Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Boj v težki kategoriji

Mimi Inhof, Vklop, 14.09.2017 18:00:00

Robbie Williams pred večinoma slovensko publiko v Celovcu.

Delite na:
Boj v težki kategoriji
Robbie Williams

Marca 2001 ja avtor teh vrstic bolj iz »firbca« kot iz fenovstva obiskal koncert Robbieja Williamsa v dunajski Stadthalle. Zaradi uspešnic, kot so Rock DJ, Kids in Millenium, je njegov tretji album Sing When You're Winning letel s prodajnih poličk. 27-letnik je bil na neustavljivi poti do stadionov, ki jih je prvič v karieri (angleške in enega nemškega) v poletnih mesecih tudi napolnil.

V razprodani mestni dvorani je takrat stopil na oder le v spremstvu benda in »raztrgal« publiko, ki se je uro in štirideset minut kljub tradicionalno zadržanemu avstrijskemu temperamentu odbijala od tal. Mojster ceremoniala jih je držal v primežu, odziv je bil takšen, da so se mu ob koncu večera potočile solze. Prevrtimo zgodbo nekaj let naprej: Williams je v nekaj letih postal največji evropski glasbeni zvezdnik in nato neizogibno začel izgubljati tla pod nogami. Njegovo ravsanje z depresijami, omamo in slabo samopodobo še iz časov, ko je plesal v Take That, je vedno šlo z roko v roki z odličnim glasbenim avtorstvom. Zdaj je s Take That celo zakopal bojno sekiro, posnel ploščo, se z njimi podal na turnejo, poročil, izdal nekaj spodobnih albumov, postal očka, se rešil slabih razvad in, kar se glasbe tiče, izgubil nekdanji Midasov dotik - zares prave uspešnice ni imel že dolga leta. Je pa ostal popularen kot koncertni izvajalec. Nič čudnega: Robbie je rojen zabavljač.

ZANIMIVA PREDSKUPINA

V Avstrijo so se njegovi koncerti prikotalili ob koncu turneje Heavy Entertainment (Težko zabavništvo), ki si ime sposoja pri zadnji plošči. Po Dunaju je bil celovški nastop namenjen predvsem Slovencem in Hrvatom. 35.000 kupcev kart se je še zlivalo na prizorišče, ko je na oder stopila predskupina, v osemdesetih popularni disko/pop/elektro Erasure. Rob je fen dela Vincea Clarka in Andyja Bella, zato ju je povabil za gosta turneje. Njun skoraj »karaoke šov« z nizom uspešnic je bil vizualno ... no, zelo gejevski, brez slabšalnega podtona. Andy Bell je paradiral v res kratkih zelenih hlačkah, ki so razkrivale noge, ki jih že dolga leta ni pokazal soncu, in opletal z zadnjico. Mlajše Avstrijke zraven mene so sprva nemo gledale, nato bruhnile v smeh. Osemdeseta so večna!

VABLJENI V RING

Nato se je začelo odštevanje. Ob straneh odra, ki je spominjal na strelo, sta stala ekrana v obliki Robbiejeve silhuete. Projicirana pleskarja sta jo »pobarvala« do uverture God Bless Our Robbie, »operne« skladbe s hudomušnim besedilom o glavnem akterju in verzi, kot je »Robbie je povsod globalna zvezda .... razen v ZDA«. Na oder je ob naslovni skladbi zadnje plošče prišel kot boksar v spremstvu plesalk, tudi oblečenih v boksarke, in že z drugo skladbo Let Me Entertain You konkretno razživel stadion. Stopical je po sprehajališču proti sredini parterja, flirtal s prvimi vrstami in plesalkami ter se glasno predstavil z: »Moje ime je je**ni Robbie Williams!« Repertoar se je raztezal prek celotne kariere, brez prevelikega poudarka na novi plošči, Freedom '90 Georgea Michaela je bil prva skladba, ki jo je izdal kot solist, zato je vključitev v repertoar šele letos nekoliko presenetljiva. Love My Life je najbolje sprejeta med novim materialom, odpel jo je v primežu velike boksarske rokavice, s katero se je zapeljal čez občinstvo, stresel nekaj vicev, nato pripravil a capella moment venčka uspešnic (Livin' on A Prayer, Rock Me Amadeus, Take on Me ...), med katerim je večkrat konkretno »zafušal«.

RAZKUŽEVANJE

Millenium je znova razmigal prisotne, ne glede na to, da mu je tokrat manjkal pravi zagon. Od članov dolgoletne spremljevalne zasedbe z začetka tisočletja danes ni nobenega več in tokratni bend nima nabritosti, ki jo je imela stara tolpa. Za Something Stupid je iz prvih vrst za duet potegnil punco iz Avstrije. Če se je večino prve polovice zdelo, da je ozvočenje tiho, je sklepni del od Rudebox, med katero so videoprojekcije preklopile na »osembitno kockasto sliko«, naprej tresel drobovje.

Finale z laserji, ki so med Feel zapolnili stadion, je zaokrožil prijeten večer, ki se je končal s Sinatrovo My Way. Robbie mogoče ni več šampion težke kategorije, a je še vedno eden glavnih akterjev.