klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Zaljubljena Katja Tratnik: Postavni tujec ji greje srce

Andreja Comino, 13.12.2017 19:01:52

Kljub temu, da cele dneve dela, kar žari. Prav nič ni videti, da je bila še pred par meseci na robu izgorelosti in je dala odpoved v jutranjem programu na TV Slovenija, obenem pa se je poleg redne službe piarovke v Kontroli letenja skupaj z Lili Žagar lotila vodenja popoldanske oddaje na komercialni televiziji. »Čeprav imam svoje delo zelo rada, sem vesela, da po desetletju in pol zgodnjega vstajanja končno lahko spim malo dlje,« je zadovoljna Katja. Voditeljico pa je še polepšala sveža ljubezen do postavnega tujca.

Delite na:
Zaljubljena Katja Tratnik: Postavni tujec ji greje srce
Revija Zvezde

»Kljub temu, da sem televizijski človek, televizije ne gledam veliko. Običajno jo prižgem ob večerih in ob koncih tedna kot zvočno kuliso, da čas na tekalni stezi hitreje mine. Dolgo sem se upirala postavitvi televizije v spalnico, pred tremi leti sem le podlegla. Lepo se je zviti pod toplo odejo in si ob gledanju spočiti možgane,« se smeji Katja. Ker živi dinamično, ji čedalje bolj prija tudi čas, ki ga preživi za zidovi svoje prenovljene hiše v Kranju, kjer je njen brlog. V njem je doma tudi njena edinka Neja, postavna 23-letnica, ki pa se počasi že postavlja na lastne noge.  

tratnik zvezde.png
Naj se ve, kdo je glavni pri hiši - Katja z domačim mačkom.
Revija Zvezde

Dela za dva

»Ne morem verjeti, kako hitro mineva čas! Na televizijo sem prišla pred 30 leti, ko so gledanost in zadovoljstvo gledalcev merili s telefonskimi anketami, ki so jih opravljali na RTV. Sama sem začela s klicanjem, čez čas pa sem Mita Trefalta, ki je prihajal po podatke o uspešnosti njegovih oddaj, pobarala, če bi lahko kdaj stopila pred kamero. Stara sem bila dobrih 17 let in ničesar se nisem bala. Poslal me je na avdicijo, prebila sem se čez vse preizkušnje in dobila prve priložnosti. Obenem sem šla na izobraževanja, govorne vaje in usposabljanje k Barici Blenkuš. Ne maram polovičarstva. Ko nekaj počnem, se temu povsem predam. Res pa je tudi, da nekaterih stvari v življenju nisem končala. Denimo prvega študija razrednega pouka na pedagoški fakulteti. Do konca mi je manjkalo par izpitov in diploma. Po rojstvu hčerke Neje sem se čez par mesecev vrnila na fakulteto, nato pa sem tako zagrabila za delo, da mi je za študij zmanjkalo časa. Kljub vsemu sem se kasneje vpisala na fakulteto za varnostne vede in diplomirala,« se spominja Katja. Dolga leta je bila zvesta RTV Slovenija, vmes je delala tudi na komercialni televiziji in znova na nacionalni. »Kot veliko ustvarjalcev sem bila tam s.p. Ker sem morala preživeti, sem delati hodila tudi z vročino in bolna, saj si enostavno nisem upala zboleti. Po rojstvu Neje sem si zaželela večje stabilnosti. Mama mi je povedala za razpis za piarovca na Kontroli zračnega letenja. Prijavila sem se in bila izbrana. Delo je zelo dinamično, veliko je komuniciranja z mediji, organizacije dogodkov, različnih stvari v zvezi z letalstvom, tako da mi v službi nikoli ni dolgčas. Smo krasen kolektiv,« pravi Katja, ki je lahko ostala zvesta tudi televiziji. Šef ji je dovolil delati s pogojem, da ima ob koncu meseca vse zakonsko predpisane ure.

14_3_100.jpg
Hči Neja je njen veliki ponos.
Revija Zvezde

Tik pred zlomom

»Hvaležna sem mu za razumevanje,« se smeji Katja, ki z veseljem toliko dela. Svoje delo ima rada. »Vedno delam z užitkom. Ko ne bom več čutila želje po televiziji, se bom lotila česa drugega, denimo tečaja keramike. Zdaj me, ko se peljem proti televiziji, po trebuhu spreletavajo metuljčki. Televizija mi je dala veliko živosti, širine, zanimivih ljudi, ki imajo kaj povedati in pokazati, kar je eno samo zadovoljstvo,« pravi. Kljub temu se je pred začetkom letošnjega poletja skoraj zrušila. Pa ne zaradi zgodnjega vstajanja, saj je jutranji človek, ki poleti tudi ob nedeljah že ob petih zjutraj pije kavo. Enostavno se je vsega nabralo preveč: »Bila sem izčrpana in prazna. Tudi osnovne stvari sem le s težavo opravila. Začenjala sem čutiti, da to nisem več jaz, prijazna in prijetna Katja. Ob koncu prejšnje televizijske sezone sem začela razmišljati, da tako ne gre več naprej. Nekega dne sem bila tako zbita, da sem se odločila pustiti televizijo. Zbirala sem pogum, da to povem uredniku. Vmes pa je prišla ponudba s Planet tv. Ko sva se dobila na kavi, sem mu povedala, da ne morem več, da odhajam. Obenem pa sem se odločila, da sprejmem novo ponudbo za popoldansko oddajo,« pripoveduje.

14_2_100.jpg
Katja je samozavestna ženska v najboljših letih.
Revija Zvezde

Ponosna na hčerko

»Zdaj je končno spet vse v redu. Vsi vedo, kako energična sem. Zelo pomembna mi je tudi družina. Svojega prvega partnerja sem spoznala pri 18 letih. Čez šest let se mi je izpolnila največja želja po hčerki. Materinsko vlogo sem vzela zelo resno. Bila sem precej odprta, nisem dosti komplicirala, toda zahtevala sem red. Neja je zrastla v pridno, iznajdljivo in lepo vzgojeno mlado damo. Diplomirala je in dela v očetovem podjetju. Vesela sem, da ji gredo stvari dobro od rok. Očitno sem ji dala pravo popotnico za življenje. Nikoli nisem bila tipična najstnica, ki bi hodila po klubih in žurirala.« pripoveduje Katja, ki se je, še preden je šla Neja v prvi razred, razšla s partnerjem. Spremenila se je in ko je začutila, da si želi novih stvari v življenju, sta se razšla. »Sva krasen primer, kako naj starši po ločitvi vzgajajo otroke. Pokazala sva zrelost in postavila Nejo v ospredje, nikoli se nisva prepirala ali obračunavala,« je zadovoljna. Odločitev za ločitev je zorela dolgo. Ob odhodu ji je bilo hudo. Pravi, da se za manjše stvari odloči v hipu, večje pa dolgo tehta. Nato so se ji dogajale še druge ljubezni, vendar razhodov ni nikoli obešala na veliki zvon in v javnosti prala umazanega perila.

Gube in nova ljubezen

Nekateri pravijo, da je bila mnogim usodna ženska. »Nikoli nisem šla nikamor, da bi nekoga spoznala in osvojila. Če so se stvari zgodile, so se, sicer pa znam biti tudi sama. V osnovi sem odprt in prijazen človek, obenem pa tudi hitro povem, ko gredo stvari čez mejo. Ko se zaljubim, grem v zgodbo s celim srcem. Nikoli ne bi mogla biti z nekom kar tako ali iz preračunljivosti. Od nekdaj sem zelo samostojna, z nikomer nisem bila zaradi denarja ali varnosti. Nimam težav priti v prazno stanovanje in si za svoje položnice, pa tudi luksuz, zaslužiti sama,« je odločna.

Očarajo jo zabavni moški s širino in karizmo. »Včasih sem govorila, da so mi všeč »kravatarji«, pritegnejo me lepo urejeni in razgledani moški, tudi sivi lasje me ne motijo, nimam pa točno določenega tipa moškega,« je iskrena. Po zadnjem razhodu je bila nekaj časa sama, pred par meseci pa jo je nenadoma spet zadela amorjeva puščica. »Spoznala sem ga slučajno, na prijateljičini delavnici. Prišel je z ekipo predstavljati medicinsko tehnične zadeve. Začela sva se  pogovarjati in ugotovila, kako enostavne so stvari med nama. Za zdaj lahko povem, da mi je spet fino in se dobro počutim v njegovi družbi. Ker živi 800 kilometrov proč, se videvava enkrat mesečno in oba komaj čakava skupne trenutke. Leto dni je starejši od mene, oba sva zrela, imava določene življenjske izkušnje, zato ne rineva z glavo skozi zid in sprejemava kakšne nepremišljene odločitve. Čas bo pokazal, kako se bova uspela uskladiti,« je realna Katja, ki se prav nič ne boji staranja.

Katja bo čez dve leti in pol praznovala 50. rojstni dan. »Imam gube, pa kaj zato. Ne trudim se prav veliko z zdravim načinom življenja. Trudim se ne pojesti vseh packarij, ki jih prodajajo, skušam se redno rekreirati s sprehodi in na tekaški stezi, ne obiskujem pa organizirane vadbe, saj je moj urnik nenaklonjen redu in stalnim uram. Vsake toliko doma delam trebušnjake, če deset minut, pa deset minut. Vseeno je boljše kot nič. Z leti sem postala bolj prijazna in popustljiva do sebe. Znebila sem se občutkov krivde in se čisto dobro počutim v svoji koži,« se pohvali in doda, da se prav nič ne sekira, če se zredi za tri kilograme. Potem spet malo več telovadi in izpusti kakšen obrok zvečer, pa je. »Trudim se biti v sozvočju s seboj

Preberite tudi: Prazniki: Tudi za Alenko Košir bodo letos posebni. Kliknite TUKAJ!