volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kolumna
Državljanska vojna

Državljanska vojna

Mitja Reichenberg, 15.04.2024 10:46:26

Delite na:

​​​​Tudi najbolj distopični filmi iz prejšnjih desetletij se danes zdijo kot včerajšnja poročila. Tokratni film z naslovom Državljanska vojna (orig. Civil War) je najnovejši film Alexa Garlanda in studia A24 in je prav tako postavljen v distopično prihodnost. V glavnih vlogah igrajo dobitnica zlatega globusa Kirsten Dunst, zvezda serije Narcos, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman, Jesse Plemmons in Cailee Spaeny.


Avtor, znan po filmih Ex Machina in Uničenje, je posnel film, ki se odvija v ZDA v ne tako oddaljeni prihodnosti. Film se začne, ko se en del držav odcepi od unije in je sedaj sestavljen le iz frakcij. Zgodba spremlja skupino novinarjev, ki se odpravi na potovanje po ZDA sredi vse hujše državljanske vojne, ki je zajela celotno državo. Med potovanjem naletijo na številne izzive, ki ogrožajo njihova življenja. Hkrati se vlada spreminja v distopični režim, radikalne oborožene skupine pa pogosto sodelujejo v političnem nasilju. Film raziskuje globoke delitve v ameriški družbi in predstavlja temačno in nekoliko preroško vizijo prihodnosti. S proračunom 75 milijonov dolarjev, je to najdražji film produkcijske hiše A24 doslej, glede na odlično igralsko zasedbo in razburljive akcijske prizore pa je to film, ki si ga je treba ogledati na velikem platnu.


Filmsko glasbo podpisujeta Geoff Barrow in Ben Salisbury, dejansko znani imeni filmske industrije velikih ZF spektaklov in zgodovinsko-distopične filmografije. Ker se sama tematika filma dotika ameriškega ozemlja, je bilo čutiti kar precej idej o dokaj nazornih namigovanjih na današnji čas, sploh pred novimi volitvami za predsedniško mesto. Zato se tudi oba komponista prepustita dokaj burnim in predvidljivim glasbenim izrazom, ki se spajajo s celotno napeto in burno filmsko pripovedjo do te mere, da nas po eni strani zabavajo, po drugi pa šepetajo možnosti, ki so pred nami. V mislih imamo seveda ves svet, saj vemo: če Amerika kihne, ves svet zboli. Kaj šele, če jutri kihne Kitajska ...