Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Pozor, hudi bejbi!

Brigita Potočki, Vklop, 20.09.2017 12:00:00

Voditeljici nove oddaje Dan. na Planetu TV Lili Žagar in Katja Tratnik.

Delite na:
Pozor, hudi bejbi!

S Katjo in Lili smo se dobile na Planetu TV, kjer od septembra dalje vodita novo magazinsko oddajo Dan. v sklopu Planeta Danes. Niti približno si nisem predstavljala, da bo naš pogovor tako zabaven in poln smeha. Čeprav smo se videle prvič, je bilo, kot bi bile stare prijateljice, ki so se po dolgem času dobile na kavi. In če pomislim, je res škoda, da oddaje ne bosta vodili skupaj, saj je med njima, kljub natanko desetim letom razlike, pristna in naravna energija, s svojim smehom pa okužita tudi najbolj resne.

Katja je diplomirana varstvoslovka, ki obožuje forenzično znanost in živali in je redno zaposlena na Brniku kot svetovalka za odnose z javnostmi. Po trinajstih letih je zapustila nacionalko, kjer je vodila oddajo Dobro jutro, in se podala v čisto nove vode. Lili smo si zapomnili po vodenju informativne oddaje Svet na Kanalu A ter resničnostnih šovov Moj dragi zmore, Kmetija, Gostilna išče šefa in Bilo je nekoč, od katerih se je lani dokončno poslovila in se posvetila otrokoma ter službi v podjetju, ki ga imata skupaj z možem, Markom Potrčem. Vedno nasmejani in razposajeni voditeljici obljubljata zanimive teme in še bolj zanimive goste, pa tudi reševanje težav in izzivov, s katerimi se spopadamo dnevno. Seveda sta se ob kavi razgovorili tudi o tem, kakšne izzive prinaša njun dan in kako se jih lotevata.

Za začetek, kako poteka vajin dan?

Katja: Vstanem med peto in šesto, med sedmo in pol osmo pridem v službo in sem tam do petih. Potem grem domov, se najprej malo usedem in se vprašam, kaj s preostankom tega lepega dne. (smeh) Potem pa grem včasih, če se mi da in če nisem brez energije, na sprehod, na Šmarjetno, v trgovino ali pa pride na obisk kakšna prijateljica, vsake toliko tudi kaj pospravim doma … Nič kaj posebnega nimam od dneva, kakšnih tečajev ali kaj takega. Prej za to ni bilo časa in energije, ker sem vstajala sredi noči in sem bila ob osmih zvečer že kot cunja, ampak to se bo zdaj spremenilo. (smeh)

Lili: Moj povprečni vsakdan med šolskim letom je, da si budilko nastavim ob 6:45 in potem stiskam dremež do pol osmih, ko si rečem besedo na ‘s’, spet bomo pozni. Vstanem in potem se začne čista hektika. Uletim v otroško sobo, hitro vstat. Tilen je že tako velik, da se obleče sam, tamala pa zna zakomplicirati. Pol ure je namenjene njej, ker jo motijo hlače, ne mara majice, sredi zime bi oblekla poletno oblekico in tako dalje. Zelo pestro in na koncu sem vsa živčna, v tej hektiki se obuvamo, spravljamo v avto … Ko je bil Tilen v prvem razredu, smo vsaj dvakrat na teden pozabili njegovo šolsko torbo doma, včasih tudi mojo torbico …

Katja: Pa si ti prepričana, da želiš, da je to vse objavljeno?

Lili: Ja, ker tako pač je in upam, da je pri večini tako …

Je, preverjeno, kar brez skrbi …

Lili: In ko otroka odložim v vrtcu ali v šoli, si oddahnem in grem spit kavo v pisarno. Če imam kakšen projekt, grem seveda v Ljubljano. Potem pa popoldne po njih, domov, skuhat, pojest, malo ven in že se spravljamo spat … Precej dolgočasno, moram reči …

Katja: A ste opazili, da ni čisto nič omenila moža? (Vse se na ves glas zasmejimo, op. p.) V običajnem vsakdanu ona moža nima. (smeh)

Lili: Joj, pa sem mu res naredila krivico. (smeh) On seveda pelje sina v šolo, jaz hčerko. Sicer sva pa ves dan skupaj v pisarni, ker delava skupaj, in če je le možno, smo popoldne skupaj. Kadar on dela, jih jaz prevzamem, če jaz delam, jih on …Ampak saj je bilo rečeno, naj opišem svoj dan.

Res je, kar nadaljujte …

Lili: Zvečer ponavadi kot cunja obležim na kavču in potem si rečem, da je to vse preveč stresno in da si bom kar eno aplikacijo naložila na telefon in si bom vse zorganizirala. Ob petih bom vstala, telovadila, že napol skuhala kosilo in malo meditirala, ampak nikoli ne pride do tega. Imam pa vsaj kakšnih šest aplikacij za organizacijo dneva in nove, boljše navade. (smeh) In potem poslušam Katjo, ki je vstajala sredi noči … Saj to ni človeško!

Katja: Vstaneš, ker ni druge izbire. Po toliko letih pa zagotovo pride za tabo. Trinajst let mi ni bil problem vstajati zjutraj, zadnjih pet let, odkar sem v redni službi, je postalo res ubijalsko. V zadnjem času sem ob vikendih samo še spala. Sploh nisem šla iz pižame. To je pomenilo: lulat, jest, gledat TV, spat. Kot dojenček sem bila. Čeprav sem načeloma jutranji tip in mi ni težko zjutraj vstati.

Lili, vam ni bilo treba nikoli tako zgodaj vstajati?

Lili: Na srečo ne. Kadar pa je bilo slučajno treba, sem si mislila, še dobro, da mi ni treba delati zjutraj. Saj če si primoran, kot pravi Katja, vstaneš.

Katja: To moraš imeti rad in jaz sem to res rada delala. To je moja ljubezen. Načeloma ne delam stvari, ki jih nimam rada. Tudi v redni službi ne bi bila, če mi ne bi bilo všeč. Ne bi mogla biti v službi, kjer bi trpela.

Si kdaj privoščita kakšen dan ali dva, ko sta čisto na »off«?

Katja: Včasih se mi zgodi, da ves dan gledam filme ali serije. Imam filmski večer s petka na soboto ali s sobote na nedeljo. Pripravim si velik kup nezdrave hrane in pijače in gledam filme in je top.

Lili (vzdihne): O, blagor ti …

Katja: To si lahko privoščim, ker imam 23 let staro hčer in nimam obveznosti. Uboga zdolgočasena mama sem. (smeh)

Lili: Jaz sem pa zelo slaba na tem področju, nič ne gledam. Pa saj nimam časa za to. Včasih si pogledam kakšen film za nazaj in to je to.

Lili, kako to, da ste se po enem letu odločili vrniti pred kamere?

Lili: Če nečesa ne počneš s srcem in nisi pri stvari, tako kot pravi Katja, nima smisla to početi. Po šestih letih vodenja resničnostnih šovov prideš do točke, ko ti to ni več izziv in sem imela tega preprosto dovolj. Odločitev, da pridem nazaj na televizijo, je bila ... Vedno sem si rekla, da če bo prišla ponudba za oddajo, v kateri se bom videla, jo bom sprejela, če ne, pa ne. Nič na silo in samo zato, da bom na televiziji. In potem je prišel Dan. Ta format je bolj zrel in mojim letom primeren. (smeh) Zdi se mi, da tu lahko dam malo več sebe zraven.

Ali je delo voditeljice na televiziji vajina sanjska služba?

Katja: Na neki način je, če ne bi bil, tega ne bi toliko časa delali. Jaz imam televizijo in to dinamiko, ustvarjanje nekaj novega iz nič, ekipo, entuziazem, blazno rada, nisem pa od tega odvisna. Velikokrat se sicer hecam, da je moja res sanjska služba biti piarovec v živalskem vrtu, če bi živela v Ameriki, pa bi bila trenerka ork. Brez heca. Tako zelo rada imam živali. Drugače pa imam trenutno dve službi, ki sta moji sanjski.

Lili: Težko bi rekla, da je sanjska. Ko sem bila na fakulteti, se mi je zdela sanjska služba piarovke na televiziji. Ker nisi pod takim stresom kot pred kamero. Včasih si mislim, kaj mi je tega treba, če bi lahko ležala doma na kavču … In to si bom zagotovo mislila prvi dan. (smeh)

Katja: To je zato, ker se preveč obremenjuješ, mora ti biti »fajn«. (smeh)

Lili: Saj mi je, ampak ko si prvič po dolgem času pred kamero, pa je stresno.

Torej pred prvo oddajo bo nekaj treme in stresa?

Katja: Zame je stres, če pred oddajo vem, da se je nekaj sesulo in da bomo morali imeti zelo veliko sreče, da bo to gledalec čim manj opazil. Da bi me bilo strah, to pa ne. Bom absolutno – prosim, uporabite to besedo – vznemirjena. (Vse tri planemo v smeh, op. p.) Jaz bi najraje videla, da bi že danes začeli, ker se res zelo veselim. Mogoče je to prednost, da si nikoli ne predstavljam, da so na drugi strani ljudje.

Lili: Tudi jaz ne …

Katja: Ko pridem v studio, si rečem, da se bom malo zabavala in bo fino, med oglasi se pogovarjam z ekipo in je precej sproščeno. Je pa vendarle, da ne bo kdo mislil, da sem res malo čez les, vsaka nova stvar nova odgovornost.

Lili: Pri meni je trema mogoče prisotna prvih pet minut, potem sem pa kot doma. Najraje imam oddaje, v katerih je publika v studiu. To je tak poseben čar, posebno vzdušje in to mi je res v užitek. To bom zagotovo pogrešala, zato upam in si želim, da bomo tudi v tej oddaji kdaj imeli publiko v živo.

Sta se poznali od prej ali sta se gledali zgolj na televiziji?

Katja: Jaz se Lili spomnim iz neke dobrodelne oddaje, v kateri smo znani dvigovali telefone in zbirali denar. Drugače pa prek ekrana, seveda. In ful si se mi zdela huda ... (Lili se zasmeji na ves glas in ostane brez besed, op. p.)

Katja: Ne, resno, ker je bilo vse na mestu – make up, pričeska, obleka … videlo se je, da je bilo res nekaj dela vloženega. Prav rekla sem si, kako je pa ta »bejba« huda.

Lili: Zraven si si pa verjetno mislila, da kakšnih dvajset ljudi skrbi zame, da pride taka huda »bejba« ven. (Vse se spet smejimo, op. p.)

Če bi vama nekdo pred enim letom rekel, da bosta skupaj vodili oddajo, kaj bi mu odgovorili?

Lili: Jaz bi rekla: vse je mogoče, zakaj pa ne.

Katja: Tudi jaz se temu ne bi prav nič čudila, čeprav bi prej razmišljala v smeri, da bo Lili postala del oddaje Dobro jutro. Ampak v tem televizijskem poslu to ni nič nenavadnega. Dve »lušni« bosta skupaj, kaj pa je to takega. (smeh) Končno, a ne?

Lili: Sicer je pa res, da ne bova veliko skupaj, ker bova oddajo vodili izmenično. Po mojem se niti srečevali ne bova …

Katja: Ampak res, kakšna škoda. To bi bila ura in pol samega smeha.

Lili: Moram priznati, da sem si res vedno želela delati v paru ...

Katja: Vsekakor se veseliva novega izziva, verjameva, da bo oddaja super, in res komaj čakava, da se začne.