Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Od aspika do panakote

Maja Poljšak, Maja, 28.05.2017 15:00:00

Želatina je prozorna snov brez posebnega vonja in okusa in jo lahko kupimo v obliki prozornih lističev, ki so videti kakor steklo, ali zmleto v prah.

Delite na:
Od aspika do panakote

Pri segrevanju se tali, pri ohlajanju pa strdi in skupaj z vodo tvori poltrd koloidni gel. Uporabljamo jo predvsem za pripravo različnih vrst aspika in drugih hladnih slanih predjedi, za zgoščevanje krem za slaščice, za obliv za sadne pite in torte, v živilski industriji zlasti za priljubljene gumijeve bonbone. Iz želatine pa so izdelane tudi kapsule za zdravila.

Dimljeni losos s šparglji v želatini

Sestavine za 4 osebe :

  • 4 rezine (100 g) dimljenega lososa
  • 6 zelenih in 6 belih špargljev
  • 10 g želatine v lističih
  • 1 žlica na drobno zrezanega svežega drobnjaka
  • 4 vejice svežega koprca
  • 2 kavni žlički soli
  • 1 ščep popra
  • 1 žlička belega vinskega ali jabolčnega kisa

Priprava :

  1. Šparglje očistimo, spodnji del olupimo, nato jih narežemo na približno 7 do 8 cm dolge koščke in jih skuhamo v slani vodi. Lističe želatine namočimo v mrzli vodi. Kuhane šparglje odcedimo, po tri zgornje dele z vršičkom ovijemo z rezino lososa, ostanek pripravimo kot solato ali uporabimo za kakšno drugo jed.
  2. Vodo od kuhanja špargljev precedimo, odmerimo 450 ml, dodamo odcejene lističe želatine, drobnjak in sesekljan koprc in na blagem ognju segrejemo. Mešamo toliko časa, da se želatina stopi, odstavimo in pustimo na toplem.
  3. V modelčke nalijemo toliko želatine, da prekrije dno. Postavimo v hladilnik, da se želatina strdi. Nanjo položimo zvitke lososa s šparglji, želatini primešamo kis in poper ter jo nalijemo v modelčke. Modelčke postavimo za najmanj dve uri v hladilnik, da se želatina popolnoma strdi. Zvitke v želatini zvrnemo na krožničke, tik preden jed postrežemo.

Zelenjavni aspik z rakci

Sestavine za 4 osebe :

  • 250 g oluščenih repkov kozic
  • 2 v trdo kuhani jajci
  • 1 daljši korenček
  • 1/2 skodelice zamrznjenega graha
  • 1 žlica na drobno zrezanega drobnjaka
  • 10 g mlete želatine (1 mala vrečka)
  • 1 ali 2 žlički belega vinskega ali jabolčnega kisa
  • sol in poper

Priprava :

  1. Repke kozic prevremo v majhni količini slane vode. Jajca olupimo in narežemo na koleščke. Posebej v slani vodi skuhamo grah in na koleščke narezan korenček. V skodelici zmešamo želatino z dvema žlicama mrzle vode in pustimo nekaj minut.
  2. Kuhan grah in korenček odcedimo, vodo precedimo, odmerimo 450 ml, primešamo želatino, na blagem ognju segrejemo in mešamo, da se želatina stopi, nato odstavimo in hranimo na toplem.
  3. Na dno majhnega okroglega modela ali v posamezne modelčke nalijemo malo želatine in model postavimo v hladilnik, da se želatina strdi. Na strjeno želatino naložimo odcejene rakove repke, grah, jajca in korenček, stopljeni mlačni želatini primešamo drobnjak, kis in poper, jo nalijemo v model in damo za najmanj tri ure v hladilnik, da se popolnoma strdi.

Panakota z jagodami v želeju

Sestavine za 4 osebe :

  • 250 g jagod
  • 1 vrečka rdeče želatine za sadne torte
  • 6 žlic sladkorja
  • 500 ml sladke smetane
  • 10 g želatine v lističih (ali instantne)

Priprava :

  1. Jagode očistimo, umijemo, dobro osušimo na papirnatih brisačah, narežemo na četrtine in razdelimo v primerno velike kozarce. Rdečo želatino zmešamo z dvema žlicama sladkorja, pripravimo po navodilih, ki so napisana na vrečki, in z njo zalijemo jagode. Kozarce damo v hladilnik, da se želatina popolnoma strdi.
  2. Lističe želatine namočimo v mrzli vodi. Smetano zlijemo v kozico, primešamo štiri žlice sladkorja in ožeto želatino v lističih (ali instantno), na blagem ognju segrevamo in mešamo, da se želatina stopi.
  3. Mlačno smetanovo zmes nalijemo v kozarce in jih znova damo v hladilnik, da se panakota popolnoma strdi.

Mini sadne pite

Sestavine za 6 do 8 kosov (odvisno od velikosti modelčkov ):

  • 250 g malin
  • 225 g moke
  • 100 g masla ali margarine
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 150 g pasirane skute
  • 1 jajce in 1 rumenjak
  • 3 listi želatine in 1 žlica malinovca (ali 1 vrečka rdeče želatine za sadne torte)

Priprava :

  1. Modelčke namažemo z maslom in posujemo z moko. Moko stresemo na kupček, primešamo dve žlici sladkorja in sol, dodamo na kockice narezano maslo ali margarino. Maščobo s prsti vgnetemo v moko, da dobimo drobtinasto zmes, dodamo dve ali tri žlice mlačne vode in hitro zgnetemo v testo.
  2. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Testo na pomokani delovni površini zvaljamo, ga damo v modelčke in odvečno testo, ki visi čez rob, odrežemo. Skuto, tri žlice sladkorja, jajce in rumenjak dobro zmešamo in razdelimo v modelčke.
  3. Modelčke damo v ogreto pečico in pečemo približno 18 minut, da se testo svetlo zapeče in skutna zmes strdi. Modelčke iz pečice preložimo na mrežico, da se malo ohladijo, nato pite zvrnemo iz modelčkov.
  4. Liste želatine namočimo v mrzli vodi. Ko se pite popolnoma ohladijo, jih obložimo z malinami. V kozici segrejemo 225 ml vode, dodamo žlico sladkorja in odcejeno namočeno želatino. Ko se želatina stopi, odstavimo, primešamo malinovec in še mlačno prelijemo po malinah.