Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kolumna
Kraljeva žajfnica

Kraljeva žajfnica

Brane Kastelic, Zvezde, 20.09.2017 00:00:00

Bo britanska kraljeva družina res obžalovala…

Delite na:

Da zadnje čase dogajanje pod njenimi razkošnimi strehami, zlasti Kensingtonske palače, kjer naj bi njen mladi rod (Kate, William in Harry) postavil alternativni dvor, spominja na televizijsko žajfnico, kot trdi kritična otoška kolumnistka? Zakaj to trdi? Zato ker se po njenem »ta mladi« vse manj vedejo kot »royals« (člani kraljeve družine) in vse bolj kot »celebrities« (slavne osebnosti). Zvezdniško naj bi se vedli tudi ob sporočilu, da Kate in William pričakujeta tretjega otroka. Moti jo tudi javna ljubezenska izpoved Harryjevega dekleta, ameriške televizijske zvezdnice Meghan Markle, ki jo vsebuje oktobrska številka ameriške revije Vanity Fair pod naslovom Nora na Harryja! Očita jim celo, da se vedejo »kardashiansko«, in za vsak primer, če je kakšen bralec ravnokar po desetih letih prišel z Lune, dodaja fotografijo treh zaradi slave slavnih sester Kim, Khloe in Kourtney Kardashian.

Kraljeva družina je vedno privlačila Britance in svet kot žajfnata opera. Že veliko preden so se pojavile televizija in žajfnice. Najprej so v živo in v tisku spremljali njihovo superprivilegirano življenje, o kakršnem so lahko sami samo sanjarili, občudovali njihove palače, vrtove in vse drugo. Tudi škandalov, ki se jih ne bi sramovala nobena žajfnica, nikoli ni manjkalo. Pomislimo na strica kraljice Elizabete II., kralja Edwarda VIII., ki je leta 1936 abdiciral po samo 326 dneh vladanja, ker mu niso dovolili poroke z dvakrat ločeno nelepo ameriško katoličanko Wallis Simpson. O njej se je govorilo vse živo. Da je lezbijka, da je nimfomanka, da ni ženska, ampak hermafrodit, celo da je moški.

Najbolj je dogajanje v kraljevi družini na sodobno televizijsko žajfnico spominjalo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi ločitev treh od štirih kraljičinih otrok, zlasti pa vsega tega, kar se je dogajalo v trikotniku Diana-Charles-Camilla. Od javnega priznavanja nezvestobe naprej do ločitve in potem tragične smrti princese Diane. Dvajseta obletnica njene smrti je bila tista, ki je sprožila kolumnistkino kritiko Williama in Harryja. Vse je postalo jasno ob njeni trditvi, da več kot simpatizira z njima zaradi tega, kar sta doživljala zaradi materine smrti, ker jo je povezala z očitkom, da sta ob dvajsetletnici smrti obnovila spomin na Diano, kot bi bila nekakšna novodobna svetnica. To je za lase privlečen očitek. William in Harry sta se o materi prvič razgovorila brez nadzora »ta starih« in dvornih piarovcev. Zelo čustveno. In iskreno. Njuno obujanje spominov na mamo Diano seveda ni moglo vsebovati nič dobrega za očeta Charlesa in mačeho Camillo. Zato je njuna priljubljenost na Otoku med Dianino začasno vrnitvijo v središče pozornosti izgubila veliko odstotkov. Ne vem, kako sta se medtem počutila, vem pa, da se nista pojavljala v javnosti in da nista rekla niti besede. Po mnenju prestolonasledniku naklonjene kolumnistke sta bila ves čas »dostojanstveno tiho« in se vedla, kot naj bi se morali vesti člani kraljeve družine. V dobro monarhije. Res? Kaj pa naj bi rekla? Da jima je žal za vse, ker sta počela za Dianinim hrbtom? Molk je včasih res zlato. V tem primeru nima nobene zveze z dostojanstvom, ampak je bil posledica strahu, da bi oživela glasna zahteva številnih Otočanov, ki se je pojavila po Dianini smrti, naj William preskoči Charlesa v vrsti za prestol.

Ta strah je odveč. Dvajsetletnica Dianine smrti je prišla in odšla, pozornost Otočanov pa se je preusmerila na napovedano novo kraljevo dete, ki se bo zelo verjetno rodilo aprila prihodnje leto. Že prej se obeta Harryjeva zaroka z Meghan, ki jo napoveduje njen intervju. Poroka pa verjetno konec prihodnjega leta. In potem bodo na vrsti njuni otročički. Malokaj Otočane tako razveseli kot so kraljeve zaroke, poroke in rojstva, ki utrjujejo monarhijo. In so ključne sestavine priljubljenosti vsake dobre televizijske žajfnice. Ta, ki se že veliko stoletij dogaja na britanskem dvoru, je videti neskončna.