900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Z več ljubezni…

Z več ljubezni…

Brane Kastelic, Zvezde, 12.07.2017 00:00:00

Če mi česa ne more prav nihče na vsem svetu očitati, je to, da sem se premalo zavzemal za več ljubezni v vseh njenih oblikah.

Delite na:

Od prijateljskih objemov do strastne spolnosti oziroma do tega našega preljubega seksa, ki nas lahko ali zelo osreči ali zelo onesreči. Odvisno od marsičesa, posebno pa od tistih njegovih dveh stebrov, ki sta seveda kakovost in količina. Vedno sem trdil, da samo kakovost ne zadostuje. In da sta kakovost in količina med seboj najtesneje povezani. Bolj kakovosten ko je seks, bolj si ga želimo. Več ko ga je, višja je kakovost. To je po malem podobno vprašanju o tem, kaj je bilo prej: jajce ali kokoš?

Zakaj sem v bistvu »navalil« s to temo? Zato ker so raziskovalci dveh angleških univerz (Oxford in Coventry) odkrili še eno izjemno dobrodelno posledico: več ko seksaš, bolj si pameten oziroma inteligenten. Najeli so 28 moških in 45 žensk (ne vprašajte me, zakaj ta razlika, ker ne vem), starih od petdeset do 83 let, da bi se z njimi najprej zelo natančno pogovorili o njihovem spolnem življenju. Po tem pogovoru jih je čakal že zelo podroben test delovanja njihovih možganov, ki je bil precej drugačen od razvpitega omejenega merjenja inteligenčnega količnika. Ugotoviti so hoteli, kako več ali manj seksa vpliva na besednjak, vizualno zavedanje, spomin, zbranost in podobno. Ugotovili so, da veliko seksa ne izboljša spomina, kar me preseneča, pa tudi, da ne izboljša zbranosti, kar me ne preseneča. Po drugi strani so ugotovili, da večja količina seksa povečuje besednjak oziroma vpliva na boljše izražanje (ne samo v postelji). Ženske in moški, ki več seksajo, imajo tudi boljše vizualne predstave (ne samo seksualne).

Če to ni sočasno dobro novica za telo in možgane, potem ne vem, kaj je dobra novica. Z drugimi besedami: še en dober razlog imamo za več seksa, ki je vsesplošno zdrav in prinaša dobro telesno in psihično počutje. Ta razlog je posebno pomemben za moške in ženske po petdesetem letu.

Poznate manekenko Cindy Crawford, ki je pri 51 letih neverjetno mladostna lepotica? Zakaj? Ne samo zato, ker zdravo živi in se redno ukvarja s športom, ampak tudi zato, ker, kot je razkrila, s 55-letnim možem Random Gerberjem pogosto na skrivaj obiščeta obalno hišico za goste na koncu njune posesti, da bi bila »nekaj časa sama«. Pohvaljena. Verjeli ali ne, v nedavni raziskavi na Irskem, v kateri je sodelovalo 8000 žensk in moških, starejših od petdeset let, jih je kar 59 odstotkov prijavilo, da redno seksajo. Tretjina od teh pravi, da seksa enkrat, dvakrat ali večkrat na teden. Pohvaljeni. Najbolj ti, ki pravijo, da večkrat kot dvakrat na teden. Saj se spomnite, jaz sem še vedno zagovornik tega, da je najbolje in najbolj zdravo seksati vsaj enkrat na dan (če je le mogoče, vem pa, da vedno ni).

Mnogi Britanci pravijo, da so pred petdesetim letom malo ali manj seksali predvsem zaradi otrok in da se je njihovo spolno življenje dramatično izboljšalo, ko so se otroci odselili od doma. Ne razumem. Ne sprejemam. Ni nenaporno skrbeti za otroke. Vendar me moji trije nikoli, razen ko so bili čisto majhni, niso ovirali. Za intimo se vedno najde čas. Morda ne za maraton, za nekaj kratkega in sladkega pa vedno. Če je želja, se najdeta tako prostor kot trenutek. In ne pozabimo na klasiko: noč ima svojo moč.

V Britaniji so odkrili nov »trenutek« za seks. Otoški pari se po novem največkrat ljubijo med peto in sedmo uro … popoldne. Hm. Zanimivo. Že zato, če ne veste, kar ženskam seks najbolj »prija« ob približno pol šestih popoldne.

Kako? Vem, vem, nerodna ura, vendar če še niste, preverite.