kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zeliščno olje, kis in sol

Marjana Romanović, Bodi Zdrava, 03.08.2017 09:00:00

Začimbne mešanice se podajo k različnim vrstam jedi: sveže pripravljenim solatam, testeninam ali morskim jedem.

Delite na:
Zeliščno olje, kis in sol

Zeliščno olje kot dodatek k solatam in ribam

Potrebujemo:

  • svežo vejico rožmarina in timijana,
  • 2 rezini limone,
  • 300 mililitrov olivnega olja.

Priprava:

Vejico rožmarina in timijana nekaj dni pred uporaba sušimo na soncu. Limono olupimo in jo narežemo na rezine. Vse sestavine damo v steklenico in jih zalijemo z olivnim oljem. V temnem in hladnem prostoru pustimo stati mešanico nekaj dni, da se navzame vonja dišavnic in agrumov.

Jabolčni kis z dodatkom medu in česna

Potrebujemo:

  • strok česna,
  • žličko medu,
  • deciliter jabolčnega kisa.

Priprava:

Česen olupimo. V stekleno posodo damo žličko medu in ga prelijemo z jabolčnim kisom. V kozarec za vlaganje položimo strok česna in prelijemo z mešanico medu in kisa. Kozarec za vlaganje dobro zapremo in pustimo do sedem dni v temnem in hladnem prostoru.

Zeliščna sol za vsestransko uporabo v juhah, omakah in solatah

Potrebujemo:

  • 30 gramov morske soli,
  • 4 grame posušenega origana,
  • 4 grame posušene bazilike,
  • 4 grame posušene melise,
  • 4 grame posušenega majarona,
  • 4 grame posušenega rožmarina.

Priprava:

Posušena zelišča in morsko sol na drobno zdrobimo v terilniku, da se sol obarva z barvo zelišč. Pripravljeno sol hranimo v stekleni posodici.