GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Kolumna
SLOVENSKE BANANE

SLOVENSKE BANANE

Zoran Predin, Vklop, 07.09.2017 00:00:00

Ali se zavedate, drage bralke in bralci, da prihaja čas avtohtonih, pravih slovenskih banan?

Delite na:

Ste sploh vedeli, da v Sloveniji pridelujemo banane? Da imamo poleg tistih, ki jih k nam dovažajo tovornjaki, prekooceanke in letala, tudi svoje domače, ki so prav zato najbolj sladke in dragocene?


Pred mnogimi leti je o bananah pela, no, pravzaprav po rockersko kričala, Neca Falk. Danes banane v TV-reklami igrajo nogomet in vsake toliko o svojem prehrambenem statusu razburjajo dežurne nutricioniste v medijskih debatah.

Pa vendar banana ni samo sadje. »Banana« se imenuje tudi največja sramota, ki se lahko zgodi košarkarju. Tako se namreč imenuje blokiran met, ko nasprotnik z roko spremeni smer tvojega meta. Športni komentatorji uporabljajo izraz »prilimati«, se pravi, da je nekdo nekomu »prilimal banano«. Znotraj košarkarske igre ima banana različne učinke in posledice. Za igralca, ki je prejel banano, je to zelo ponižujoče in ga praviloma demoralizira. Za košarkarja, ki je banano podelil, pa je to trenutek superiornosti nad nasprotnikom, saj občinstvo dvigne na noge. Včasih je banana predvsem v psihološkem smislu vredna več od koša. Skratka, banano je treba v košarki jemati zares.


Prava banana na pravem mestu lahko spremeni potek igre. Tudi občinstvo se po tekmi o bananah pogovarja z enakim navdušenjem kot o atraktivnih koših. Beseda teče o prekrasni banani, ki je nasprotnik sploh ni pričakoval, o banani, ki ga je zabila na tla, saj mu jo je igralec »prilimal«, še preden je žogo sploh uspel vreči na koš. Včasih se zgodi nebeška banana, ko npr. v protinapadu nasprotnikov igralec polaga žogo v koš, že prepričan, da ga bo dosegel, pa z višine prileti roka, ki žogo ustavi na tabli ali jo izbije daleč stran.

Ena takšnih banan, ki mi je dala idejo za današnji zapis, je bila prekrasna nebeška banana Vlada Čančarja na pripravljalni tekmi proti Rusom, ko smo že vsi videli koš, potem pa v desetinki sekunde res neverjetno lepo banano. V naši aktualni reprezentanci, ki se bo v naslednjih dneh borila za uvrstitev med najboljših osem v Evropi, kar bo mimogrede zame že odličen dosežek, je kar nekaj košarkarjev, ki znajo nasprotniku »prilimati« lepo banano. To bodo tiste prave slovenske, avtohtone banane. Trda in nepopustljiva obramba, ki se konča z atraktivno banano, po kateri potem naša ekipa v protinapadu doseže koš, je nekaj najlepšega, kar bomo, v kar iskreno verjamem, lahko občudovali na letošnjem Evropskem prvenstvu v košarki. Publika rada zbada igralca, ki je prejel banano, naj pazi, da mu ne bo spodrsnilo na olupku, kar sicer v športnem smislu ni najbolj pošteno, ampak tako pač je. Tisti, ki je dobil banano, je dobil tudi olupek, ki pač sodi zraven, zato mora paziti, kam bo usmeril svoj naslednji korak. Verjetno bo dobro premislil, preden bo naslednjič poskusil metati prek igralca, ki mu je dal banano.


Jure Zdovc je na legendarni tekmi proti Grkom njihovemu najboljšemu strelcu Panajotisu Janakisu dal dve banani v enem napadu, v časovnem intervalu desetih sekund, in ga na huronsko veselje publike za tisti večer definitivno strelsko popolnoma onesposobil. Luka Dončić me v aktualni slovenski reprezentanci spominja na vlogo in igro Jureta Zdovca, zato se že veselim, da se lahko kaj podobnega primeri na tekmah letošnjega prvenstva.

Vabim vas pred TV-zaslone na skupno navijanje za našo košarkarsko reprezentanco, s košarkarsko himno v srcu. »Naj se sliši do neba divji ritem Triglava! Naj odmeva iz srca: Dajmo zdaj, Slovenija!«

Z bananami za domovino naprej!