mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Bogastvo okusov jajčnih testenin

Marjana Romanović, Bodi Zdrava, 21.07.2017 09:07:27

Osnovni recept za sveže italijanske testenine pasta fresca je sestavljen iz moke, svežih jajc, olivnega olja in soli.

Delite na:
Bogastvo okusov jajčnih testenin

Družina testenin in njihova raznovrstnost sta veliki. Toskanske testenine, ki so pripravljene s preprostimi sestavinami, prevzamejo bogat in poln okus postreženega krožnika. Ana Žontar Kristanc je bogastvo teh okusov in priprave testenin okusila tako v Italiji kot doma.

Recepte je pripravila: Ana Žontar Kristanc

Recept za pripravo domačih jajčnih rezancev

Sestavine:

  • 400 gramov ostre moke
  • 2/3 čajne žličke soli
  • 4 cela jajca

Priprava:

  1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo luknjico in dodamo sol. Jajca fino stepemo z vilicami. Stepena jajca med rednim mešanjem vmešamo v pripravljeno moko. Testo gnetemo deset minut, nato ga zavijemo v prozorno folijo in položimo v hladilnik za dobre pol ure.
  2. Testo na pomokani površini tanko razvaljamo in razrežemo na želeno debelino. Klasična debelina je pet milimetrov. Izdelane rezance sušimo 10–15 minut. Nato jih oblikujemo v gnezdeca in jih posušimo do konca.

Recept za rezance s šparglji, žafranom in parmezanom

Recept za 2 osebi

Čas priprave: 15–20 minut

Sestavine:

  • 250 gramov rezancev
  • 350 gramov špargljev
  • 1 deciliter polnomastnega mleka
  • vrečka pravega žafrana
  • manjša čebula
  • ščepec belega popra in soli
  • 2 pesti naribanega parmezana
  • olivno olje

Priprava:

  1. Mleko v kozici segrejemo, vanj stresemo pravi žafran, premešamo in pustimo stati do deset minut, da se sestavini lepo povežeta. Šparglje operemo in jim odstranimo spodnji oleseneli del. Čebulo olupimo in narežemo na drobne koščke. V večji posodi zavremo vodo, dodamo sol in vanjo stresemo rezance in jih kuhamo osem minut.
  2. Med kuhanjem testenin pripravimo omako. V ponev dodamo dve žlici olivnega olja in na njem popečemo čebulo, da se razpusti, nato dodamo narezane šparglje. Šparglje popražimo in jih zalijemo s pripravljenim žafranovim mlekom. Omako solimo, popopramo in na srednji temperaturi kuhamo nekaj minut. Tik preden omaki dodamo rezance, vmešamo še vršičke špargljev. Rezance dodamo v omako, dobro premešamo in na srednji do višji temperaturi kuhamo še nadaljnjo minuto. Pripravljenim rezancem dodamo parmezan, jih okrasimo z blanširanimi šparglji in jed postrežemo toplo.

Nasveti za pripravo testenin

Dodajanje olja med kuhanjem testenin

V vodo za kuhanje testenin ni priporočljivo dodajati olja. Ta lahko povzroči, da omaka začne drseti stran od pripravljenih testenin, namesto da bi jo vsrkala. Poleg tega bodo testenine postale mastne.

Čas kuhanja

V vreli vodi kuhamo rezance dve minuti manj od predpisanega časa. Tako bodo postreženi rezanci kuhani do tako imenovane stopnje al dente. Ko jih poskusimo, so znotraj čvrsti, vendar še vedno mehki.

Za bolj nasitne testenine

Namesto mleka uporabimo smetano.