Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kolumna
Lepi George

Lepi George

Brane Kastelic, Zvezde, 21.06.2017 00:00:00

Kot novinec v »klubu« starejših očetov.

Delite na:

Različni moški postanejo očetje pri veliko bolj različnih letih kot ženske. Med slavnimi je posebno veliko takih, ki se jim to dogaja tudi v ne ravno rosnih letih, delno zato, ker se razmeroma velikokrat ločijo in ker se drugič, tretjič in tako naprej poročijo (legendarni ameriški televizijec Larry King se je poročil osemkrat) z veliko mlajšimi ženskami, ki si želijo otrok. In zakaj … še? Zato ker lahko postanejo očetje, dokler lahko … seksajo. Pri ženskah je, kot vemo, drugače: verjetnost, da naravno zanosijo, ko so enkrat v menopavzi, se dramatično zmanjša. Res je, da se na primer v Angliji zelo povečuje število žensk, ki postanejo matere po 45. letu. V letu 2009 so rodile 1578 otrok. Šest let pozneje, leta 2015 (zadnje leto, za katerega obstajajo podatki), so rodile 2119 otrok. To je več kot tretjino več.

Število moških, ki so postali očetje od petdesetega do sedemdesetega leta, se je začelo zelo povečevati že konec starega tisočletja. V letu 1998 je bilo več kot petdeset let starih očetov 6043. Dvanajst let pozneje (2010) jih je bilo 8526, kar je štiridesetodstotno povečanje. Večina njihovih mater je imela trideset in nekaj let. Ta trend – vse več moških, ki postanejo očetje po petdesetem letu pa vse tja do sedemdesetega leta – se nadaljuje tudi zadnja leta. Vzrok za to ni nekaj veselega, vsaj za prve žene in prve otroke: veliko več ločitev oziroma veliko več razpadlih družin. Vse več je srebrnosivih moških, ki se poročijo ne samo drugič, ampak tudi tretjič z veliko mlajšimi ženskami. Najnovejši srebrnosivi slavni moški, ki je postal ne ravno rosno mladi oče, je »lepi George«: 56-letni hollywoodski zvezdnik George Clooney. Od skoraj vseh slavnih starejših očetov se razlikuje po tem, da je pri teh letih prvič postal oče, in sicer dvojčkoma. Parčku. Elli in Alexandru. Clooney je nekaj posebnega, ker je bil tako dolgo tako zelo zagrizen samec. Malokateri moški se je tako zelo uspešno branil druge poroke, kot se je ravno Clooney, ki je imel v mladih letih kratek zakon s starejšo žensko. Na misel mi pride samo osemdesetletni hollywoodski veteran Jack Nicholson, ki se je prav tako prvič poročil v zelo mladih letih, a edini priznal, da je že med poročnim obredom razmišljal samo o tem, ali to pomeni, da ne bo nikoli več v živo videl druge gole ženske kot … žene, nikoli več seksal s kakšno drugo žensko kot … z ženo, kar niso najbolj romantične misli ženina. Jackov strah je bil, kot dobro vemo, povsem neupravičen. V preteklih petih desetletjih je videl golih nekaj tisoč žensk. Clooney ni nikoli javno obujal slabih spominov na prvi kratkotrajni zakon, ki mu je sledila nanizanka razmerij z večinoma ženskami, ki so delale na drugi strani točilnih pultov v lokalih, ki jih je obiskoval. Kot Jack je desetletja ponavljal, da se ne bo nikoli več poročil. Potem pa je srečal Amal, v Britaniji živečo, sedemnajst let mlajšo superinteligentno pravnico – specialistko za mednarodno pravo in človekove pravice, ki ga je vsestransko navdušila z vsem, saj je o njej dejal, da je čudovita ljubeča ženska z odličnim smislom za humor, ki je obenem ena izmed najpametnejših ljudi, kar jih pozna. V nasprotju z Jackom, ki ima pet otrok s tremi različnimi ženskami, je George vedno zatrjeval, da ne bo nikoli imel … otrok. Zarečenega kruha se največ poje. Prejšnji teden mu je, pri 39 letih, Amal povila dvojčka: Ello in Alexandra.

Clooney je mladenič v primerjavi z nekaterimi drugimi slavnimi starejšimi očeti. Legendarni britanski rocker in ženskar Mick Jagger je lani, pri 73 letih, postal oče svojega osmega otroka (s šestimi različnimi ženskami). Njegova mati je 44 let mlajša baletka. Jaggerjev kolega iz Stonesov, Roonie Woods, je postal oče dvojčicama dva dni pred svojim 69. rojstnim dnevom. Iz prejšnjih zakonov in razmerij ima štiri otroke. Pevec Rod Stewart je postal osmič oče pri 66. Hollywoodski komik Steve Martin je prvič postal oče pri 67. Televizijcu Larryju Kingu pa je pri 67 letih petega otroka rodila osma žena. Starejši očetje z veliko otrok niso nekaj novega. Smešni Charlie Chaplin je zadnjič postal oče pri 73. Imel je resno veliko otrok, dvanajst, in menda tudi resno veliko moškost, ki, mimogrede, ni nekaj nujnega za to, da imaš … veliko otrok ali veliko žena. Glavno je veselje (s seksom).