volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Znaki, da vam grozi sladkorna bolezen

Lea Pufek, Bodi Zdrava, 24.07.2017 13:00:00

Sladkorna bolezen, zlasti tista tipa 2, velja za generacijsko bolezen, torej bolezen naše dobe.

Delite na:
Znaki, da vam grozi sladkorna bolezen

Leta 2014 je bilo po nekaterih podatkih sladkornih bolnikov kar štirikrat več kot leta 1980. Še bolj skrb zbujajoče pa je dejstvo, da se povečuje tudi prediabetes in da kar devetdeset odstotkov obolelih za njim sploh ne ve, da ga ima.

Četudi niste sladkorni bolnik, to ne pomeni, da to ne morete postati. Čeprav za sladkorno bolezen tipa 2 velja, da se razvije v starosti (zato ji pogovorno pravimo tudi starostna sladkorna bolezen), si pot do tja z življenjskim slogom tlakujemo že vse življenje. Ali nam v starosti grozi sladkorna bolezen, lahko opazimo že veliko prej. Eden glavnih kazalcev povečanega tveganja za sladkorno bolezen je prediabetes oziroma latentna sladkorna bolezen. Gre za mejno zdravstveno stanje, pri katerem je raven sladkorja v krvi konstantno visoka, a ne dovolj visoka, da bi presegla mejne vrednosti in postala sladkorna bolezen. Vsaj ne do neke starostne meje. Da za prediabetes še niste slišali, je morda vzrok to, da kar devetdeset odstotkov ljudi, ki ga ima, za to niti ne ve. In kako se prepričati? Najlažje s krvnim testom, ki pokaže, kako visoka je bila raven vašega sladkorja v krvi zadnja dva ali tri mesece. So pa še drugi znaki, po katerih lahko prepoznate, ali imate prediabetes in ali vam zaradi tega (če ne boste spremenili svojega življenjskega sloga) v starosti grozi sladkorna bolezen.

Svetleče, luskinaste zaplate na koži

Nekrobioza lipoidika je kožno stanje, pri katerem se na koži pojavijo zaplate rdečkaste, rjavkaste ali rumenkaste kože, koža je svetleča in na videz luskava ter srbeča, precej vidne pa so tudi žile pod kožo. Takšna koža se pogosto povezuje s prediabetesom, ni pa edina kožna težava, ki lahko nakazuje povečano tveganje za sladkorno bolezen. Pozorni bodite tudi na rjavkaste oziroma rahlo vijoličaste zaplate kože, ki se navadno pojavijo na pregibih, najpogosteje na pazduhah, vratu in členkih prstov. Gre za tako imenovano črno akantozo, ki med drugim lahko nakazuje tudi na to, da imate v krvi preveč inzulina.

Putika

Putika je artritično obolenje, pri katerem se sečna kislina začne nabirati v telesu in v sklepih, kitah in kosteh začne tvoriti kristale, kar povzroča bolečine. Čeprav se zdi, da gre za nekaj, kar spada v neko drugo zgodovinsko obdobje, putika spet narašča po vsem svetu. Raziskave pa so pokazale, da imajo ljudje s putiko večjo možnost, da z leti zbolijo za sladkorno boleznijo, verjetno tudi zato, ker sta tako sladkorna bolezen kot putika povezana z ljudmi s čezmerno telesno težo.

Odebeljena koža

Koža, ki rahlo zateguje ali ima voskast videz, zlasti na prstih na nogah in rokah, pozneje pa se lahko razširi tudi na preostale dele telesa, je lahko posledica poškodovanih žil, za kar je kriva previsoka raven sladkorja v krvi.

Izpadanje las

Na izpadanje las lahko vpliva ogromno dejavnikov, zato samo izpadanje las še ne more biti zadostni razlog, da pomislite na prediabetes. Lahko pa je eden od simptomov, če se pojavijo še drugi. Poleg genetike, zdravil, stresa in še marsikaterih drugih dejavnikov, ki lahko povzročijo čezmerno izpadanje las, je vzrok lahko tudi inzulinska rezistenca. To pomeni, da se vaše celice manj ali neuspešno odzivajo na inzulin, zaradi česar je vaša raven sladkorja v krvi ves čas visoka.

Močna utrujenost

Inzulinska rezistenca je lahko tudi vzrok, da ste vse dneve ves čas izčrpani in utrujeni in se komaj prebijate skozi dan. Ker so celice neodzivne na inzulin, sladkor ostane v vaši krvi, namesto da bi prešel v celice, ki bi ga porabile za energijo.

Kaj storiti?

Če se izkaže, da imate prediabetes, to še ni razlog za strah. Sam prediabetes še ni zagotovilo, da boste pozneje zboleli za sladkorno boleznijo, je pa tveganje veliko. Dobra novica je tudi to, da se da s spremenjenim načinom življenja tako prediabetes kot sladkorno bolezen preprečiti. Treba se je začeti redno gibati, zdravo jesti in predvsem shujšati, če smo čezmerno težki. Že s tem bomo na dobri poti, da se izognemo sladkorni bolezni in premagamo prediabetes. Raziskava iz leta 2013, ki jo je opravila Univerza John Hopkins v Marylandu, je namreč pokazala, da bolniki s prediabetesom lahko s tem, da izgubijo zgolj deset odstotkov svoje teže, tveganje za razvoj sladkorne bolezni v naslednjih treh letih znižajo za petinosemdeset odstotkov.