eden in edini Franc Mihelič. Naj kot zanimivost še zapišemo, da so oberkrainer award za življenjsko delo v preteklosti prejeli tudi Slavko Avsenik, Vilko Ovsenik, Albin Rudan, Jože Burnik, Ivan Prešern, Jože Antonič, Alfi Nipič, Grega Avsenik in številni drugi ugledni glasbeniki. Strokovno žirijo so letos sestavljali Bernd Pratter (glasbeni urednik ORF), Jess Robin (predsednik združenja komponistov in tekstopiscev VÖV Avstrije), Helmut Fredyl (legendarni harmonikar skupine Die Mooskirchner), Jože Burnik, Rudi Mally, Vinko Šimek in sodelavec Radia Veseljak Simon Golobič.

VELIKI KONCERT
Dogodek je potekal v obliki koncerta, na katerem so se ansambli predstavili s polurnim glasbenim programom, povezoval pa ga je legendarni avstrijski moderator Ingo Rotter. Vredno je še omeniti, da so na dogodku med slovenskimi izvajalci nastopili še Robert Goter s svojim harmonikarskim orkestrom, Veseli svatje in Munda Štajerci, ki jih vodi Jernej Brilej. Množica ljubiteljev domače glasbe je vse nastopajoče ansamble in tudi nagrajence nagradila z iskrenim aplavzom in čestitkami.