mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šola zdrave prehrane: Se radi posladkate?

Petra Arula, Bodi Zdrava, 17.08.2017 09:00:00

Uživajte v zdravem. Sočnem. Drugačnem. Slovenske mojstrice v pripravi zdrave in okusne hrane so nam zaupale slastne recepte. Preizkusite jih.

Delite na:
Šola zdrave prehrane: Se radi posladkate?

Ohladitev na vroč dan

SLADOLEDNE LUČKE VIŠNJA, BANANA IN KAKAV

Za 10 sladolednih lučk potrebujemo:

  • 3 olupljene zrele banane
  • 1 skodelico gostega kokosovega mleka
  • 1 skodelico zamrznjenih višenj
  • 3 jušne žlice naravnega sladila (na primer agavin sirup)
  • 1 čajno žličko zdrobljenih kavnih zrn
  • 1 čajno žličko zdrobljenih kakavovih zrn
  • drobne kokosove kosmiče za posip

V zmogljivem mešalniku zmešajmo banane, kokosovo mleko in jušno žlico poljubnega naravnega sladila, da dobimo gladko maso. Z njo do polovice napolnimo modele za lučke. Med bananino maso, ki je ostala v mešalniku, dodajmo skodelico zamrznjenih višenj in dve jušni žlici naravnega sladila ter ponovno zmešajmo do gladkega. Masi z žlico primešajmo kavna in kakavova zrna. S tako pripravljeno maso napolnimo drugo polovico modelčkov. V vsak modelček vstavimo leseno paličico in vrh mase posujmo s kokosovimi kosmiči. Lučke postavimo v zamrzovalnik čez noč, da se popolnoma strdijo. Preden jih postrežemo, modelčke za nekaj sekund postavimo v vročo vodo, da lučke odstopijo.

Za na pot

MAFINI S ČOKOLADO IN ROBIDAMI

Za 12 srednje velikih mafinov potrebujemo:

  • 2 in ½ skodelice brezglutenske moke (210 g)
  • ½ skodelice mandljeve moke (50 g)
  • 1 čajno žličko pecilnega praška
  • 1/3 čajne žličke jedilne sode
  • 5 jušnih žlic kokosovega sladkorja (45 g)
  • ¾ čajne žličke vanilje v prahu
  • ¼ čajne žličke cimeta v prahu
  • 6 jušnih žlic čičerkine vode, stepene v rahel sneg
  • 2 zmečkani zreli banani
  • ¼ skodelice riževega mleka
  • ¼ skodelice utekočinjenega hladno stiskanega kokosovega olja
  • ½ skodelice čokoladnih kapljic iz temne čokolade (85 g)
  • Za posip: robide, brezglutenski ovseni kosmiči, mandljevi lističi, kokosovi kosmiči

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. V večjo skledo presejemo ovseno in mandljevo moko ter jima primešamo pecilni prašek, jedilno sodo, kokosov sladkor, vaniljo in cimet. Premešamo, da se vse suhe sestavine enakomerno razporedijo. Dodamo zmečkani banani, riževo mleko in stopljeno kokosovo olje ter spet dobro premešamo. Dodamo čičerkino vodo, stepeno v rahel sneg, in jo primešamo čisto na rahlo, le toliko, da se pomeša z drugimi sestavinami. Na koncu primešamo še robide in čokoladne kapljice. Z maso napolnimo pekač za mafine, v katerega smo prej položili papirnate modelčke. Na vrh mafinov dodamo še nekaj robid in vsakega bogato potresemo z ovsenimi kosmiči, mandljevimi lističi in kokosom. V ogreti pečici jih pečemo trideset minut, pred postrežbo pa naj se popolnoma ohladijo.

Za prijateljski večer

LIMONINA SKUTINA TORTA Z JAGODNO GLAZURO IN SIVKO

Za 12 kosov sočne torte potrebujemo. Za testo:

  • 1 skodelico moke indijskih oreščkov (120 g)
  • 1 skodelico drobnih kokosovih kosmičev (65 g)
  • 2–3 čajne žličke datljeve paste

Za limonino kremo:

  • 3 skodelice indijskih oreščkov (400 g)
  • 1 in ¾ skodelice rastlinskega mleka (390 g)
  • 1 skodelico sveže stisnjenega limoninega soka (215 g)
  • ¾ skodelice agavinega sirupa (200 g)
  • 1 čajno žličko vaniljevega prahu
  • ¾ skodelice utekočinjenega kokosovega olja brez arome (160 g)

Za jagodno glazuro:

  • 500 gramov svežih jagod
  • ¼ skodelice zamrznjenih malin
  • 1/3–1/2 skodelice brezovega sladila
  • 2 jušni žlici sveže stisnjenega limoninega soka
  • 2,5 jušne žlice koruznega škroba
  • 2 jušni žlici vode
  • 1 jušno žlico sivkinih cvetov, namenjenih kulinarični uporabi

Priprava testa:

V zmogljivem mešalniku drobno zmeljimo indijske oreščke in kokosove kosmiče. Dodajmo datljevo pasto in mešajmo toliko časa, da postane testo rahlo lepljivo. Razporedimo ga na dno tortnega modela in s prsti potisnimo ob dno.

Priprava limonine kreme:

V zmogljivem mešalniku do gladkega zmešajmo indijske oreščke, rastlinsko mleko, limonin sok, agavin sirup in vaniljo. Gladki kremi prilijmo kokosovo olje in mešajmo pri nizki hitrosti. Maso vlijmo v tortni model, ki smo ga prej napolnili s testom. Model postavimo v hladilnik za 6–8 ur ali v zamrzovalnik za dve uri, da se krema strdi.

Priprava jagodne glazure:

Jagodam odstranimo peclje in jih v kozici pretlačimo skupaj z malinami, brezovim sladilom in limoninim sokom. Količino sladila prilagodimo naravni sladkosti jagod – začnimo s tretjino skodelice in nadaljujmo po okusu. Kozico s sadno mešanico postavimo na štedilnik in vse skupaj kuhajmo pet minut, medtem pa ves čas mešajmo in tlačimo, da se jagode zmehčajo. Koruzni škrob v majhni ločeni posodici zmešajmo z vodo, da nastane homogena zmes, ki jo prilijmo k jagodam. Kuhajmo in mešajmo še dve minuti, da se glazura zgosti. Vlijmo jo na strjeno kremo in jo potresimo s cvetovi sivke. Torto položimo v hladilnik za dve uri.

Ko pride mama

PITA Z GRŠKIM JOGURTOM S FIGAMI IN MELASO

Za eno slastno pito potrebujemo:

  • 0,6 kilograma grškega jogurta
  • 2 žlici medu
  • 200 gramov mehkih fig
  • nekaj lističev sveže mete
  • 2 žici melase
  • predpečeno testo za pite

Jogurt zmešamo z medom in ga premažemo na predpečeno testo za pite. Povrhu naložimo na četrtine narezane fige in lističe mete ter pokapljamo z melaso. Po dveh urah počivanja v hladilniku se bo strdila, lahko pa se je lotimo kar takoj.

Različica: Pita v kozarčkih

Če nimate časa za peko testa za pite ali tekanje po trgovinah, Darja svetuje, da jogurt zmešate z medom in nadevate v kozarčke, povrhu nadrobite kakšne fine maslene piškotke in čeznje naložite sveže sadje.

Popoldanski užitek

PRESNA MANGOVA SKUTNA TORTA

Za dno potrebujete:

  • 1,5 skodelice mandljev
  • 1,5 skodelice mletega kokosa
  • 1 skodelico datljev
  • ščepec himalajske soli

Za nadev potrebujete:

  • 3,5 skodelice indijskih oreščkov
  • 3 žlice limoninega soka
  • ¾ skodelice kokosovega masla
  • ½ skodelice vode
  • 1 žličko vaniljevega ekstrakta
  • 3 žlice agavinega sirupa
  • ščepec himalajske soli
  • 3 zrele mange

Mandlje speremo pod tekočo vodo in namočimo za osem ur. Indijske oreščke speremo in namočimo za 3–6 ur. Datlje namočimo za eno uro. Vodo odlijemo in lahko začnemo. V mešalniku premešamo datlje, mandlje in kokos ter himalajsko sol. Obložimo kozarčke ali tortni model. Za nadev prav tako v mešalniku v fino zmes zmeljemo vse sestavine razen manga. Nadev prelijemo čez dno. Mango olupimo in narežemo na rezine ali pa ga na hitro zmešamo. Z mangom okrasimo vrh torte. Na koncu za vsaj štiri ure postavimo v hladilnik.

Po večerji

PANNA COTTA Z ZELENIM ČAJEM

Za 4 kozarčke potrebujemo:

  • 0,6 litra sladke smetane
  • 1,5 decilitra mleka
  • 70 gramov sladkorja
  • 2 vaniljeva stroka
  • 6 lističev želatine
  • 3 žličke zelenega čaja

Želatino namočimo. Smetani odvzamemo tri žlice in preostalo skupaj z mlekom zlijemo v lonec, dodamo sladkor. Vaniljeva stroka s konico ostrega noža zarežemo in postrgamo sredico, skupaj s strokoma jo dodamo k smetani in mleku. Pri nizki temperaturi zavremo in deset minut počasi kuhamo. Tri žličke čaja dobro zmešamo s tremi žlicami sladke smetane in pazimo, da ne nastanejo grudice. Po desetih minutah smetano odstavimo in z metlico vmešamo ožete liste želatine. Na koncu dodamo še zeleni čaj s sladko smetano. Prelijemo v modelčke ali kozarčke in čez noč pustimo v hladilniku, da se strdi. Da jih lažje zvrnemo iz modelčkov, jih na hitro pridržimo v vroči vodi.

Za zajtrk

BANANIN BREZGLUTENSKI KRUH IZ PROSENE MOKE

Sestavine:

  • ½ skodelice prosene moke
  • ½ skodelice riževe moke
  • 1 skodelica kokosovih kosmičev
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • ¼ čajne žličke ksantan gumija
  • ½ čajne žličke soli
  • 3 zrele banane + 1 banana za okras
  • 1 skodelica mandljevega ali drugega rastlinskega mleka
  • ¾ skodelice javorjevega sirupa
  • ¼ skodelice semen chia
  • 2 čajni žlički jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • ¼ skodelice stopljenega kokosovega olja

V skledi zmešamo vse suhe sestavine. V mešalniku zmešamo vse mokre sestavine, razen kokosovega olja, ki ga v mešanico vmešamo na koncu. Mokre sestavine vlijemo v suhe in vse skupaj dobro premešamo na roke ali v mešalniku. Maso vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu položimo na polovico narezano banano in pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 45 minut. Ali je bananin kruh dovolj pečen, najlažje preverimo z zobotrebcem. Kruh ohladimo na rešetki in po želji postrežemo z lešnikovim namazom.

Razveselite sodelavke ob kavi

ČAJNI KOLAČKI

Sestavine:

  • 1 laneno jajce (1 jušna žlica mletih lanenih semen + 3 jušne žlice vode)
  • 3/4 skodelice rastlinskega mleka po želji (ovseno, mandljevo, lešnikovo)
  • 2 skodelici pirine bele moke
  • 1 jušna žlica vinskega kamna
  • 1/4 skodelice kokosovega sladkorja
  • ½ čajne žličke soli
  • lupinica 1 limone
  • malo sivkinih cvetov
  • 6 jušnih žlic kokosovega olja (segreto na sobni temperaturi)
  • 1/3 skodelice borovnic (svežih ali zamrznjenih)

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. V manjši posodi najprej pripravimo laneno jajce. Pustimo približno petnajst minut, da lanena semena nabreknejo. Zalijemo z mlekom in premešamo. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine. Dodamo kokosovo olje (ne sme biti stopljeno in tekoče) in malo premešamo. Nato dodamo mešanico lanenega jajca in mleka. Vse skupaj s kuhalnico dobro premešamo. Na koncu nežno vmešamo še borovnice. Testo položimo na pomokano podlago in ga z rokami oblikujemo v krog, približno dva centimetra v višino. Nato testo preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. V krogu s spatulo označimo 6–8 enakih trikotnikov in pečemo na 180 stopinjah Celzija 25–30 minut. Ko so kolački pečeni, jih popolnoma ohladimo in nato razdelimo na kose. Najboljši so sveži, lahko pa jih hranimo v zaprti posodi nekje do tri dni.

Namesto ledene kave

LEDENI MATCHA LATTE

Za en ledeni užitek potrebujete:

  • 1 skodelico mandljevega mleka
  • 1 čajno žličko matche v prahu
  • ¼ čajne žličke vanilje v prahu
  • 2 čajni žlički agavinega sirupa oziroma po želji
  • 2–3 kocke ledu

Led lahko pripravimo iz vode ali pa iz mleka, tako da pripravljeno oziroma kupljeno mleko vlijemo v modelčke za led ter zamrznemo. Vse sestavine zmešamo v mešalniku in postrežemo v kozarcu. Po želji lahko po vrhu okrasimo s stepeno kokosovo ali sojino smetano.