Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kolumna
Daj ga na gobec!

Daj ga na gobec!

Tadej Golob, Vklop, 22.06.2017 00:00:00

Ni ga čez ljubek holywoodski film.

Delite na:

Dovolj časa je minilo od njegove izvolitve, da lahko za Donalda Trumpa mirno rečemo, da je tepec. Če lomasti po svetu kot tepec, če se obnaša kot tak, če so takšni njegovi tviti, potem … Katero drugo besedo naj sploh uporabimo? Sicer pa – ali normalnemu človeku to ni bilo jasno že pred volitvami? Normalnim že mogoče, ne pa mnogim Američanom.

O tem sem razmišljal te dni, ko me je zaradi otrok doletel film, Dilema se imenuje, v katerem Vince Vaughn igra tipa, ki zaloti ženo najboljšega prijatelja z drugim, zato se v imenu prijateljstva in pravičnosti odloči urediti zadeve, in sicer tako, da žensko zalezuje in jo fotografira med prešuštvovanjem. Stvari seveda dodatno zaplete to, da je nekoč, še preden je spoznala svojega moža/najboljšega prijatelja, na neki zabavi sam spal z njo, in zanimivo je to, da hodi mož – igra ga precej obilni Kevin James, ki ob ženi, Winoni Ryder, deluje še obilneje – v neki vietnamski kupleraj, v katerem ženske »znajo štiri angleške besede«.

V glavnem, film je debilen, ampak takih, ki jih Holywood vrže v svet in moralizira do onemoglosti (dajmo, fantje, na vago Winono Ryder in Kevina Jamesa ter se vprašajmo: a si jo sploh zasluži?), je mnogo, ampak to me ni najbolj zmotilo. V tihi grozi sem obsedel ob prizoru, ko ljubimec naše Winone odkrije najboljšega prijatelja Vincea, kako ju snema, ga brutalno napade, vpije, da je na ne vem kakšni drogi, in ga – sodeč po videnem – poskuša ubiti. Pretep se nato iz stanovanja preseli na parkirišče, kjer ljubimec Vinceu s kijem za bejzbol stolče avto in odneha šele, ko Vince tik pred usodnim udarcem prizna, da je najboljši prijatelj moža prešuštnice. (???) Pretep bi bil po svoji dramatičnosti in brutalnosti vreden kakšnega Tarantina.

In to še ni vse. Konflikt se nadaljuje naslednji dan, ko se Vince ponovno pojavi na vratih stanovanja ljubimca žene najboljšega prijatelja in poskuša priti do fotoaparata, ki ga je izgubil med pretepom. Tip, ki ga je prejšnji dan izpustil iz rok, ga zdaj sprejme s pištolo, uperjeno na njegovo čelo, in z monologom, ki gre nekako takole (po spominu): »Ustrelil te bom, ampak ne na pragu, ker je to kaznivo, pač pa v stanovanju, kjer je to dovoljeno, in ne s šestimi streli kot kak manijak, pač pa s tremi …«

Govorimo o komediji. In kako se razreši ta konflikt? Tako, da Kevin James z vso silo trešči Vincea Vaughna najprej na gobec, kot bi se reklo, potem pa še brutalneje v trebuh, nakar mu poočita, da mu ni povedal tega, da ga je nekoč malo posral z njegovo bodočo ženo, nakar sta spet prijatelja in za povrhu še uspeta v poslu. Tako se to dela po ameriško.

In še nazaj k Donaldu Trumpu. V minulih mesecih sem srečal nekaj ljudi, ki so za dejanji tega tepca iskali nekaj, nekaj …, ne vem, kaj, in tisto praviloma tudi našli. Od tržnih analitikov in podobnih komedijantov do povsem navadnih primitivcev … Ne, fantje, kar bo padlo od njega, bo samo in edino sr… No, počakajte, pa boste videli.