gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kosilo v kozarcu

Maja Poljšak, Maja, 13.07.2017 09:00:00

Zakaj ne bi sendvičev, vročih hrenovk, različnih sladic in drugih preveč kaloričnih jedi, raje zamenjali z okusno in veliko bolj zdravo sestavljeno solato.

Delite na:
Kosilo v kozarcu

Ki jo v plasteh zložimo v primerno velik kozarec za vlaganje in tega dobro zapremo?

Kuhana zelenjava s fižolom in tunino

Sestavine za 1 večji kozarec:

  • 1 kuhana rdeča pesa
  • 1/2 male pločevinke koruze
  • 1/3 skodelice kuhanega rdečega fižola (lahko iz pločevinke)
  • 1 rezina gomoljne zelene
  • 1 korenček
  • 1 mala pločevinka tunine
  • sol in poper
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlička sesekljanega peteršilja

Priprava:

  1. Zeleno narežemo na kockice in jo v majhni količini slane vode kuhamo 5 minut, nato dodamo kis in odstavimo. Ko se malo ohladi, večino vode odlijemo, dodamo olje in premešamo.
  2. Peso narežemo na kockice in jo damo na dno kozarca, nanjo stresemo koruzo, nato rdeči fižol, zeleno, narezan ali na grobo nastrgan korenček in nazadnje odcejeno tunino.
  3. Prelijemo z limoninim sokom, potresemo s peteršiljem in kozarec dobro zapremo.

Hladne testenine s češnjevci in mocarelo

Sestavine za 1 kozarec:

  • 1/2 skodelice kuhanih kratkih testenin
  • 1/3 manjše zelene bučke
  • 1/2 skodelice rdečih in rumenih češnjevih paradižnikov
  • 1 kroglica mocarele
  • 3 črne olive
  • 1 žlica kisa
  • sol in poper
  • 1 zvrhana žlica majoneze

Priprava:

  1. Bučko narežemo na koščke in v manjši količini slane vode kuhamo 3 minute. Odstavimo, dodamo kis in pustimo, da se ohladi.
  2. Paradižnike prepolovimo, solimo in popramo ter premešamo.
  3. Testenine damo v kozarec, dodamo odcejene koščke bučke, ki smo jih zmešali z majonezo. Na vrh damo paradižnike, na koleščke narezano mocarelo in olive, po želji še solimo, popramo in pokapljamo z olivnim oljem.

Od stročjega fižola do jajca

Sestavine za 1 kozarec:

  • 150 g kuhanega stročjega fižola
  • 1 kuhan krompir
  • 5 redkvic
  • 1 v trdo kuhano jajce
  • 1 žlica vloženih srebrnih čebulic
  • 1 žlička zrezanega drobnjaka
  • sol in poper
  • 1 žlička olivnega olja
  • 1 žlička jabolčnega kisa

Priprava:

  1. Kuhan stročji fižol odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo, da se ohladi, nato ga damo v kozarec. Nanj zložimo na koleščke narezan kuhan krompir in narezane redkvice. Solimo, prelijemo z oljem in kisom.
  2. Na vrh damo na koleščke narezano kuhano jajce, solimo in popramo ter potresemo z drobnjakom.

Surova zelenjava s pečenim piščancem

Sestavine za 1 kozarec:

  • 1/3 skodelice na kockice narezane kumare
  • 2 do 3 žlice čvrstega jogurta
  • 1/3 skodelice na koščke narezane rdeče paprike
  • sol in poper
  • nekaj manjših listov mehke solate
  • 1 pečen mini piščančji file

Priprava:

  1. Koščke kumare položimo na dno kozarca, dodamo jogurt, solimo in popramo ter premešamo.
  2. Na kumare stresemo kockice paprike, nato še liste solate in narezan piščančji file.
  3. Po želji lahko vse prelijemo z jogurtovim solatnim prelivom ali dodamo malo majoneze.

Majin nasvet: Za kosilo v kozarcu lahko uporabimo na koščke narezano ali na grobo naribano surovo in kuhano zelenjavo, kuhan fižol in druge stročnice, kuhan krompir, sladki krompir ali testenine, ostanke pečenke ali kuhanega mesa, tunino ali lososa iz pločevinke, na koleščke ali kockice narezano mocarelo in druge vrste sira ali v trdo kuhano jajce. Nazadnje vse obogatimo z različnimi solatnimi prelivi in svežimi dišavnicami, kakor sta peteršilj in drobnjak, zaradi premočnega vonja pa se izognimo surovi čebuli in česnu.