mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Tejine dobrote brez glutena - bolezen je lahko izziv

Tekst: Biba Jamnik Vidic, Pomagaj si sam, 28.07.2017 09:00:00

Tea Prezelj, avtorica knjige Stezice do zdravja, se je lotila novega izziva. V svoji drugi knjigi se je posvetila receptom za ljudi, ki so alergični na gluten.

Delite na:
Tejine dobrote brez glutena - bolezen je lahko izziv

Tea pove, da se iz izzivov, ne glede na to, s kakšnimi se soočamo v življenju, lahko kaj naučimo: »Ustvarimo lahko več, kot se nam je sprva zdelo mogoče. Tudi sama sem se pred desetimi leti začela soočati z zdravstvenimi izzivi pri svoji hčeri, ki je bila takrat še dojenčica. Zaradi alergij sem morala začeti kuhati brez mleka, mlečnih izdelkov, pšenice, sladkorja in pozneje še glutena. Kar se mi je sprva zdelo skoraj nemogoče in zelo naporno, je danes moj slog življenja. Zdaj bi se mi zdel izziv, preiti nazaj na običajno prehrano. A sem spoznala, da nam je tako namenjeno jesti in da je bolezen prišla zaradi nepravilne prehrane. To je bil pravi vzrok, da je bila hči bolna. Ko sem še sama poskusila tako prehrano, se je tudi moje počutje bistveno izboljšalo. Vse te pozitivne strani, ki jih je prinesel izziv v obliki bolezni, me še naprej spodbujajo, da odkrivam nove recepte in jih delim z vami, ki se zavedate pomena zdravega prehranjevanja in dobrega počutja. Hčerkine zdravstvene težave so izginile in danes je zdrava bolj kot kadarkoli in kdorkoli. V veselje mi je, ko mi bralci moje spletne strani sporočajo, da so poskusili ta ali oni recept in da se počutijo bolje, ker ne uživajo več glutena, pšenice, mleka in sladkorja. Torej sprejmimo izziv in začnimo zdaj!«

Koruzni piškoti iz regratovih cvetov

(regrat je za letos sicer a že odcvetel, a recept se nam je zdel tako izviren, da ga bomo pač preizkusili prihodnje leto)

Sestavine:

  • 200 g koruzne moke
  • 2 pesti osmukanih regratovih cvetov
  • 50 g kokosovega olja
  • 50 g javorovega sirupa
  • 1 žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
  • bio pomarančna lupinica
  • ½ žličke vanilje v prahu
  • sok 1 pomaranče
  • 2 jajci
  • sol

Priprava:

Za piškote uporabimo samo rumeni del regratovega cveta, zeleni del namreč nekoliko pogreni. Zato cvetove osmukamo, preden jih uporabimo za peko.

V multipraktik stresemo koruzno moko, dodamo pecilni prašek, sol, bio pomarančno lupinico, vaniljo in kokosovo olje. Zmešamo pri nizki hitrosti. Primešamo še javorov sirup, pomarančni sok in jajci.

Maso vlijemo v skledo in dodamo regratove cvetove. Zmešamo. Z navlaženimi rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, jih nekoliko sploščimo in polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici pri 180 °C približno 20 minut.

Najokusnejši so sveže pečeni.

Tortice s kremo iz kopriv

  • Sestavine za 6 tortic:
  • 100 g orehov
  • 50 g bučnih semen
  • 50 g sončničnih semen
  • 50 g suhih datljev
  • 25 g kakava v prahu
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • sok 1 bio pomaranče

Sestavine za kremo iz kopriv:

  • 50 g svežih kopriv
  • 200 g kremnega kokosa
  • 1 bio limona
  • 2 žlici agavinega sirupa

Priprava:

Orehe, bučna in sončnična semena stresemo v multipraktik. Dodamo narezane suhe datlje, cimet in kakav v prahu ter zmešamo. Nazadnje dodamo še pomarančni sok in ponovno premešamo.

Pekač za peko mafinov obložimo z modelčki in vanje nadevamo maso za tortice.

Zavremo vodo in v njej 2 minuti blanširamo sveže koprive. Odcedimo. V posodo vlijemo limonin sok in vanj naribamo limonino lupinico. Če imamo sokovnik Omega, lahko spustimo skozi nastavek za sočenje celo limono.Limoninemu soku dodamo odcejene koprive in dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom (ali uporabimo blender). Primešamo še stopljen kremni kokos (100-% koncentriran kokosov izvleček) in agavin sirup.

Kremo iz kopriv naložimo na presne tortice in čez noč postavimo v hladilnik.

Bezgove rezine iz čičerikine moke

Sestavine za biskvit:

  • 220 g čičerikine moke
  • 50 g ekološkega trstnega sladkorja
  • 1 pecilni prašek iz vinskega kamna
  • ½ žličke cimeta v prahu
  • ½ žličke vanilje v prahu
  • lupinica 1 limone
  • 50 g kobulov bezgovega cvetja
  • 3 jajca
  • 100 g kozjega jogurta ali kozje sirotke
  • 50 g kokosovega olja
  • 1 banana
  • sok 1 limone
  • sol

Sestavine za kremo:

  • 600 ml rahlo sladkanega bezgovega čaja
  • 50 g indijskih oreščkov
  • 1 prašek za vaniljev puding brez glutena
  • 2 žlici ekološkega trstnega sladkorja
  • 50 g kokosovega olja

Sveže zmleto moko iz čičerike lahko naredimo tudi sami, in sicer tako, da v mlinčku za žito zmeljemo posušeno zrnje čičerike.

Priprava:

Pečico ogrejemo na 180 °C.

Bezgove kobule otresemo in s škarjami porežemo cvetove s pecljev. Suhe sestavine – čičerkino moko, ekološki trstni sladkor, pecilni prašek iz vinskega kamna, cimet, vaniljo v prahu in limonino lupinico stresemo v multipraktik. Dodamo bezgove cvetove ter zmešamo. Maso preložimo v skledo.

Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake rahlo posolimo in stepemo v trd sneg.

Rumenjake, kozji jogurt, stopljeno kokosovo olje, limonin sok in banano zmešamo v multipraktiku. Mešanico dodamo suhim sestavinam in ročno zmešamo. Previdno vmešamo še sneg iz beljakov.

Pekač premažemo s kokosovim oljem, vanj vlijemo maso in pečemo 30 minut.

Pečeni kolač prelijemo s polovico bezgovega čaja in ohladimo.

Preostalo količino bezgovega čaja vlijemo v blender, dodamo indijske oreščke in dobro zmešamo, da dobimo mleko. V kozici ga zavremo. Prašek za vaniljev puding zmešamo z ekološkim trstnim sladkorjem in 3–4 žlicami vode. Vmešamo v mleko in skuhamo puding. Nazadnje dodamo še kokosovo olje in kremo namažemo na pečeni kolač. Ohladimo. Narežemo na rezine.

Marelični cmoki iz rdeče pese (brez glutena)

Sestavine za 10 do 12 cmokov:

  • 500 g rdeče pese
  • 50 g kokosove maščobe
  • 250 g riževe moke
  • 1 jajce
  • muškatni orešček
  • sol
  • od 10 do 12 marelic
  • pest orehov
  • javorov sirup
  • cimet

Priprava:

Pečico ogrejemo na 200 °C. Rdečo peso olupimo, umijemo in narežemo na rezine. Pekač obložimo s papirjem za peko, po njem porazdelimo rdečo peso, jo polijemo z eno žlico stopljene kokosove maščobe in pečemo v pečici 20 minut.

Pečeno rdečo peso stresemo v kozico, dodamo preostalo kokosovo maščobo in s paličnim mešalnikom zmešamo v pire. Ohladimo.

Riževo moko stresemo na delovno površino. Solimo in začinimo z muškatnim oreščkom. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo pire iz rdeče pese in 1 jajce. Zmešamo v testo. Postavimo ga v hladilnik za približno 30 minut.

Ohlajeno testo razdelimo na 10 do 12 enakih delov (odvisno od velikosti marelic). V vsakega zavijemo marelico in cmoke polagamo v slan krop. Kuhamo jih na zelo majhnem ognju (voda ne sme vreti) dokler ne priplavajo na površje. S penovko jih poberemo iz kropa in jih povaljamo v mletih orehih. Postrežemo z javorovim sirupom in mletim cimetom.

Angelsko pecivo brez glutena

Sestavine:

  • 200 g belega riža
  • 80 g sladkorja
  • 100 g sesekljanih orehov
  • 1 pecilni prašek
  • ½ žličke vanilje v prahu
  • pest rozin
  • od 700 do 800 g naribanih jabolk
  • 250 ml rastlinskega mleka oz. napitka (brez glutena)
  • 50 ml kokosovegaali sončničnega olja
  • 1 jajce

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C.

Riž zmeljemo v kavnem mlinčku, da dobimo zdrobu podobno teksturo.V posodi zmešamo mleti riž, orehe, pecilni prašek, sladkor, vaniljo v prahu in rozine. Mešanici dodamo naribana jabolka in še enkrat premešamo. Na koncu umešamo še jajce, rastlinsko mleko in olje.

Vse skupaj stresemo v naoljen pekač in pečemo približno 35 minut.

Po želji pecivo premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom.

Čokoladna adzukijeva torta brez moke

Sestavine za biskvit:

  • 350 g kuhanega fižola adzuki
  • 6 jajc
  • 3 žlice (50 g) nerafiniranega sladkorja
  • ½ žličke vanilje v prahu
  • 50 g kokosove maščobe
  • 1 žlica tapioke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlička pecilnega praška

Sestavine za kremo:

  • 50 g indijskih oreščkov
  • 1 prašek za vaniljev puding
  • 4 žlice nerafiniranega sladkorja
  • ½l vode
  • 120 g kokosove maščobe
  • 2 žlici kakava v prahu

Priprava:

Pečico vklopimo na 200 °C.

Kuhan in dobro odcejen fižol adzuki stresemo v blender ali mešalnik in ga skupaj s 3 jajci zmešamo do gladkega. Preostala 3 jajca ubijemo v skledo, dodamo sladkor in penasto zmešamo. Dodamo še stopljeno kokosovo maščobo, tapioko, kakav in pecilni prašek. Nazadnje primešamo maso iz adzukija. Biskvitno testo vlijemo v pekač za torte (s premerom 16 cm), obložen s papirjem za peko. Pečemo 30 minut. Pečeni biskvit vzamemo iz pečice in ohladimo.

Indijske oreščke in vodo zmešamo v blenderju ali mešalniku do gladkega, da nastane mleko. Iz praška za puding, 2 žlic sladkorja in mleka iz indijskih oreščkov skuhamo puding. Ohladimo. Preden vanj vmešamo kokosovo maščobo, mora biti ta enake temperature kakor puding. Zmešamo jo z 2 žlicama sladkorja in kakavom v prahu, nato po žlicah dodajamo puding in mešamo. Za kratek čas postavimo v hladilnik.

Torto dvakrat prerežemo in nadevamo s čokoladno pudingovo kremo. Posujemo s kakavom v prahu in okrasimo. Postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, najbolje čez noč.