Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kuhanje brez receptov

Branka Končar, Ženska, 21.04.2017 09:00:00

Intuitivno kuhanje zahteva le malo znanja, a veliko domišljije in pripravljenosti, da smo iznajdljivi in drzni.

Delite na:
Kuhanje brez receptov
kuhanje je užitek splet

Kako se lotiti in kako vključiti kompas intuicije po korakih, če smo bili do zdaj vajeni le kuhanja po receptih in nakupovanja s skrbno napisanimi nakupovalnimi listki.

Odpravimo se na lokalno tržnico in raziščimo, kaj vse je na voljo, kateri so sveži sezonski pridelki. Radovedno pokukajmo in spoznavajmo tudi nova živila, ki jih še nikoli nismo poskusili. Tudi v drugih lokalnih trgovinah lahko odkrijemo kup zdravih živil na posebnih policah in izdelkov od domačih proizvajalcev.

Začnemo lahko pri barvah in te bodo sčasoma postale naš vodnik pri izbiri svežih živil. Lahko začnemo z enim živilom, katerega barva nas pritegne in potem kombiniramo po občutku, kaj bi še dodali, da bi pričarali zdravo, okusno in tudi očem prijetno jed. Gre za vajo iz domišljije in zaupanja občutkom, in bolj kot vadimo, bolj bomo vešči pri spontani izbiri in tudi manj običajnih kombinacijah. Predstavljajmo si, kako bomo izbrana živila pripravili, kaj bomo dodali in presenečeni utegnemo odkriti čisto nove okusne kombinacije živil in jedi, ki jih ni v nobeni kuharski knjigi.

Če kupujemo čisto novo živilo na trgu, lahko prosimo za kuharski namig tudi branjevko, saj so običajno polne kuharskih namigov. Naša domišljija nam bo narekovala, kaj vse lahko preizkusimo, ko spustimo omejitve, so mogoče res pisane kombinacije živil. Zaupajmo si, da smo čarodeji kuhinje in to bomo postali, predvsem pa se bo naše eksperimentalno navdušenje in veselje do kuhanja izrazilo v jedeh, ki jih pripravimo. Isto živilo lahko pripravljamo na razne načine, igramo in izumljamo lahko nove preproste slaščice, juhe, jedi, ki jih še nihče ni ujel v uradne recepte, lahko pa jih zapišemo sami, če bi želeli še kdaj ponovitev.

Imejmo na zalogi dovolj osnovnih sestavin, živil, začimb, semen, olj, tako da se podobno kot se slikar loti platna z različnimi barvami, lotimo kuhanja s pisanimi sestavinami. Tudi tu naj nas zapeljejo barve in domišljija. Čisto možno, da nas navdih zapelje k ustvarjanju jedi, ki je še nihče ni izumil, a nas bo navdušila, ker bo spominjala na vonjave kitajske kuhinje ali na okus arabske slano sladke jedi.

Začnemo lahko z receptom za znano jed, ki pa ji po svoje dodajamo sestavine, ki nas pokličejo v trenutku. Preizkušajmo in dajmo krila domišljiji. Tudi če nas preganja čas, lahko še vedno pripravimo v kratkem času jedi, ki so preproste, zdrave, izvirne, okusne in ki so nastale vsaj delno po navdihu. Morda nam je med kuhanjem nečesa zmanjkalo za klasičen recept in odkrijemo, da lahko dodamo nekaj, kar imamo na zalogi in kar bi utegnilo biti zanimivo. Kuhanje je lahko ustvarjalno igranje in preigravanje okusov, barv, arom, navdihov, znanja in čarobne spontanosti.

Naj nam izbira hrane, kuhanje in uživanje ob spontanih izbirah jedi prinesejo veliko veselja in zmanjšajo skrbi, da nismo dovolj mojstrsko opremljeni z znanjem, da bi sami preizkušali kaj novega, brez receptov ali kaj dodatnega k tistim receptom, ki jih imamo radi.