Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kaj je zvestoba? Komu (ali čemu) ostati zvest?

M. S., Vklop, 19.08.2017 12:00:00

Tokrat vam predstavljamo dve knjigi, ki se ukvarjata z vprašanjem zvestobe in lastne identitete.

Delite na:
Kaj je zvestoba? Komu (ali čemu) ostati zvest?

A sta si tako zelo različni, da se zdi, da nimata sploh nič skupnega. In morda je to celo res, a saj veste – nasprotja se privlačijo …

Magnus

Roman Magnus kritiško priznane in večkrat nagrajene francoske pisateljice Sylvie Germain vas bo pretresel že z naslovno podobo oguljenega plišastega medvedka, nad katerim se – vsaj tako se zdi – pne črn nevihtni oblak. Podoba, ki je menda neke noči prebudila avtorico in jo navdahnila. Pa tudi sicer medvedek ni v najboljšem stanju in deluje kot z vsemi tegobami in nesrečami tega sveta prežeta igrača. In res je tako! Magnus je naslovni, a kljub vsemu spremljevalni lik, ki se zdi nekaj časa pripovedovalec in potem spet zgolj opazovalec dogajanja o Franzu-Georgu, njegovem lastniku, ki v življenju nosi več kot eno ime. Fant, rojen tik pred drugo svetovno vojno, judovskega porekla, pri petih letih izgubi spomin. Išče in spoznava samega sebe in vse bolj dvomi o podobi in vrednosti družine, ki sta mu jo slikala starša. Predvsem dvomi o podobi očeta, kot mu jo slika mama. Franz-Georg odrašča, se spreminja, razvija, širi svoja obzorja, je ljubljen in pozabljen, cenjen in povsem pogrešljiv. Ko ljubi, spoznava, da ni bil nikdar ljubljen. Ko spoznava svet, ugotavlja, da je po njem doslej hodil z zaprtimi očmi. Dogodki v sedanjosti ga popeljejo v preteklost, s katero se ni najlažje soočiti, sploh ko pride do etičnih vprašanj, vezanih na drugo svetovno vojno, njegov »medij« pa je nihče drug kot medvedek Magnus. Kaj vse bo izvedel in kako se bo z vsem tem soočil?

Knjiga, ki da bralcu misliti, koliko je v resnici vredno njegovo življenje, kako ga zaznamujejo dejanja njegovih staršev in okolje, v katerem odrašča in živi. Knjiga, ki kar kliče po filmski upodobitvi.

Nezvesti oče

Na povsem drugačen način (in z drugačnim izhodiščem) pa se z zvestobo in iskanjem lastnega jaza ukvarja italijanski avtor Antonio Scurati, sicer doktor filozofije. Glavni junak v Nezvestem očetu razmeroma pozno in nepričakovano postane oče. Kot sam zapiše, otrok v njegovem življenju ne obstaja, dokler se ne rodi. In ko se rodi, mu postavi vse na glavo. Predvsem odnos z ženo, ki se tako ali tako zdi, da je precej skrhan. In dojenček ter z njim povezane spremembe pri ženi seveda ne pomagajo. Moški na pragu krize srednjih let in dojenček nista ravno najboljša kombinacija. In kako se potem glavni junak spopade z nezvestobo, kot pove že naslov, otroku? Žal tudi z nezvestobo partnerici, ampak v prvi vrsti z odrekanjem časa svojemu otroku, ki ga je nase povsem pripojila mati. Otrok je majhen, otrok ne govori, kaj naj oče vendar počne z njim? Vloga očeta je vloga, na katero se lahko moški pripravlja (vsaj) devet mesecev, a bo ob rojstvu otroka še vedno nepripravljen in nebogljen, podobno kot novorojenček. Oče je svojemu otroku torej nezvest, ker najde čas za vse drugo razen zanj. In v današnjem času, ko vse bolj govorimo tudi o emancipaciji moških in vse pomembnejši in vidnejši vlogi očetov, ta nezvestoba seveda ni sprejemljiva. Oče je enako starš kot mama. Od prvega do zadnjega trenutka, pomembno pa je, da vzpostavi ravnovesje in ostaja zvest tako otroku, partnerici kot ne nazadnje sebi.