kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Varčna kuhinja

Zvonka Labernik, Ženska, 17.04.2017 15:00:00

Kako porabiti svinjsko pečenko?

Delite na:
Varčna kuhinja

Kadar za nedeljsko kosilo pripravimo pečeno svinjsko meso, pa naj bo to navadna pečenka, mrežna pečenka, kare, vratovina ali rebrca, ga po navadi pripravimo preveč. Potem pa smo v zadregi, ker ne vemo, kaj bi z mesom, ki ostane. Shranimo ga v hladilnik in pogosto nanj pozabimo.

D a ne bi prihajalo do tega, bodo nasveti, kako meso porabiti, zagotovo dobrodošli. Vendar pa je varčnost za vsako ceno lahko tudi nevarna, zato moramo biti s pečenim mesom previdni. Takoj po obedu ga moramo shraniti v hladilnik. Da preprečimo izsuševanje in kvarjenje mesa, ga moramo zapreti v primerno posodo ali zavijemo v folijo. Velja pravilo, da že toplotno obdelanega, torej pečenega mesa v hladilniku ne hranimo več kot 3 dni, saj se kljub hladnemu okolju začne proces škodljivega razkrajanja. Ne bo odveč omeniti, da pečenka, pa tudi vse druge vrste toplotno obdelanega mesa niso primerni za shranjevanje v zamrzovalniku.

Maščoba in sok, ki je ostal od pečenja, sta prav tako uporabna in zelo okusna, zato ju ne zavrzimo. Uporabimo ju za pripravo drugih jedi. Tudi zanju velja, da ju moramo čim prej shraniti na hladno. Iz že pečenega mesa lahko z nekaj prilagoditvami pripravimo marsikatero jed, katere receptura sicer zahteva surovo meso. Poleg tega pa je čas priprave krajši, saj je meso že toplotno obdelano.

Najpreprosteje in najhitreje bomo pečenko porabili za pripravo solate. To si bomo privoščili za lahko kosilo ali večerjo. Mesa nam ne bo treba greti, le narežemo ga na manjše koščke, primerne za uživanje. Kombiniramo ga s poljubno zelenjavo, stročnicami ali z jajci. Pečenka se lepo ujema s korenovkami in gomoljnicami, tako kuhanimi kot tudi presnimi, pa z bučami, brokolijem, cvetačo ter vsemi vrstami solatnic. Le še dober solatni preliv zmešamo in obed je gotov.

Če pečenko narežemo na zelo tanke rezine, so te lahko sestavni del sendviča ali hladnega bifeja. Pečeno meso je lahko odlična osnova za nadev. Zmeljemo ga ali drobno sesekljamo, dodamo kakšno zelenjavo in dišavnice, pa je nadev pripravljen. Uporabimo ga za pripravo tortelinov, raviolov in žlikrofov. Tudi kanelone in lazanjo lahko pripravimo s takšnim nadevom ali pa z njim nadevamo palačinke, zeljne in ohrovtove liste itd.

Na koščke narezana pečenka je lahko sestavina gratiniranih testenin. Te skuhamo, zmešamo z narezano pečenko, s kakšno zelenjavo, z gobami, s sirom in smetano ter jih zapečemo v pečici.