mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Testeni ptički

revija Maja, 08.04.2017 09:00:00

Pecite z nami, kajti praznična peka je lahko tudi vam v veselje.

Delite na:
Testeni ptički

V pričakovanju velike noči vam bomo vsak dan postregli z receptom za odlično sladico, pripravljeno z izdelki Žito moke in Dolcela.

Sestavine za 8 ptičkov:

  • 500 g pirine moke Žito
  • 10 g soli
  • 5 g suhega kvasa Dolcela
  • 320 g vode
  • + 1 jajce in ščep soli za premaz

 Priprava:

  1. Vse sestavine damo v posodo stoječega mešalnika in z nastavkom za mesenje testa gnetemo približno deset minut, da dobimo gladko testo. Iz njega oblikujemo kepo, ki naj v posodi, ki smo jo pokrili s krpo, vzhaja uro in pol.
  2. Testo razdelimo na osem enakomernih delov in iz vsakega od njih oblikujemo podolgovate »klobase«. Iz vsake od njih naredimo vozel. Sprednji del vozla oblikujemo v glavo (naredimo kljunček), zadnjega pa v repek. Na koncu ptičku dodamo še oči iz dveh zrn popra.
  3. Ptičke položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Razžvrkljamo eno jajce in mu dodamo ščep soli, z mešanico pa nato previdno premažemo ptičke, ki naj na pekaču počivajo še pol ure.
  4. Pečico medtem segrejemo na 250 stopinj. Ko postavimo ptičke vanjo, temperaturo znižamo na 220 stopinj in pečemo dvajset minut.