Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
Strasti in paradoksi neverjetnega življenja

Strasti in paradoksi neverjetnega življenja

Brane Kastelic, Zvezde, 26.04.2017 00:35:55

Britanska kraljeva družina ostaja neusahljivi vir napajanja medijev po svetu.

Delite na:

Leto 2017 je eno od tistih, v katerih je zanimanje za vse, kar se dogaja na britanskem dvoru, toliko večje, ker bo avgusta minilo dvajset let od tragične smrti princese Diane, ki je umrla za posledicami strahotne prometne nesreče v pariškem cestnem predoru.

Zanimanje za kraljevo družino ima vse bolj tri različne … fokuse. V enem je kot vedno monarhinja. Čeprav bo Elizabeta II. prihodnji teden praznovala 91. rojstni dan, o njej še vedno tu in tam izvemo kaj novega. Pravkar sem na primer prebral, da kraljica že nekaj časa zaposluje žensko s povsem enako velikimi in oblikovanimi stopali. Zakaj neki? Zato, da toliko časa hodi v vsakih njenih novih čevljih, da je ne tiščijo in da postanejo udobni. V njih sme hoditi samo po preprogah.

V drugem fokusu so vse bolj mladi trije, William, Harry in Kate, ki očitno zelo držijo skupaj, in ob njih vse bolj Harryjeva nova velika ljubezen Meghan. Maja jih čaka velika medijska predstava: poroka Pippe Middleton, mlajše sestre lepe vojvodinje Kate. Glavno vprašanje, ki napaja medije, je: bo Pippa povabila tudi Meghan in tvegala, da jo na poroki ne zasenči samo ena, ampak dve ženski?

V tretjem fokusu sta princ Charles in njegova druga žena Camilla. Trenutno sta ravno onadva »ta glavna«. Zakaj? Zato, ker je izšel nov življenjepis prestolonaslednika (prejšnji je izšel pred več kot dvema desetletjema), ki se vrti okrog njegovih dveh žena. Bolj okrog druge, ki je bila prej njegova tako rekoč večna ljubica. Že naslov življenjepisa je zanimiv: Princ Charles: strasti in paradoksi neverjetnega življenja. Oseminšestdesetletni Charles je že nekaj časa najstarejši prestolonaslednik v tisočletni zgodovini britanske monarhije. Čeprav je na dvorni sceni že tako dolgo, je avtorici novega življenjepisa, Američanki Sally Bedell Smith (v preteklosti je napisala življenjepisa kraljice in princese Diane), uspelo izvrtati kar nekaj neznanih podrobnosti, predvsem o njegovih odnosih z glavnima ženskama njegovega življenja, Diani in Camilli. Smithova ne odkriva Amerike, ko trdi, da se 32-letni Charles ni poročil z devetnajstletno Diano iz ljubezni. Novo pa je, da je menda upal, da jo bo vzljubil, in da ga je oče, princ Filip, tako rekoč prisilil, da jo je zasnubil, ko mu je napisal, da bo škodoval Dianinemu ugledu, če bo mečkal. Napisal naj bi mu: »Ali jo zasnubi ali pa ji daj svobodo.« Najbolj novo je to, da sta se z deviško čustveno nestabilno Diano, ki ni prebolela grde ločitve staršev, srečala samo dvanajstkrat, preden jo je zaprosil za roko. To je resnično malo. William in Kate sta živela skupaj osem let, preden sta se zaročila. Poleg tega sta bila vrstnika. Charles in Diana sta bila tako rekoč šele znanca, ko sta se zaročila. Med njima je bilo trinajst let razlike. Prvič smo tudi izvedeli, da sta zaradi zakonskih težav veliko let oba hodila k … psihiatru. Smithova je prva ponudila dober odgovor na vprašanje, kaj je Charles videl in še vidi na zdaj 69-letni Camilli. Smithova piše, da je bila Camilla, ko sta se s princem prvič srečala, ne sicer lepa, ampak čedna, spolno izjemno privlačna in izkušena mlada ženska z velikimi prsmi, ki je imela veliko romanc in dobro navigacijo v postelji. Prva omenja njuno prvo srečanje v prijateljevem stanovanju leta 1972, ki naj bi se končalo med rjuhami. Charles naj bi se vanjo noro zaljubil, a je bila očitno v mladih letih preveč »pokvarjena« za prestolonaslednika.

Ne more biti naključje, da se je ta Charlesu naklonjen življenjepis pojavil ravno v letu dvajsetletnice Dianine smrti, saj utegne omiliti slabe spomine Britancev na Charlesa kot slabega in nezvestega moža mlade princese. Posebno zato, ker se bere kot slavospev neminljivi, zelo dolgi, 45-letni ljubezni Charlesa in Camille. To, da je imel v njej od vsega začetka ključno vlogo seks (zaradi očitne Camilline posteljne virtuoznosti), ni moteče. To, kar je zelo moteče, pa je, da je zelo visoko ceno za to veliko ljubezen plačala Diana: s prezgodnjo poroko, nesrečnim zakonom in predvsem z veliko prezgodnjo tragično smrtjo.