Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Zakaj ste nenadoma alergični?

Lea Pufek, Bodi Zdrava, 15.06.2017 13:00:00

Ljudje z alergijami in ljudje brez njih – ti dve skupini poznamo, kadar govorimo o alergijah.

Delite na:
Zakaj ste nenadoma alergični?

In če smo vse življenje preživeli brez kakršne koli alergije, se uvrščamo v drugo skupino. Zato je presenečenje toliko večje, ko se nenadoma začnemo spopadati z značilnimi simptomi alergijske reakcije.

Čeprav alergije dandanes niso nič nenavadnega, smo vendarle prepričani, da se te navadno razvijejo v otroštvu. In če nam je bilo v zgodnji mladosti s tem prizaneseno, potem smo gotovo varni vse življenje. Pač nismo ljudje z alergijami. Vsaj tako smo prepričani. A strokovnjaki vedo, da pri alergijah le ne gre tako zelo preprosto. Četudi smo vse življenje do zdaj preživeli brez alergij, to še ne pomeni, da smo pred njimi varni. Vse pogosteje se namreč dogaja, da ljudje z leti razvijejo določene alergije, tudi tisti, ki prej v življenju nikoli niso imeli resnejših zdravstvenih težav. Zakaj je tako, strokovnjaki do določene mere znajo pojasniti, kaj natančno je vzrok tega, da nekateri ljudje v določenih okoliščinah razvijejo alergije, spet drugi pa ne, pa ostaja uganka. A če ste med tistimi, ki ste nenadoma postali na nekaj alergični, so vzroki za to lahko naslednji.

Vse več alergenov

Alergija je odziv našega telesa na tujek. Kadar naše telo prepozna drobec, kot so pelod, živalski alergeni in podobno, kot grožnjo, se nanj odzove s kemikalijami, kot je histamin, ki naj bi naše telo branil pred tujki. Zaradi tega odziva se sproži zaporedje klasičnih alergijskih simptomov, kot so kihanje, srbečica, izpuščaji, tudi otekanje in še nekateri drugi. Razlogi, zakaj se telesa nekaterih ljudi na tujke odzivajo z alergijami, večinoma tičijo v genski predispoziciji. Precej verjetno je, da boste razvili določene alergije, če je nagnjenost k alergijam prisotna v vaši družini. Ni pa seveda to nujno. Pogosto so alergiki tudi v družinah, kjer niti starši niti sorojenci nimajo alergij. Pri teh ljudeh je navadno vzrok za razvoj alergije preprosto ta, da so bodisi dlje časa izpostavljeni določenim alergenom bodisi so izpostavljeni visoki koncentraciji določenega alergena. Če denimo dlje časa sobivate s psom ali mačko, se z leti lahko zgodi, da postanete alergični nanju. Prav tako se alergija lahko z leti razvije, če ste dnevno izpostavljeni določenim kemikalijam ali celo visoko onesnaženemu ozračju. Ker smo danes močno izpostavljeni raznim alergenom, je skoraj neizogibno, da ne bi prej ali slej razvili določene alergije ali vsaj reakcije na določene alergene, čeprav s tem nikoli do zdaj nismo imeli težav.

Vse bolj smo sterilni

Medtem ko ste vi skrbno s tal pobirali otroške dude in jih razkuževali pred ponovno uporabo, vam je vaša mama verjetno govorila, da vam le ni treba biti tako zelo dosledni, da malce umazanije vašemu otroku že ne bo škodilo. Z vsem spoštovanjem do mamine modrosti ste vendarle upoštevali današnje higienske in zdravstvene smernice ter nadaljevali svojo prakso. A alergologi in drugi strokovnjaki pravijo, da nas je ravno to novodobno sterilno načelo verjetno pripeljalo do tega, da smo ljudje vse bolj alergični, saj naša družba postaja vse bolj sterilna, posledično pa tudi vse manj odporna proti tujkom. Če naša telesa že od mladosti niso izpostavljena tujkom, ne morejo tvoriti protiteles, ki bi te tujke prepoznala in se nanje ustrezno odzvala. Ko so naposled le izpostavljena določenim tujkom oziroma alergenom, se nanje odzovejo veliko bolj burno, saj nimajo ustreznih mehanizmov za spopadanje z njimi. Mnogi zdravniki tako spet priporočajo, da le ni tako zelo pomembno otroške dude razkužiti vsakokrat, ko pade na tla.

Vse več nas živi v mestih

Verjeli ali ne, vaš naslov prav tako lahko vpliva na to, da z leti razvijete alergijo. Raziskave že dokazujejo, da so ljudje, ki živijo v urbanih okoljih, veliko bolj dovzetnih za alergije. Predvsem zato, ker je zrak tam veliko bolj onesnažen. Če torej živite v mestih ali močno urbaniziranih krajih, obstaja večja možnost, da bo vaše telo razvilo alergijsko reakcijo. Jasno je to razvidno v primerih, ko ljudje razvijejo alergijo, ko se preselijo v mesto, pozneje v življenju, ko se vrnejo na podeželje, pa alergija izgine. Da je to res, dokazujejo tudi terapije v obmorskih ali višje ležečih krajih, ki jih zlasti otrokom z alergijami predpisujejo zdravniki. Tudi če že vse svoje življenje ne živite v mestu, to še ne pomeni, da alergije ne boste nikoli razvili. Tudi podeželje postaja vse bolj urbano. Več je mehanizacije, več prometa, cest, tovarn, ki se selijo na obrobja … Vse to zvišuje onesnaženost zraka in možnosti za razvoj alergij.

Hrana ni več neoporečna

Čeprav je verjetnost, da alergijo na hrano razvijete v odrasli dobi, zelo majhna, pa ta scenarij vendarle ni nemogoč. Hrana, ki jo uživamo danes, je veliko bolj predelana, vsebuje ogromno alergenov, prav tako je pretirano sladkana in soljena … Na splošno je hrana danes daleč od neoporečne, kar ne vpliva ravno najbolje na naša prebavila. Predelana hrana namreč ruši ravnovesje dobrih in slabih bakterij v našem črevesju, ruši črevesno floro, za črevesje pa vemo, da je temelj močnega imunskega sistema. Da porušeno črevesno ravnovesje vpliva na razvoj alergij, so nekatere študije že dokazale, prav tako, da lahko s ponovno vzpostavitvijo bakterijskega ravnovesja pozdravimo ali vsaj pomirimo ekstremne alergijske reakcije.

Alergije so dandanes nekaj precej običajnega

Čeprav so alergije dandanes precej prisotne, to še ne pomeni, da jih lahko prezremo. Obstaja kar nekaj sredstev, ki blažijo simptome alergij, a samo to ni dovolj, če se spopadate z alergijo. Treba je najti vzrok vaše alergije, da jo boste lahko ustrezno zajezili, zato če ste opazili, da ste razvili določene alergijske simptome, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika.